Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Μαξίμου: Πρώτος ο Τσίπρας, που θέτει ζήτημα casus belli μέσα στην Τουρκία

 
 
Παρά την τουρκική προκλητικότητα, με το Νταβούτογλου να θέτει ευθέως ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού θέμα διεκδικήσεων στο Αιγαίο, η κυβέρνηση αποτιμά θετικά τη συνάντηση στη Σμύρνη
 

Θετική αποτίμηση της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Σμύρνη κάνει το Μαξίμου, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις από την εικόνα του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμετ Νταβούτογλου να θέτει ευθέως ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού θέμα διεκδικήσεων στο Αιγαίο.

 

"Οι συναντήσεις, έγιναν σε θετικό κλίμα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πάνω σε θετική ατζέντα, ώστε να προωθηθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος, στην βάση κλίματος εμπιστοσύνης", αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Τονίζουν δε ιδιαίτερα ότι: "Από την πλευρά του πρωθυπουργού υπήρξε σαφής τοποθέτηση ως προς τις τουρκικές παραβιάσεις και ανοιχτή κριτική ως προς το ζήτημα αυτό. Υπήρξε επίσης ανοιχτή αναφoρά του πρωθυπουργού στο ζήτημα του Casus belli.

Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που μιλάει ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά μέσα στην Τουρκία. Το ίδιο είχε γίνει άλλωστε και κατά το πρόσφατο ταξίδι στην Άγκυρα."

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στο πεδίο της στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, προωθήθηκαν σημαντικά θέματα, όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και η υπερταχεία Ηγουμενίτσας – Θεσσαλονίκης  - Κωνσταντινούπολης. (Σιδηροδρομική Εγνατία). Επίσης αποφασίστηκε να ξαναρχίσουν οι απευθείας πτήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Σε ότι αφορά το προσφυγικό υπήρξε επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας. Έτσι σύμφωνα με την κυβέρνηση καθιερώνεται η ταχεία και άμεση επανεισοδοχή των μεταναστών που δεν τυγχάνουν διεθνούς προστασίας, σε τουρκικό έδαφος, γεγονός σημαντικό για την εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης.     

 
Περισσότερα: Τσίπρας, Πρόσφυγες

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER