Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Τσακαλώτος: Δεν αναγνωρίζω στο ΔΝΤ ένα λιοντάρι, αλλά ένα γατάκι

 
 
"Ξεπεράσαμε τους στόχους μας και επομένως μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση τους χρέους", τόνισε υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε εκδήλωση στο Βερολίνο
 

Στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας και στις συζητήσεις του ελληνικού κράτους με τους διεθνείς πιστωτές, αναφέρθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας χτες στην εκδήλωση με θέμα: «Ευρώπη και Ελλάδα στο σταυροδρόμι - Μπορεί το τέλος της λιτότητας να αποτρέψει τη δεξιά στροφή;». Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, το οποίο πρόσκειται στο κόμμα της γερμανικής Αριστεράς "Die LInke", στο Βερολίνο.

 

O υπουργός Οικονομικών δήλωσε απογοητευμένος από τους πιστωτές της Ελλάδας και έκανε έκκληση για κοινωνική εξισορρόπηση κατά τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας. Ο κ. Τσακαλώτος παρέπεμψε στις μεγάλες προόδους κατά την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος. Η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει, όπως είπε, ένα "σαφές σχέδιο" για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έχει εφαρμόσει από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 με τους δανειστές ένα πλήθος μεταρρυθμίσεων, όπως είναι π.χ. η δημιουργία μιας ανεξάρτητης φορολογικής αρχής και ο τομέας της ενέργειας.

 Η οικονομία θα αναπτυχθεί -σύμφωνα με τις προγνώσεις- για τρίτο συνεχές τρίμηνο, τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν και η φοροδιαφυγή καταπολεμάται με επιτυχία. "Ξεπεράσαμε τους στόχους μας", είπε ο υπουργός Οικονομικών και επομένως μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η ευημερία της Ελλάδας και της Ευρώπης εξαρτάται από τη συμμετοχή των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων στην ανάπτυξη, διαφορετικά η ήπειρός μας θα αντιμετωπίσει "μεγάλες δυσκολίες", υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, όπως και οι άλλοι ομιλητές, αναφερόμενοι στη στροφή προς το λαϊκισμό και την τάση για την επιστροφή του εθνικού κράτους στην Ευρώπη.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα των πιστωτών και εκείνων του ελληνικού λαού, ο οποίος έκανε στα περασμένα έξι-επτά χρόνια πολλές θυσίες.

Αναφερόμενος στο δώρο των Χριστουγέννων για 1,6 εκατ. συνταξιούχους, όπως επίσης και την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που επικρίνονται από ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ότι, δεδομένων των μεταρρυθμιστικών προόδων τις οποίες έχει κάνει η Ελλάδα, θα πρέπει η Ευρώπη να δώσει τέτοια περιθώρια στην κυβέρνηση Τσίπρα. Θα "ήταν ντροπή" εάν δεν υπήρχε συμφωνία στο θέμα αυτό, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτηριστικά, κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι άλλοι ομιλητές.

Ακόμα, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου απογοητευμένος από τη στάση του ΔΝΤ προς την Ε.Ε., διότι δεν αναγνωρίζει στο ταμείο ένα "λιοντάρι", όπως το ίδιο θεωρεί τον εαυτό του, αλλά ένα "γατάκι".

Στην εκδήλωση, από την πλευρά της, η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Γκεζίνε Σβαν, διαβλέπει στη σημερινή κρίση μια βαθιά πολιτιστική κρίση στην Ευρώπη, στην οποία δεν υπάρχει μια αντιπρόταση. Ο Πράσινος πολιτικός Γιούργκεν Τριτίν ζήτησε, όπως κάνει εδώ και καιρό, τη μερική διαγραφή του χρέους της Ελλάδας και ο επικεφαλής οικονομικών θεμάτων του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς Aξελ Τρόοστ τάχθηκε υπέρ της υποστήριξης της ελληνικής κυβέρνησης παρά την εφαρμογή των επιβληθεισών από τους πιστωτές μέτρων πολιτικής λιτότητας.

Στις παρεμβάσεις της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε αναλυτικά στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, τονίζοντας ότι από το 2010 το σύστημα των συλλογικών συμβάσεων σε ολόκληρη τη χώρα έχει καταρρεύσει και έχουν απομείνει μόνον οκτώ, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εργασίας και είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται χαμηλούς μισθούς. «Η Ελλάδα έχει γίνει "χώρα χαμηλών μισθών με απορρυθμισμένη αγορά εργασίας", ενώ η φτώχεια αυξάνεται. Γι' αυτό η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της εκ νέου εφαρμογής σε όλα τα επίπεδα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», τόνισε η ίδια.

(ΦΩΤΟ: SOOC)

 

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER