Έτοιμοι για προανακριτική;
Νέα παραγγελία, αυτή τη φορά προς τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αλέξανδρο Τζεφεράκο απεύθυνε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Ζίμενς, ζητώντας να ασκήσει αγωγές αποζημίωσης του Δημοσίου για τη διερευνώμενη υπόθεση.
Όπως προκύπτει από έγγραφο του προέδρου της επιτροπής Σήφη Βαλυράκη, ζητείται από τον πρόεδρο του ΝΣΚ να ασκήσει αγωγές εναντίον όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων για τους οποίους προκύπτουν από τις σχηματισθείσες ποινικές δικογραφίες ώστε να γίνει πλήρης αποκατάσταση κάθε ζημιάς που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο και τα νομικά του πρόσωπα. Παράλληλα ζητήθηκε η λήψη ασφαλιστικών μέτρων για τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιών των ανθρώπων αυτών.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της επιτροπής, το Δημόσιο και τα νομικά του πρόσωπα έχουν χάσει τουλάχιστον το 10% του συνόλου των προμηθειών και υπηρεσιών της γερμανικής επιχείρησης στην Ελλάδα.
Να σημειώσουμε πως ο εισαγγελέας ασκησε εχθές συμπληρωματική ποινική δίωξη μετά την ομόφωνη απόφαση της εξεταστικής.
Κατά τα άλλα ο πρόεδρος της εξεταστικής επιβεβαίωσε ότι το εξεταστικό έργο της επιτροπής ολοκληρώνεται την άλλη εβδομάδα και αρχίζει το έργο σύνταξης των πορισμάτων ενώ μετα τις 15 του μηνός αντιπροσωπεία της εξεταστικής θα μεταβεί στο Μόναχο ώστε να εξετάσει τα πρώην στελέχη της εταιρείας, Σίκατσεκ, Κουτσενρόϊτερ και Χριστοφοράκο, δηλαδή τους άμεσα εμπλεκόμενους στη μεταφορά "μαύρου χρήματος".
Η εξεταση Πλάκα
Σήμερα εξετάσθηκε ως πρώτος μάρτυρας ο Γεώργιος Πλάκας, απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, πρώην γενικός διευθυντής ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.
Ο μάρτυρας φέρεται να έχει παραδεχθεί πως ο ίδιος επέλεξε ως εταιρείες συμβούλων ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων τις εταιρείες Borders, Metrotech και Armor αντί του ποσού αμοιβής των 10 εκ ευρώ, η δε εισήγησή του είχε εγκριθεί από τον Αθήνα 2004 υπό την προεδρία της Γιάννας Αγγελοπούλου.
Ο μάρτυρας δήλωσε άγνοια, όταν από τα στοιχεία της δικογραφίας που έφερε ο βουλευτής της ΝΔ Κων.Τζαβάρας προέκυπτε από έγγραφο του Διευθυντή Οικονομικού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης της 14/5/2004 ότι οι απαιτήσεις των τριών εταιρειών είναι 24 εκ. ευρώ, ενώ έχει εκφραστεί από μέλη της επιτροπής η υπόνοια ότι από τα χρήματα αυτά δόθηκαν οι μίζες των 10 εκ. που ανέφερε ο Ράινχαρντ Σίκατσεκ στην κατάθεσή του ότι πληρώθηκαν για το C4I.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ: