Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Χουλιαράκης: Δεν θα υπάρξει το παραμικρό νέο μέτρο στον Προϋπολογισμό

 
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι υπάρχει "μεγάλη" φορολογική επιβάρυνση για τα μεσαία στρώματα, αλλά υπογράμμισε ότι με την 3η αξιολόγηση ουσιαστικά ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Ανακοίνωσε "μαξιλάρι" 12 - 15 δισ. ευρώ για μετά το μνημόνιο
 

Σε κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων που μιλούν για νέα μέτρα ύψους έως και 2,4 δις ευρώ προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, διαβεβαιώνοντας ότι ο Προϋπολογισμός του 2018 δεν θα προσθέσει «ούτε ένα γιώτα» στο Προσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

 

«Από το προσχέδιο του προϋπολογισμού στον τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί την 21η Νοεμβρίου στη Βουλή δεν θα υπάρχει ούτε ένα πρόσθετο μέτρο. Δεν θα προστεθεί ούτε ένα γιώτα» είπε ο κ. Χουλιαράκης. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι τα πρωτοσέλιδα των επιπλέον μέτρων 2,4 δις ευρώ ή 1 δις ευρώ δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Ο κ. Χουλιαράκης παραδέχτηκε, όμως, ότι τα μεσαία στρώματα επιβαρύνονται ιδιαίτερα από τον προϋπολογισμό. «Η αλήθεια είναι - και δεν κρύβομαι - ότι η φορολογική επιβάρυνση που συνεπάγεται ο προϋπολογισμός του 2017 και του 2018 είναι μεγάλη» είπε και εξήγησε ότι η επιβάρυνση είναι μεγάλη για τους έντιμους και τους συνεπείς φορολογούμενος, για τη μεσαία τάξη και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σημείωσε όμως, ότι πρόκειται για μια συνειδητή αλλά και μεταβατική επιλογή που πήρε η κυβέρνηση για να ενισχύσει τα πιο αδύναμα και ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 ύψους 2,8% θα διανεμηθεί το 0,6% - 07% ως κοινωνικό μέρισμα «με κοινωνικά και οικογενειακά κριτήρια για την ενίσχυση των εισοδημάτων των πιο αδύναμων νοικοκυριών». «Πρόκειται για ένα μέτρο one off (άπαξ) που υλοποιούμε ως ανταπόδοση για όσα έχει κάνει η κοινωνία» εξήγησε. Επίσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να βρει «ένα μικρό αλλά αρκετά κρίσιμο ποσό 320 εκατ. ευρώ» στον προϋπολογισμό που θα δοθεί για νέα κοινωνικά προγράμματα, οικογενειακά επιδόματα, βρεφονηπιακούς σταθμούς και την καταπολέμηση παιδικής φτώχειας.

Ταμείο Σταθεροποίησης 12 έως 15 δις ευρώ για την «επόμενη ημέρα»

Ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε επίσης ότι από τον Ιανουάριο του 2018 και με την ολοκλήρωση της Γ’ Αξιολόγησης η χώρα εισέρχεται ουσιαστικά στο τελευταίο κομμάτι του προγράμματος. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται ουσιαστικά, αλλά όχι τυπικά, με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης.

Απεκάλυψε, παράλληλα, ότι στη συνέχεια η χώρα θα μπει σε μια περίοδο οικοδόμησης ενός μεγάλου ταμειακού αποθέματος το οποίο θα επιτρέψει πρώτον «να βγούμε με ασφάλεια στις αγορές χωρίς νέα προληπτική γραμμή στήριξης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας μετά το καλοκαίρι του 2018» και δεύτερον να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι για την επόμενη ημέρα.

«Θα πρόκειται για ένα μαξιλάρι 12 εώς 15 δις (θα περιλαμβάνει 9 δις ευρώ από το ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας) το οποίο μετά από ένα δύο χρόνια κανονικότητας σε ζωή χωρίς πρόγραμμα οφείλουμε να μετατρέψουμε σε ταμείο σταθεροποίησης. Εξήγησε, δηλαδή ότι αυτό το εργαλείο θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ξεπεράσει τον κλονισμό από ένα ενδεχόμενο κλονισμό από μια νέα ευρωπαϊκή κρίση.

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER