Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Μόνο για τα κόμματα η δικογραφία της Novartis

 
 
Διαβιβάστηκε η δικογραφία. Κατηγορίες σε 10 πολιτικούς για δωροληψία, παθητική δωροδοκία και απιστία
 

Αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, παθητική δωροδοκία, και την απιστία στη υπηρεσία (που προκάλεσε βλάβη στο Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ) βρίσκονται τα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis σύμφωνα με τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

 

Το διαβιβαστικό της δικογραφίας γνωστοποίησε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, στο πλαίσιο έκτακτης σύγκλησης της ολομέλειας. Αντιμέτωποι με τις κατηγορίες είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, οι πρώην υπουργοί Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ευάγγελος Βενιζέλος (ήταν και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά) και ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Μαζί με τη δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή και μηνυτήρια αναφορά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδο, Βασίλη Κεγκέρογλου και Εύης Χριστοφιλοπούλου κατά του πρώην υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή για τη μη τιμολόγηση φαρμάκων.

Η δικογραφία δεν θα διανεμηθεί στους βουλευτές αλλά όπως ανακοίνωσε η κυρία Χριστοδουλοπούλου θα επιτραπεί η πρόσβαση στους ενδιαφερόμενους και στους εκπρόσωπους των κομμάτων. Για τον σκοπό αυτό αντίγραφο της δικογραφίας θα βρίσκεται στην αίθουσα 131 στον πρώτο όροφο του Μεγάρου της Βουλής.

Μίζες- μαμούθ

Υπενθυμίζεται ότι για δωροδοκίες που φθάνουν τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ στο σκάνδαλο Novartis, καταθέτουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες που κατέθεσαν στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς με τα 40 εκατομμύρια, να φέρεται ότι έχουν διακινηθεί πριν το 2010, για την αγορά εμβολίων.

Οι καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων θεωρούνται αξιόπιστες από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς φέρονται ότι είχαν γνώση του τρόπου που μεταφέρονταν οι μίζες.

Συνολικά οι καταθέσεις της δικογραφίας είναι περίπου είκοσι, πλην των 3 προστατευομένων, των οποίων οι μαρτυρίες  είναι κεκαλυμμένες, όπως λέει δικαστική πηγή, προκειμένου να προστατευτεί η ζωή τους.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις, συνολικά στο κουβάρι με τις μίζες εμπλέκονται 30 πρόσωπα, τα οποία εκτός των πολιτικών είναι πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών  φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών.

Η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιριών εν γένει υπολογίζεται σε 23 δις ευρώ από το 2000 ως το 2015 ενώ για την Novartis η ζημιά την ίδια περίοδο φθάνει τα 3 δις ευρώ.

 
Περισσότερα: Βουλή, Novartis

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER