Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Αξιοπρέπεια υπόσχεται στους απογοητευμένους Συριζαίους ο Μητσοτάκης

 
 
Όλο και περισσότερα στοιχεία της ρητορικής που έφεραν στην εξουσία το ΣΥΡΙΖΑ εντάσσει στη δική του πολιτική αντίληψη ο πρόεδρος της ΝΔ
 

Πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ σε θέματα που άπτονται στις σχέσεις των ελληνικών κυβερνήσεων με τους δανειστές. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του προέδρου της ΝΔ από την ακριτική Κω πως «θα σταθούμε απέναντι στους Ευρωπαίους πιστωτές μας με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα. Ούτε ως ικέτες αλλά ούτε κι ως διεκδικητές παράλογων απαιτήσεων».

 

Είχε προηγηθεί η καταγγελία για την επιστολή Τσακαλώτου ως πράξη «υποτέλειας» καθώς και η επιστροφή των κατηγοριών στο Μαξίμου ότι ο Αλέξης Τσίπρας και όχι η ΝΔ συντάσσεται με τους ακραίους κύκλους των δανειστών, ενώ μόλις προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέφυγε την χρησιμοποίηση της φράσης για μονομερείς μειώσεις φόρων αν και όπως εξηγούσαν στο news247 συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ αυτή η αναφορά δεν έχει σχέση με αντίστοιχες αναφορές του Αλέξη Τσίπρα όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η αναφορά ωστόσο περί αξιοπρέπειας έναντι των δανειστών ήταν μια λέξη που χρησιμοποίησε κατά κόρον ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανέλθει στην εξουσία και είχε γίνει το σήμα κατατεθέν της ρητορικής του τότε αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να την εντάξει στη δική του πολιτική αντίληψη για να μην εκληφθεί ως αντιμνημονιακή κορώνα προσθέτοντας στην αξιοπρέπεια, την υπευθυνότητα και επεξηγώντας ότι αυτό σημαίνει πως η κυβέρνησή του δεν θα είναι ούτε ικέτης ούτε διεκδικητής «παράλογων απαιτήσεων».

Σε κάθε περίπτωση όλη αυτή η ρητορική εντάσσεται στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να απευθυνθεί στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι στις δημοσκοπήσεις. Προ καιρού μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ορίσει αυτό το target group ως βασική δεξαμενή για την άντληση ψηφοφόρων προς τη ΝΔ.

Οι λόγοι είναι δύο. Αφενός η ρητορική περί αξιοπρέπειας απαντά στο διάχυτο και γενικευμένο αίσθημα του Ελληνικού λαού για την επιβολή πολιτικών από τους δανειστές και ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα που πλανάται για το πώς θα εφαρμόσει την πολιτική της «συμφωνίας αλήθειας» που προϋποθέτει τη συγκατάθεση των εταίρων για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αφετέρου όμως υπάρχει ένας ακόμα σοβαρότερος λόγος που όσο και αν δεν ομολογείται από το Μοσχάτο, παραμένει γεγονός ότι η ΝΔ παρά τις πολύ καλές δημοσκοπικές της επιδόσεις δύσκολα μπορεί να αντλήσει άλλες δυνάμεις από τα δεξιά της όπου η κινητικότητα από τη δημιουργία κομμάτων και κινήσεων είναι αυξημένη, αλλά και η στροφή προς το κέντρο είναι αμφίβολο αν μπορεί να προσδώσει νέα δυναμική καθώς ο κύριος όγκος των διαψευσμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο και δεν επαναπατρίζεται σε προηγούμενες πολιτικές του στέγες.  

 

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER