Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Επιστρέφουν σήμερα οι θεσμοί στην Αθήνα

 
 
Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα σήμερα, Δευτέρα, ανακοίνωσε σε συνέντευξη του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας
 

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης είναι άμεσα εφικτή, στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και μετά, η εκταμίευση μπορεί να γίνει στην αρχή του επόμενου έτους.

 

"Ύστερα από σημαντικές καθυστερήσεις στις πρώτες δύο αξιολογήσεις, ενθαρρύνουμε τις εργασίες που γίνονται από την ελληνική πλευρά για την επικείμενη τρίτη αποστολή των θεσμών. Ο ΕΜΣ μαζί με τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα σχεδιάζουν να πάνε στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα και στη συνέχεια να υποβάλουν έκθεση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά την επόμενη συνεδρίαση της Eurogroup στις Βρυξέλλες στις 4 Δεκεμβρίου. Με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα θα συνεχίσει να εργάζεται καλά, η τρίτη αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σύντομα και η επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να γίνει ήδη από τις αρχές του 2018 ", δήλωσε ο Κλ.Ρεγκλινγκ.

Και συμπλήρωσε: "Είμαστε πολύ χαρούμενοι που, χάρη στις πολύ μικρότερες από τις αναμενόμενες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και των καλών δημοσιονομικών επιδόσεων της Ελλάδας, το ποσό των χρημάτων που χρειάζονται, αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερο από το ανώτατο όριο του προγράμματος ESM ύψους 86 δισ. Ευρώ. Μέχρι στιγμής, ο ΕΜΣ έχει εκταμιεύσει περίπου 40 δισ. Ευρώ και θα υπάρξουν περισσότερες εκταμιεύσεις έως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, αλλά συνολικά σημαντικά κάτω από 86 δισεκ. Ευρώ. Επίσης, η Eurogroup ανέφερε τον Μάιο του 2016 ότι ορισμένα από τα αχρησιμοποίητα χρήματα του προγράμματος ESM θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας από άλλους πιστωτές. Η προϋπόθεση για μια τέτοια πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος είναι ότι αυτό είναι πραγματικά απαραίτητο, ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος ΕΜΣ και ότι συμφωνούν όλα τα άλλα κράτη μέλη του ευρώ. Η αντικατάσταση ακριβότερων δανείων με φθηνότερα δάνεια ΕΜΣ θα βοηθούσε στην αειφορία του χρέους της Ελλάδας ».

 

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER