Binary Options: Τυχερό παίγνιο ή Επένδυση;

Binary Options: Τυχερό παίγνιο ή Επένδυση;

Τι είναι τα Binary Options και πώς λειτουργούν. Με ποιον τρόπο, μπορούν να αποδειχθούν κερδοφόρα. Όσα πρέπει να ξέρετε

Τα binary options σχεδιάστηκαν με σκοπό να είναι ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο που χαρακτηρίζεται από ευκολία στη χρήση. Λόγω της απλότητας στη χρήση του, θεωρείται από πολλούς ότι πρέπει να κατατάσσεται στην κατηγορία των τυχερών παιγνίων και όχι σε αυτή των επενδυτικών προϊόντων. Είναι όμως σωστή αυτή η άποψη;

Ο κύριος λόγος για τον οποίο κάποιοι κατατάσσουν τα binary options στην κατηγορία των τυχερών παιγνίων είναι ότι έχουν μόνο δύο πιθανά αποτελέσματα: ο επενδυτής είναι είτε in-the-money, δηλαδή κερδίζει ή out-of-the-money, δηλαδή χάνει. Το επιχείρημα όσων θεωρούν τα binary options τζόγο είναι ότι η λειτουργία τους προσιδιάζει σε αυτή της ρουλέτας, ότι δηλαδή είναι σαν να ποντάρεις στο κόκκινο ή στο μαύρο.

Είναι όμως έτσι; Πράγματι, οι αποφάσεις που καλείται να πάρει κάποιος που επενδύει σε binary options δεν είναι περίπλοκες. Χρειάζεται να προβλέψει αν η τιμή του προϊόντος θα κινηθεί ανοδικά ή πτωτικά, να διαλέξει το χρόνο λήξης του δικαιώματος και το ποσό που θέλει να επενδύσει. Αυτό είναι όλο! Δεν είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσει καμία άλλη ανάλυση ο επενδυτής.

Μπορεί, όμως, αυτός ο τρόπος λήψης αποφάσεων να φέρει αποτελέσματα; Οι επαγγελματίες traders είναι κατηγορηματικοί ότι αυτός ο τρόπος οδηγεί σε βέβαιη απώλεια κεφαλαίου. Αυτό οφείλεται στο ότι για να είναι κανείς κερδοφόρος θα πρέπει μακροχρόνια να έχει ένα ποσοστό επιτυχίας τουλάχιστον 56%. Αυτό οφείλεται στο ότι οι κερδοφόρες θέσεις αποφέρουν μέγιστη απόδοση 85% όταν είναι κερδοφόρες, επομένως ο επενδυτής πρέπει να κερδίσει περισσότερες από τις μισές για να έχει θετική απόδοση χαρτοφυλακίου. Κατά συνέπεια, οι πιθανότητες είναι συντριπτικά εναντίον όσων επενδύουν στην τύχη, παρακινούμενοι από την ευκολία των binary options, αντιμετωπίζοντάς τα ως τυχερό παίγνιο.

Είναι σαφές ότι η κατανόηση αυτού του απλού γεγονότος, απορρίπτει την υπόνοια ότι τα binary options μπορούν να εκληφθούν ως τυχερό παίγνιο. Αντίθετα, όποιος θέλει να κερδίσει μέσω των binary options θα πρέπει να χρησιμοποιήσει στρατηγικές επαγγελματιών, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στις υπόλοιπες μορφές επενδύσεων, όπως οι μετοχές ή οι επενδύσεις σε Forex. Μόνο έτσι οι επενδυτές μπορούν να προσδοκούν στην πραγματοποίηση κερδών.  

Μια επιπλέον παράμετρος που αποσαφηνίζει το ερώτημα σχετικά με τη φύση των binary options είναι το γεγονός ότι ελέγχονται τους από τις αρχές που εποπτεύουν τις κεφαλαιαγορές και όχι από αυτές που εποπτεύουν τα τυχερά παίγνια. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου έχει εντάξει τα binary options στη λίστα των προϊόντων που εποπτεύει, ενώ όσες εταιρείες εποπτεύονται από την ΕΚΚ μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν κάποια εταιρεία θελήσει να ανοίξει γραφείο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, τότε πρέπει να εποπτεύεται και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χώρας προορισμού.

Τα βασικά στοιχεία που εξασφαλίζει η εποπτεία μέσω της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι τα ακόλουθα:

1. Καταγραφή των εταιρειών που λειτουργούν νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2. Έλεγχος των εταιρειών, προκειμένου να προλαμβάνονται και να τιμωρούνται παράνομες πρακτικές.

3. Έλεγχος του διαφημιστικού υλικού που παρέχουν οι εταιρείες προς το επενδυτικό κοινό.

4. Έλεγχος διαφάνειας για όλες τις πρακτικές και διαδικασίες που ακολουθούν οι εταιρείες binary options.

Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι σαφές ότι τα binary options μπορεί να είναι εύκολα στη χρήση, αλλά αν κάποιος τα αντιμετωπίσει ως τυχερά παίγνια είναι σίγουρο ότι θα χάσει τα χρήματά του. Αντίθετα, αν κάποιος χρησιμοποιήσει αναλυτικές μεθόδους που ταιριάζουν σε άλλες μορφές επενδύσεων, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να είναι κερδοφόρες οι τοποθετήσεις του και μπορεί να πετύχει σημαντικές αποδόσεις για τα κεφάλαια του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα