Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Suddeutsche Zeitung: Ψεύτικες οι επευφημίες για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

 
 
Πώς σχολιάζει η Suddeutsche Zeitung το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές
 

Για ψεύτικες επευφημίες αναφορικά με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η Suddeutsche Zeitung.

 

«Η σχεδιαζόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές εορτάζεται ως επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι» σχολιάζει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Σέρστιν Γκάμελιν.

Αναφέρει πως πρόκειται για μια απόφαση χωρίς σοβαρή οικονομική βάση που λαμβάνεται με καθαρό πολιτικό σκεπτικό. Να στηριχθεί η κυβέρνηση Σαμαρά και να αποφευχθεί τυχόν νέα κρίση στην ευρωζώνη.

"Αν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές παρά το υπέρογκο χρέος της και έχοντας υπόψη ότι εκεί την αναμένουν επιτόκια της τάξης του 5% και ειδική περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή, τότε δεν μιλάμε για επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά για εξαιρετικές συνθήκες.

Η κυβερνητική πλειοψηφία του συντηρητικού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κρέμεται από δύο μόλις βουλευτές. Αυτό δεν διαφεύγει από τους δανειστές.

Διότι αν το κόμμα του χάσει στις αυτοδιοικητικές ή και στις ευρωεκλογές τον Μάιο, τότε δύσκολα θα εμποδίσει κανείς τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα ίσως επιστρέψει στην ακυβερνησία, βυθιστεί στην κρίση και θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωζώνη", επισημαίνει.

Προβόπουλος: Οι τράπεζες διευκόλυναν την επιστροφή στις αγορές

Οι τράπεζες διευκόλυναν την επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές. Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, σε συνέντευξη στο Bloomberg.

Ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε ότι η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών Πειραιώς και Alpha Bank, με κεφάλαια από ξένους επενδυτές καταδεικνύει ότι ο στόχος της επιστροφής και του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές είναι εφικτός.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα εγκρίνει την συμμετοχή των λεγόμενων anchor investors στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία και τα επόμενα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και υποστηρίζει ότι το απόθεμα των περίπου 11 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο βαθμό που δεν θα χρησιμοποιηθεί για τις τράπεζες, μπορεί να αξιοποιηθεί αποκλειστικά για τη μείωση του Δημοσίου Χρέους. Προβλέπει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών θα κορυφωθούν στο τέλος του έτους.

Στη συνέντευξη υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και η Alpha Bank AE κάλυψαν τις αυξήσεις κεφαλαίου τους (περίπου 3 δισ. ευρώ) κυρίως από ξένους επενδυτές.

Επιπροσθέτως, η Πειραιώς διέθεσε ομόλογα τριετούς διάρκειας σε ξένους επενδυτές αξίας 500 εκατ. ευρω. Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των stress tests η Eurobank Ergasias Α.Ε. και η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου κατά 2,95 δισ. ευρώ και 2,18 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, o κ. Προβόπουλος ανέφερε, ότι οι συζητήσεις μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και των μελλοντικών anchor investors (βασικών μετόχων) της τράπεζας βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως είπε ο διοικητής της, είναι πιθανό να εγκρίνει τη συμφωνία της Eurobank. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος της Εθνικής Τράπεζας, η οποία απαιτείται να υποβάλει στην ΤτΕ το σχέδιο κεφαλαιακής της ενίσχυσης το αργότερα αυτό το μήνα.

Για τα μη εξυπηρετούμενα (ή αλλιώς κόκκινα δάνεια) τα οποία μετά από έξι χρόνια ύφεσης έχουν διογκωθεί στα στο 31,7% του συνόλου των δανείων στο τέλος του 2013. Ο κ. Προβόπουλος προέβλεψε ότι θα κορυφωθούν στο τέλος του 2014 , «εφόσον η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να βελτιώνεται, και το ΑΕΠ να αυξηθεί ελαφρώς το τρέχον έτος» . Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη εκτιμώντας ότι η εξάρτηση τους από την ρευστότητα της ΕΚΤ θα περιορίζεται όσο θα συνεχίζουν να ανακτούν το χαμένο έδαφος στις αγορές.

Η επόμενη πρόκληση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας θα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, να ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη , Όπως υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ, "οι τράπεζες θα πρέπει να στηρίξουν τώρα την αναδιάρθρωση της οικονομίας προς την παραγωγή εμπορεύσιμων αγαθών, η οποία θα ενισχύσει την καθαρή εξαγωγές και να βοηθήσει δημιουργία αειφόρου ανάπτυξης".

Αναφερόμενος στο νέο γύρο των stress tests στον οποίο θα υποβληθούν οι ελληνικές τράπεζες μαζί με τις ευρωπαϊκές το Φθινόπωρο από την ΕΚΤ, ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος υλοποιώντας το σχέδιο αναδιάρθρωσης του πιστωτικού συστήματος, κατόρθωσε να εξαλείψει την υπερβάλλουσα προσφορά. Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της θητείας του 12 τράπεζες οδηγήθηκαν σε εκκαθάριση ή συγχωνεύτηκαν με άλλες μεγαλύτερες. Όπως ανέφερε ο ίδιος στη συνέντευξη, "εμείς σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα πρωτοποριακό νόμο-ψήφισμα, και τώρα αυτό συμβαίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο."

Οι ελληνικές τράπεζες προέβλεψε ότι "πιθανότατα" δεν θα αναγκαστούν να χρησιμοποιούν τα αποθεματικά από το ΤΧΣ, τα οποία σήμερα ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ, Τα χρήματα αυτά του ταμείου, όπως υποστήριξε ο κ. Προβόπουλος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Κληθείς να σχολιάσει το δικό του μέλλον, ο Γ. Προβόπουλος είπε ότι «η καταγραφή των επιδόσεών μου είναι εκεί για όλους να δουν και να κρίνουν. Εναπόκειται στον Έλληνα Πρωθυπουργό να αποφασίσει αν θα ανανεώσει θητεία μου", η οποία ολοκληρώνεται τον προσεχή Ιούνιο.

 

 

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER