Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

'Ναι' στην κατάργηση των ανώνυμων δωρεών σε κόμματα

 
 
Τι αναφέρει στη γνωμοδότησή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
 

Συνταγματική χαρακτηρίζει την απόλυτη κατάργηση της δυνατότητας χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων μέσω ανωνύμων δωρεών η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

 

Με την υπ' αριθμ. 7/2016 γνωμοδότησή της, η Αρχή απαντά σε ερώτημα σχετικά με σχέδιο Νόμου που καταθέτει η κυβέρνηση για το πολιτικό χρήμα. Την Αρχή απασχόλησε η καταχώριση ονομαστικής χρηματικής δωρεάς ως προς το ότι συνιστά επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

"Η απόλυτη κατάργηση της δυνατότητας χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων μέσω ανωνύμων δωρεών είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και δεν προσβάλλει το δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων των φυσικών προσώπων/δωρητών" αναφέρεται επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

α) ο περιορισμός στο εν λόγω δικαίωμα να εξυπηρετεί έναν συνταγματικά προβλεπόμενο σκοπό (άρθρο 29 παρ. 2 του Σ),

β) να προβλέπεται σε ρητή διάταξη τυπικού νόμου (ν.3023/2002) και

γ) να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας κατά την υποκείμενη σε οριακό δικαστικό έλεγχο κρίση του νομοθέτη.

Μόνο τότε, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, μπορεί ο κοινός νομοθέτης να καθιερώσει την ανωνυμία για τη δωρεά μικρών ποσών, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθεί ο δωρητής με κάποιο πολιτικό κόμμα.

Το ερώτημα που έθεσε προς την Αρχή ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης, είναι αν είναι συμβατή με το Σύνταγμα και τον νόμο η απόλυτη κατάργηση της δυνατότητας χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων μέσω ανωνύμων δωρεών, ακόμη και μικρών ποσών που δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ, ιδίως αν τεθούν περιορισμοί στη δυνατότητα αυτή, όπως με δυνατότητα καταβολής μόνο σφραγισμένων και ελεγμένων από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου δελτίων δωρεάς (κουπονιών) και την ενδεχόμενη καθιέρωση ενός ανώτατου ποσού το οποίο θα δύναται το κάθε κόμμα να λάβει μέσω της συγκεκριμένης δυνατότητας χρηματοδότησης.

Ως προς το σκέλος που αφορά σε ανώνυμες δωρέες για μικρά ποσά έως 50 ευρώ, η Αρχή δεν προχώρησε σε γνωμοδότηση, επισήμαίνοντας ότι για αυτές δεν προϋποθέτει επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, και συνεπώς εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της.

 
Περισσότερα: Δικαιοσύνη

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER