Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Δημοσκοπική κατάρρευση της ΝΔ. Μπροστά με διψήφια διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ

 
 
Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., όπως δείχνει νέα δημοσκόπηση. Μεγάλη διαφορά στην παράσταση νίκης για την αξιωματική αντιπολίτευση
 

Διψήφια διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία, δείχνει νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το SBC TV, την οποία προδημοσιεύει η Ελευθεροτυπία.

 

Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται στα επίπεδα του 29,4% και η ΝΔ βρίσκεται στο 19%, δηλαδή κοντά  στα επίπεδα του ιστορικά χαμηλού ποσοστού (18,85%) που είχε καταγράψει στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2012.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από 31 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου και στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων έχουν αναλυτικά ως εξής:

• ΣΥΡΙΖΑ 29,4%

• Νέα Δημοκρατία 19%

• Χρυσή Αυγή 6,5%

• Ποτάμι 5,4%

• ΚΚΕ 4,3%

• ΠΑΣΟΚ 4,1%

• Ανεξάρτητοι Ελληνες 3%

• Οικολόγοι Πράσινοι 1,4%

• ΛΑΟΣ 1,2%

• Δημιουργία Ξανά 1,2%

• ΔΗΜΑΡ 0,5%

• Αλλο 4%

Ταυτόχρονα, όμως, τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας που διενεργήθηκε μεταξύ 31 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου καταδεικνύουν έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς το σύνολο του πολιτικού συστήματος και αδυναμία ανάδειξης σταθερής κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 46%, σχεδόν ένας στους δύο πολίτες, πιστεύει πως καμία κυβέρνηση, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Ν.Δ., δεν είναι σε θέση να οδηγήσει τη χώρα εκτός Μνημονίου.

Στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό, της τάξης του 8,6% που επιλέγει λευκό, άκυρο και αποχή. Την ίδια στιγμή τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν το 8,3%, ενώ στο όριο του 3% βρίσκεται το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.    

Τα ποσοστά των δύο κομμάτων της σημερινής συγκυβέρνησης αθροίζουν συνολικά 23,1% (Ν.Δ. 19% και ΠΑΣΟΚ 4,1%) και υπολείπονται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 6,3%, ενώ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν μαζί μόλις το 48,4% του εκλογικού σώματος. Αν και η δημοσκόπηση δείχνει εφτακομματική Βουλή, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ κυμαίνονται στα επίπεδα του 4,3% και 4,1%, ενώ οι ΑΝΕΛ είναι στο όριο εισόδου στη Βουλή. Παράλληλα, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι, που εμφανίζουν σίγουρη είσοδο στη Βουλή, συγκεντρώνουν 6,5% και 5,4% αντίστοιχα.

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει επίσης ένα σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων (9,7%). Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης, η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται αδιαμφισβήτητη, καθώς το 63%, ανεξάρτητα από το τι κόμμα ψηφίζει, πιστεύει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έρθει πρώτο στις βουλευτικές εκλογές, ενώ μόλις το 25% απαντά ότι πρώτο κόμμα θα είναι η Ν.Δ.

Η εικόνα ρευστότητας του πολιτικού συστήματος και έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών και προς τον ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύει σ' έναν βαθμό και το γεγογός ότι το 54% πιστεύει ότι η παρούσα κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Ωστόσο, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξης του 43% θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα αντέξει και θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές.

Τέλος, καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται από το 37% των ερωτηθέντων ο Αντώνης Σαμαράς, και από το 30% ο Αλέξης Τσίπρας. Κανένας από τους δύο, απαντά το 31%.

* Σήμερα Πέμπτη (18.00 με 20.00) η δημοσκόπηση θα παρουσιαστεί στο SBC TV

(Πηγή: Ελευθεροτυπία, Πηγή φωτογραφίας: sooc)

 
Περισσότερα: Δημοσκοπήσεις

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER