Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας για το προσφυγικό βλέπει ο Θεοδωράκης

 
 
Ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε εν όψει Συνόδου Κορυφής τον Τσίπρα να είναι πολύ προσεκτικός και να μη διακινδυνεύσει το ναυάγιο της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό
 

Την προσοχή της κυβέρνησης ώστε να μην καταρρεύσει η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό, ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης από την Καβάλα όπου περιοδεύει. «Καλούμε τον κ.Τσίπρα να είναι πολύ προσεκτικός και να μη διακινδυνεύσει το ναυάγιο της συμφωνίας που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία για το μεταναστευτικό και για το προσφυγικό. Οι άλλες χώρες μιλάνε και λίγο εκ του ασφαλούς αλλά, αν καταρρεύσει η συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία, αυτή που θα πληρώσει το μεγάλο κόστος είναι η χώρα μας», δήλωσε.

 

Ως γνωστόν χθες συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την Πέμπτη θα γίνει Σύνοδος Κορυφής.

Όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης:

«Την Πέμπτη, στη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συζητηθεί και η σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να είναι πολύ προσεκτικός και να μη διακινδυνεύσει το ναυάγιο της συμφωνίας που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία για το μεταναστευτικό και για το προσφυγικό. Οι άλλες χώρες μιλάνε και λίγο εκ του ασφαλούς αλλά, αν καταρρεύσει η συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία, αυτή που θα πληρώσει το μεγάλο κόστος είναι η χώρα μας. Το Αιγαίο θα γεμίσει ξανά μετανάστες και πρόσφυγες, πολλοί άνθρωποι θα χαθούν και τα ελληνικά νησιά θα αναγκαστούν για άλλη μια φορά να προσπαθήσουν να λύσουν ένα διεθνές πρόβλημα. Η  έκκλησή μας είναι πολύ συγκεκριμένη. Θα πρέπει η συμφωνία που έχει γίνει με την Τουρκία να διατηρηθεί. Και η Ευρώπη έχει τον τρόπο με άλλα μέσα να πιέσει την Τουρκία. Όχι, πάντως, εις βάρος της μεγάλης εικόνας για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό».

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και το άνοιγμα κάποιων κεφαλαίων είναι μέρος της συμφωνίας της Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό. Εάν το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, αλλά και η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης πάρουν απόφαση παγώματος, η ευρωπαϊκή πλευρά θα έχει αθετήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό, επιτρέποντας στον Ερντογάν να αντιδράσει όπως ο ίδιος κρίνει. Ήδη προχθές έστειλε ένα μήνυμα στην Ευρώπη κλείνοντας στρατόπεδο Αφγανών και γεμίζοντας το Αιγαίο ξανά με πρόσφυγες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει τον τρόπο να περάσει πειστικά τα μηνύματά της προς την Τουρκία, χωρίς όμως να καταρρεύσει η συμφωνία για το προσφυγικό, γεγονός που θα σημάνει ότι η Ελλάδα θα μείνει ξανά μόνη της να διαχειριστεί τεράστιες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να δεσμευτεί, πως δεν θα επιτρέψει στο Συμβούλιο της Πέμπτης να υπάρξει απόφαση παγώματος της ενταξιακής πορείας. Η ένταξη της Τουρκίας μπορεί να φαίνεται απίθανη, αλλά δεν πρέπει να τη σταματήσουμε μονομερώς, ειδικά αυτή τη στιγμή που πάνω της ακουμπάει η συμφωνία για το προσφυγικό».

 

Ο κ.Θεοδωράκης ξεκίνησε τη διήμερη περιοδεία του στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από τηνιχθυόσκαλα της Καβάλας σήμερα το πρωί. Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού θα επισκεφτεί τα ΤΕΙ Καβάλας, ενώ το μεσημέρι θα βρεθεί στην Ξάνθη.

Σε δήλωσή του από την Ιχθυόσκαλα της Καβάλας ο Σταύρος Θεοδωράκης, τόνισε:

«Το Ποτάμι όπως έχουμε πει, ξεκινάει μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, να μιλήσει με τους ανθρώπους της παραγωγής, τους ανθρώπους της δημιουργίας, να πει πώς βλέπει τα πράγματα και πως υπάρχουν λύσεις και βέβαια να εμπλουτιστεί και με ιδέες και με ανθρώπους. Ξεκίνησα εδώ από το ξημέρωμα, από την ιχθυόσκαλα, να δούμε τους παραγωγικούς πυλώνες της πόλης. Θα πάμε εκεί που δουλεύουν οι άνθρωποι, να συζητήσουμε μαζί τους για όλα αυτά που τους απασχολούν και για να πούμε για άλλη μία φορά ότι υπάρχει η Ελλάδα που παράγει και που δημιουργεί, πέρα από την Ελλάδα των γραφειοκρατών και των κομματικών υπαλλήλων. Δουλεύει η δημιουργική Ελλάδα, για να πληρώνεται το κομματικό κράτος. Κάποια στιγμή θα το ανατρέψουμε».

*Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

 
Περισσότερα: Σταύρος Θεοδωράκης

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER