ΒΑ Χαλκιδική:

ΒΑ Χαλκιδική:

Μιας τεράστιας σημασίας επένδυση ύψους 1 δις δολαρίων υλοποιείται στη ΒΑ Χαλκιδική

Πρόκειται για το σχέδιο εξόρυξης, επεξεργασίας και παραγωγής μετάλλων όπως χρυσού, χαλκού, αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου από τα σπλάχνα του μεταλλευτικού πεδίου αυτής της πρόσφορης γωνιάς της Μακεδονικής γης. 

Η επένδυση της “Ελληνικός Χρυσός”, που στις 8 Ιουλίου 2011, πήρε την έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από την πολιτεία. βασίζεται στο τρίπτυχο:

*Αειφόρος βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη

*Κοινωνική συνοχή

*Προστασία του περιβάλλοντος

Τέλος στα λάθη του παρελθόντος

Γίνεται κατανοητή η σημασία μιας τέτοια επένδυσης και με τέτοιες προϋποθέσεις σε μια περιοχή, που για δεκαετίες παρέμεινε σε εγκλωβισμό και στασιμότητα, λόγω των κακών εμπειριών από προηγούμενες μεταλλευτικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και από αλληλοσυγκρουόμενα μικροπολιτικά συμφέροντα.

Εμπειρίες οι οποίες αποτελούν παρελθόν πλέον, χάρη στα έργα ύψιστης περιβαλλοντικής σημασίας, που πραγματοποίησε και πραγματοποιεί η “Ελληνικός Χρυσός”. Το ποσό που δαπανήθηκε μέχρι σήμερα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ.

Αξίζει ενδεικτικά να αναφερθεί το έργο καθαρισμού της λίμνης παλαιών αποθέσεων στην περιοχή της Ολυμπιάδας, που άρχισε τον περασμένο Ιούνιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2016. Ένα έργο, το οποίο δικαίως χαρακτηρίζεται από ειδικούς, ως το σπουδαιότερο έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης στη Β. Ελλάδα. 

Είχαν προηγηθεί έργα μικρότερης κλίμακας, αλλά εξίσου σημαντικά για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, όπως:

*Η κατασκευή της  μονάδας κατεργασίας των όξινων νερών στην περιοχή Μαντέμ Λάκκος

*Η λιθογόμωση (δηλ. το κλείσιμο) των περισσότερων στοών του παλαιού μεταλλείου του Μαντέμ Λάκκου

*Η διευθέτηση του ρέματος Γιάνναβου πάνω από το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών.

Με την υλοποίηση αυτών των έργων η εταιρεία κατάφερε να μειώσει αισθητά το φαινόμενο της όξινης απορροής στην περιοχή του Στρατωνίου.

Συμφωνία με ισχυρό σύμμαχο

Πολύ σημαντικό είναι και το οικονομικό σκέλος αυτής της επένδυσης, όπου από το Φεβρουάριο του 2012 απέκτησε και έναν στρατηγικής σημασίας “συμπαίκτη”, την Καναδική εταιρεία Eldorado Gold Corporation (www.eldoradogold.com), η οποία κατέχει σήμερα το 95% της Ελληνικός Χρυσός.

Πρόκειται για μία από τις μεγάλες μεταλλευτικές εταιρίες στον παγκόσμιο χάρτη, με μεταλλεία σε χώρες όπως η Τουρκία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ελλάδα. Στην ελληνική θυγατρική της Ελληνικός Χρυσός και στους εργολάβους της απασχολούνται σήμερα περίπου  1.150 εργαζόμενοι, εκ των οποίων το 90% είναι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκονται τα έργα.

Στις αρχές του 2013 αναμένεται η πρόσληψη άλλων 200 ατόμων. Ενώ στη φάση της πλήρους ανάπτυξης του έργου, ο αριθμός αυτός θα φτάσει τους 5.000-6.000 άμεσα και έμμεσα απασχολούμενους.

Συνολικά 1 δισ. δολάρια αναμένεται να επενδυθούν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 65% του συνόλου του κύκλου εργασιών των υπό ανάπτυξη έργων παραμένει στην Ελλάδα  συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ΑΕΠ.

Όλες οι φάσεις της επένδυσης είναι απόλυτα συμβατές με τις πιο αυστηρές Περιβαλλοντικές Προδιαγραφές που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, με τις βέλτιστες διαθέσιμες Τεχνικές.

Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος  γίνεται παράλληλα με την ανάπτυξη των έργων.

Επί πλέον έχει κατατεθεί τραπεζική εγγυητική επιστολή, ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Δέσμευση για προσφορά στην τοπική κοινωνία

Όσον αφορά την εταιρική κοινωνική ευθύνη, η εταιρία έχει δεσμευτεί προς την πολιτεία, να συνεισφέρει στο Δήμο Αριστοτέλη 3 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2016. Από το 2016 το ποσό αυτό θα αυξηθεί σύμφωνα με την ετήσια παραγωγή και τις τιμές των μετάλλων και θα είναι σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ ετησίως και θα διατίθεται για αναπτυξιακά έργα και έργα ανάδειξης της περιοχής.

Ήδη σχεδιάζονται έργα που συνδέονται με τη δασοπυρόσβεση/δασοπροστασία της περιοχής, με τα δίκτυα ύδρευσης και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, με την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και τόπων ιστορικής μεταλλευτικής σημασίας, με την ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και δημιουργίας σχολής μαθητείας για μεταλλευτικά/μεταλλουργικά θέματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα