Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Τις προσπάθειες του Σαπέν για τη 'σωτηρία της Ελλάδας' εξήρε ο Λεμέρ

 
 
Στο Βερολίνο θα μεταβεί, για να συναντηθεί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Τι είπε κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου, δεσμευόμενος ότι θα βάλει "όλη του την ενέργεια και τον ενθουσιασμό" για μια νέα ώθηση της ευρωπαϊκής ανοικοδόμησης
 

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι θα μεταβεί «το πρωί της Δευτέρας» στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον ομόλογό του της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να συζητήσουν σχετικά με το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

 

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης θα εξεταστεί «το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και τα μέσα για να δοθεί μια αληθινή, ισχυρή ώθηση στην ολοκλήρωση της ευρωζώνης», ανέφερε ο Λεμέρ κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Μπερσί με τον προκάτοχό του Μισέλ Σαπέν.

Ο Λεμέρ, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος προερχόμενο από τις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων, επικρίθηκε από μια μερίδα της παράταξής του για το ότι δέχθηκε να ενταχθεί στην κυβέρνηση του κεντρώου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, εξήγησε την απόφασή του επικαλούμενος την σύγκλιση των απόψεών τους στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

«Μοιράζομαι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας εδώ και χρόνια τη βαθιά πεποίθηση ότι τίποτα σπουδαίο δεν θα γίνει στην Ευρώπη χωρίς μια ισχυρή γαλλογερμανική φιλία», δήλωσε ο πρώην υποψήφιος για την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων.

«Είναι καιρός η ΕΕ και ειδικότερα η ευρωζώνη να αποκτήσουν τη συνοχή, τη δύναμη αυτή που απαιτείται για να αντιμετωπίσουν την ισχύ της Κίνας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Το Μπερσί είναι «το υπουργείο που συμμετέχει περισσότερο» στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, σημείωσε λίγο νωρίτερα ο απερχόμενος υπουργός Μισέλ Σαπέν, καλώντας τον Μπρουνό Λεμέρ να συνεχίσει τις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης η Γαλλία να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που της έχουν ορίσει οι Βρυξέλλες.

Το να μπουν τα γαλλικά δημοσιονομικά σε τάξη είναι «ένα θεμελιώδες στοιχείο αξιοπιστίας» της χώρας, υπογράμμισε ο Σαπέν, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες που έγιναν την τελευταία πενταετία ήσαν «σημαντικές», αλλά πρέπει να συνεχιστούν από τη νέα κυβέρνηση αφού «δεν έχουμε φθάσει στο τέλος του δρόμου».

Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί στην ΕΕ χωρίς μία σταθερή γαλλογερμανική φιλία

Τις προσπάθειες του Μισέλ Σαπέν «για τη σωτηρία της Ελλάδας» εξήρε ο νέος υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας Μπρουνό Λεμέρ κατά την τελετή παραλαβής-παράδοσης στο υπουργείο του Μπερσί.

O Μπρουνό Λεμέρ εξήρε την άριστη σχέση που έχει με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε με τον οποίο μίλησε τηλεφωνικά λίγο πριν την τελετή παραλαβής και τον οποίο θα επισκεφθεί τη Δευτέρα στο Βερολίνο, πριν μεταβούν μαζί στις Βρυξέλλες για το υπουργικό Συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, ο νέος υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα βάλει «όλη του την ενέργεια και τον ενθουσιασμό» για μια νέα ώθηση της ευρωπαϊκής ανοικοδόμησης.

«Είναι καιρός να προικοδοτηθεί η ΕΕ και ιδιαίτερα η ευρωζώνη με τη δύναμη και την συνοχή που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των μεγάλων δυνάμεων, της Κίνας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ. Μια πιο ενωμένη Ευρώπη θα είναι πιο δυνατή και αυτό είναι το χρέος μας» υπογράμμισε.

Τόνισε την πεποίθησή του για τον πρωταρχικό ρόλο του Γάλλο-γερμανικού διώνυμου, λέγοντας ότι «τίποτα μεγάλο δεν μπορεί να επιτευχθεί στην ΕΕ χωρίς μια σταθερή γαλλογερμανική φιλία».

Αναφορικά με την κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχει στο Βερολίνο με τον Β. Σόϊμπλε, δήλωσε ότι «θα συζητήσουν για την ευρωπαϊκή ανοικοδόμηση και τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν για μια νέα δυναμική και πραγματική ώθηση στην ολοκλήρωση της ευρωζώνης. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να κάνουμε καλή δουλειά μαζί ( με τον Σόϊμπλε)» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «τούτο προϋποθέτει ότι η Γαλλία θα πρέπει προσέξει τα οικονομικά της και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους».

Ο Μπρουνό Λεμέρ έκλεισε λέγοντας: «σε μια οικογένεια δεν ξοδεύουμε περισσότερα από όσα κερδίζουμε, ελπίζω να ισχύσει το ίδιο για το γαλλικό έθνος, να παύσει να ξοδεύει περισσότερα από όσα κερδίζει».

(Φωτογραφία: AP Images)

 
Περισσότερα: Γαλλία

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER