Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Βερολίνο: Καμία αντίφαση στις δηλώσεις Σόιμπλε για ελληνικό πρόγραμμα και ΔΝΤ

 
 
Ποιο το σχόλιο του Βερολίνου για τις διφορούμενες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Δεν διαψεύδεται η συμμετοχή του EMS
 

Καμία αντίφαση στις δηλώσεις Σόιμπλε πριν από μία εβδομάδα και στις δηλώσεις του την Παρασκευή σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα δεν βλέπει ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

 

Στο κυβερνητικό briefing, ο Ντένις Κόλμπεργκ αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις κατά πόσο η νεότερη τοποθέτηση Σόιμπλε σημαίνει ότι με την απομάκρυνση του ΔΝΤ δεν θα υπάρξει άλλο ελληνικό πρόγραμμα. Στην ερώτηση αν εξακολουθούν να ισχύουν αυτά που δήλωσε ο υπουργός για τον ρόλο του ESM σε περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπός του διαβεβαίωσε ότι αυτά που είπε πριν μια εβδομάδα «μιλούν από μόνα τους».

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη του στην Suddeutsche Zeitung, την Παρασκευή, ο Σόιμπλε είχε μεν επιμείνει στην παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, στην περίπτωση όμως που αποφασίσει εκείνο να αποσυρθεί τότε ο Σόιμπλε είχε προτείνει τη συμμετοχή στη θέση του Ταμείου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Η συμμετοχή του θα ήταν σημαντική, επιχειρηματολόγησε ο Σόιμπλε, για να εγκριθεί ένα νέο πρόγραμμα από τη γερμανική Βουλή. Αντιθέτως, στη συνέντευξη στο δίκτυο Bloomberg ο Σόιμπλε σχεδόν απερίφραστα προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση πως σε περίπτωση που φύγει το ΔΝΤ τότε η γερμανική Βουλή δεν πρόκειται να δώσει την έγκρισή της για διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά ένα νέο πρόγραμμα.

Ο Κόλμπεργκ παρέπεμψε, πάντως, στη συνάντηση του Σόιμπλε με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Σύμφωνα με τον Κόλμπεργκ, οι συνομιλίες των δύο ήταν «εποικοδομητικές». Εκτός αυτού, «για ακόμη μια φορά» η Λαγκάρντ διαβεβαίωσε τον Σόιμπλε ότι «και στο μέλλον το ΔΝΤ θα συμμετέχει με εποικοδομητικό τρόπο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την ταχεία επίτευξη μιας συμφωνίας για την πλήρη συμμετοχή στο πρόγραμμα, δηλαδή και με πόρους του ΔΝΤ».

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πάντα θεωρούσε την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ως «απαραίτητη», τόνισε επίσης ο Κόλμπεργκ. Άλλωστε, το ίδιο το Ταμείο είχε δεσμευτεί σε δήλωση στο Eurogroup τον Μάιο του 2016 ότι θα συμμετέχει. Και αυτή η δέσμευση «επιβεβαιώθηκε» τώρα από την Λαγκάρντ.

Πηγή: Deutsche Welle

 
Περισσότερα: Γερμανία, Σόιμπλε, ΔΝΤ

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER