Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Παράταση επ' αόριστον για τη δεύτερη αξιολόγηση

 
 
Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχώρησαν από την Αθήνα χωρίς να δώσουν έστω και μια ενδεικτική ανασκόπηση. Σε Eurogroup τον Ιανουάριο παραπέμπεται η λύση. Ποια είναι τα επόμενα βήματα
 

Χωρίς ορατό χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης μένει πλέον η δεύτερη αξιολόγηση, μετά την αποχώρηση των ομάδων της Αθήνας σήμερα, με όλα τα θέματα, μεγάλα και μικρά, να βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.

 

Μετά την «τρικλοποδιά» του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη συμβατότητα των παροχών του Πρωθυπουργού με το μνημόνιο, η οποία πάγωσε σε χρόνο μηδέν (και χωρίς ειδοποίηση των υπουργών Οικονομικών, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων) τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ήταν μοιραίο να «παγώσουν» και οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση στην Αθήνα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχώρησαν από την Αθήνα χωρίς να δώσουν έστω και μια ενδεικτική ανασκόπηση των συνομιλιών που είχαν από την περασμένη Τρίτη.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς κράτησε χαμηλά τους τόνους στη σημερινή ενημέρωση, δηλώνοντας την αποχώρηση των Θεσμών και συμπληρώνοντας ότι "οι διαπραγματεύσεις σε όλα τα θέματα θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως".

Πλέον, μετά και την προκαταρκτική γνώμη των Θεσμών, η οποία επιβεβαίωνε ότι το μέρισμα των 617 εκατ. ευρώ στους μικροσυνταξιούχους και η αναστολή των αυξήσεων στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, απειλεί το στόχο του πλεονάσματος για το 2016, η λύση παραπέμπεται στο Eurogroup που θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου.

Στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, θα πρέπει να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, όχι μόνο για τα μέτρα για το χρέος, αλλά συνολικά για την περαιτέρω πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Τούτο, με δεδομένο ότι η Γερμανία θα ζητήσει περαιτέρω εγγυήσεις για τη  μη λήψη μέτρων που μπορούν να απειλήσουν τους στόχους του προγράμματος . Μια τέτοια μορφή εγγυήσεων μπορεί να είναι ένας κανόνας διανομής μερίσματος από το πλεόνασμα του πλεονάσματος κατά ένα ποσοστό (όπως υπήρχε και στο δεύτερο μνημόνιο ) και απαράβατη προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού θα πρέπει να επικυρωθεί πρώτα από την Eurostat.

Κοινοτικές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τις επόμενες μέρες μια έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης για να αποτιμήσει τη μέχρι τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβάνοντας και τις νέες εξελίξεις με το θέμα των παροχών από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.

Δύσκολη η συνέχεια

Σε κάθε περίπτωση, η συνέχεια της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι δύσκολη, αφού, ακόμη και αν υπάρξει λύση στο Eurogroup του Ιανουαρίου, οι Θεσμοί θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα για να φτάσουν σε συμφωνία και για τα υπόλοιπα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

Με την αναστάτωση των τελευταίων ημερών παραμένουν ακόμη ανοιχτά: το δημοσιονομικό για τα έτη 2017 και 2018, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και το θέμα της ενέργειας. Καθυστερήσεις έχουν διαπιστωθεί στην πορεία σύστασης και λειτουργίας του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη διευθέτηση των οφειλών των επιχειρήσεων είναι επίσης ανοιχτό, έστω και στις τεχνικές του λεπτομέρειες, ενώ υπάρχουν ακόμη 27 μικρές και μεγάλες δράσεις και μέτρα που θα πρέπει να συμφωνηθούν μέχρι να φτάσουμε στην τεχνική συμφωνία σε επίπεδο Θεσμών.

Ο αναμενόμενος χρόνος μπορεί να μεγαλώσει αν το Eurogroup, στο τέλος Ιανουαρίου, αποφασίσει να αναβάλει την απόφασή του σχετικά με το πακέτο παροχών που ψηφίστηκε την Πέμπτη από τη  Βουλή, μέχρι η Eurostat να επικυρώσει τα στοιχεία του κλεισίματος του Προϋπολογισμού του 2016. Αν το πρωτογενές πλεόνασμα φτάσει ή και ξεπεράσει το 1,09% του ΑΕΠ που έχει ως πρόβλεψη ο προϋπολογισμός, τότε είναι δεδομένο ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα ξεπαγώσουν και θα έχουμε μόνο το κλείσιμο της αξιολόγησης από εκεί και πέρα. Σε διαφορετική περίπτωση, κανείς ακόμη δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η συνέχεια σε μια χρονιά διαδοχικών εθνικών εκλογών σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης.

ΔΝΤ: Αποφάσεις την άνοιξη και να δούμε

Στο μεταξύ το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε δημοσίευμα του που επικαλείται πηγές του ΔΝΤ αναφέρει ότι και οι αποφάσεις του Ταμείου σχετικά με την περαιτέρω στάση του στο ελληνικό πρόγραμμα θα αναβληθούν για την άνοιξη, λόγω της ανάληψης της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον κ. Ντόναλντ Τράμπ.

Πάντως την επόμενη Παρασκευή το Δ.Σ. του Ταμείου αναμένεται να συνεδριάσει για να συζητήσει την αποτίμηση του δεύτερου προγράμματος με την Ελλάδα, το οποίο έληξε πριν από την ώρα του τον προπερασμένο Φεβρουάριο με αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του άρθρου ΙV του Ταμείου για την Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πηγή φωτογραφίας: sooc

 
Περισσότερα: Τσίπρας, ΔΝΤ

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER