Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Κουτσούμπας: Το δίλημμα κεφαλαίου-εργασίας παραμένει η βασική αντίθεση

 
 
Με εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε στον Περισσό η μεγάλη πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης
 

Με την εκτενή αναφορά του Δημήτρη Κουτσούμπα στον σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 20ο αιώνα, ξεκίνησε η μεγάλη διεθνιστική εκδήλωση του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εορτασμών για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

 

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στον Περισσό, ο Γραμματέας του κόμματος έκανε εκτενή αναφορά στις συνθήκες που οδήγησαν στην ανατροπή της σοβιετικής εξουσίας στην τέως ΕΣΣΔ. "Τα περίπου 70 χρόνια ύπαρξης της ΕΣΣΔ απέδειξαν πως, παρά τις όποιες αδυναμίες και κριτικές παρατηρήσεις, ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός είναι ένα ανώτερο κοινωνικό-οικονομικό σύστημα", είπε ο Δ.Κουτσούμπας.

Παράλληλα, ο Δ.Κουτσούμπας επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος του, ότι βασική αντίθεση στον κόσμο παραμένει το εργασία-κεφάλαιο, αναφέροντας ότι "Καμία επιμέρους ιδιαιτερότητα, καμία επιμέρους υπαρκτή ή κατασκευασμένη αντίθεση, όπως πχ «Βορράς – Νότος», «Κέντρο-Περιφέρεια», «Αναπτυγμένες – Υποανάπτυκτες χώρες» και άλλα σχετικά, δεν μπορούν να σβήσουν τη βασική αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας, όπως και την αναγκαιότητα χειραφέτησης της εργατικής τάξης, κατάκτησης της εργατικής εξουσίας".

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Γραμματέα του ΚΚΕ, ακολούθησε συναυλία με τραγούδια από το διεθνές εργατικό κίνημα. Επίσης, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες από τα κομμουνιστικά κόμματα που συμμετέχουν στην συντακτική επιτροπή της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης.

Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε όσους πέρασαν το απόγευμα του στον Περισσό. Στην αίθουσα εκδηλώσεων βρίσκονταν το νέο απόκτημα του αρχείου του ΚΚΕ, το νεκρικό εκμαγείο του Λένιν. 

Η μάσκα θανάτου του επικεφαλής των Μπολσεβίκων έγινε από το γλύπτη Σεργκέι Μέρκουροφ. Την 21η Ιανουαρίου 1924, ο Μέρκουροφ κλήθηκε στο Γκόρκι, όπου ο Βλαντιμίρ Λένιν είχε μόλις πεθάνει, μετά το τελευταίο θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο. Αρχικά έριξε τρεις μάσκες στο πρόσωπο του Λένιν. Η πρώτη μάσκα πήγε στο Κεντρικό Μουσείο Λένιν, η δεύτερη στο μουσείο Γκόρκι και η τρίτη στο μουσείο του γλύπτη.

 

Ο γλύπτης μετά από αυτές έκανε άλλες 11 (σύνολο 14) μάσκες από το ίδιο εκμαγείο. Από τα έργα αυτά προέκυψε και η συγκεκριμένη μάσκα (από τη συλλογή Ταλαγάνη), γεγονός που καθιστά το νέο απόκτημα του αρχείου του ΚΚΕ, μοναδικό.

 

Την αίθουσα εκδηλώσεων κοσμούσε ακόμα ένα ιστορικό κειμήλιο, ένα λάβαρο  του ΚΚΣΕ, κατασκευασμένο μετά το 1956 (15 Ενωσιακές Δημοκρατίες) από βελούδινο ύφασμα με κεντημένη γραφή και φέρει μόνο το κρατικό έμβλημα της ΕΣΣΔ.

 
Περισσότερα: K.K.E, Κουτσούμπας

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER