Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Με swap ομολόγων επιστροφή στις αγορές

 
 
Προχωρά με προσεκτικά βήματα η ανταλλαγή «παλιού» χρέους ύψους περίπου 20 δις ευρώ με νέο ίσης αξίας με στόχο η Ελλάδα να ξαναμπεί στο πλάνο των διεθνών αγορών
 

Οι ενδείξεις για τις συνθήκες της αγοράς ομολόγων τον Νοέμβριο και βεβαίως οι αποφάσεις των θεσμών και κυρίως του ESM θα κρίνουν και τον χρόνου και τον τρόπο της ανταλλαγής μικροεκδόσεων ομολόγων πραγματικής αξίας περίπου 20 δις ευρώ με νέων «ανταγωνιστικών» ομολόγων.

 

Ο στόχος του ΟΔΔΗΧ που κινεί την όλη διαδικασία είναι διπλός : Να μειώσει το μέσο επιτόκιο αυτού του χρέους που βρίσκεται πάνω από το 5% και να συγκεντρώσει τις μικροεκδόσεις που κυμαίνονται από τα 120 εκ ευρώ μέχρι και τα 3,2 δις ευρώ σε τρεις ή το πολύ τέσσερις εκδόσεις ομολόγων με μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα από τον Νοέμβριο μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η διαβούλευση με τους θεσμούς για το εγχείρημα έχει ξεκινήσει από τα μέσα Αυγούστου και πλέον αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να δοθεί μια αρχική απάντηση. Στην συνέχεια θα πρέπει στα στελέχη του ΟΔΔΗΧ να επικοινωνήσουν με τους κατόχους των ομολόγων ώστε να έχουν μια εικόνα για τα επιτόκια των νέων ομολόγων που θα κρίνει και την τελική απόφαση των θεσμών. Αν το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων είναι χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο των παλιών ομολόγων τότε το εγχείρημα θα προχωρήσει και μάλιστα άμεσα. Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι η μόνη αντίρρηση που έχουν οι θεσμού στο θέμα είναι μήπως αυξηθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτηση του. Αν τα χρήματα που θα πρέπει να πληρώνει το ελληνικό δημόσιο θα είναι λιγότερα τότε δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Το μόνο εμπόδιο από πλευράς αγορών στην παρούσα φάση είναι η αναμενόμενη ανακοίνωση από την ΕΚΤ του περιορισμού των αγορών κρατών και εταιρικών ομολόγων μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ενδέχεται να δημιουργήσει κάποια νευρικότητα στις αγορές των ομολόγων της ζώνης ευρώ.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι και τα νέα ομόλογα που θα αντικατασταθούν θα είναι σχετικά μικρής διάρκειας (3 5 ή 7 ετών) και θα έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα: Την διασφάλιση και την έγκριση των δανειστών και αποδόσεις που δεν δίνουν άλλα ευρωπαϊκά ομόλογα.

 Η έκδοση νέου ομολόγου αναφοράς (Benchmark) δεν θα πρέπει να αναμένεται προς το τέλος της άνοιξης του 2018 ή τις αρχές του καλοκαιριού. Τούτο με δεδομένο ότι μέχρι τότε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις σε επίπεδο θεσμών σχετικά με την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος που θα περιλαμβάνει και την διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

Φωτογραφία:AP Photo/Michael Probst

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER