Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Πρωτογενές πλεόνασμα προβληματισμού στη ΝΔ

 
 
Η μακροχρόνια δέσμευση για 3,5% φοβίζει τη ΝΔ, καθώς της ακυρώνει τη βασικότερη εξαγγελία της που είναι οι μειώσεις φόρων
 

Με προσοχή και ανησυχία παρακολουθούν στη ΝΔ τις εξελίξεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Από τη μια αισθάνονται ότι δικαιώνονται πολιτικά και δημιουργούνται έτσι ευνοϊκότερες προϋποθέσεις εκλογικής επικράτησης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την άλλη οι δεσμεύσεις τις οποίες καταγγέλλουν ότι αναλαμβάνει για λογαριασμό της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας αλλάζουν τα δεδομένα στην οικονομία και πριονίζουν τις βάσεις της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της «Συμφωνίας Αλήθειας».

 

Ειδικότερα δε, η προοπτική της μακροπρόθεσμης δέσμευσης της χώρας σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για αρκετά χρόνια μετά το 2018, στο βαθμό που τελικά επικυρωθεί το προσεχές διάστημα θέτει πολύ σοβαρά εμπόδια σε μια από τις βασικές διακηρύξεις της ΝΔ για μειώσεις φόρων.

Δεν είναι τυχαίο ότι από προχτές το βράδυ αμέσως μετά τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης και το ανακοινωθέν για την Ελλάδα, η ΝΔ εστιάζει ακριβώς στο γεγονός ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του χρέους καθίσταται ανεπαρκή για την ανάταξη της οικονομίας από τη στιγμή που οι δημοσιονομικοί στόχοι προϋποθέτουν νέα μέτρα λιτότητας για να πιαστούν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο Μοσχάτο, «ο κ. Τσίπρας για να πάρει το αυτονόητο (βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους) αποδέχεται το αδιανόητο (δέσμευση της χώρας για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του Α.Ε.Π. και λήψη συνεχών μέτρων για πολλά χρόνια μετά το 2018). Το σχέδιο του κ. Τσίπρα για να διατηρηθεί στην καρέκλα εγκλωβίζει τη χώρα και όλους τους Έλληνες».

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παράλειψε να κάνει ειδική αναφορά στην απόφαση του Eurogroup χαρακτηρίζοντας «τεράστιο πρόβλημα» που «εγκλωβίζει» την ελληνική οικονομία το «εξαιρετικά ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο πηγαίνει πολύ πέρα από το 2018», υπογραμμίζοντας ότι «είναι πολύ ασφυκτικό πλαίσιο για να μπορούμε να κάνουμε πιο τολμηρά πράγματα στη φορολογία».

Προς το παρόν πάντως συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται κάποιο άμεσο ζήτημα που να θέτει επί τάπητος την ανάγκη αλλαγών των βασικών κατευθύνσεων της «Συμφωνίας Αλήθειας» όπως την παρουσίασε στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο στη ΝΔ αναμένεται πιο επιθετική ρητορική το επόμενο διάστημα για ένα «ελληνικής ιδιοκτησίας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων» ώστε, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «να πάμε στην Ευρώπη και να πούμε εμείς κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, υλοποιούμε το πρόγραμμα ως προς το διαρθρωτικό του σκέλος, χωρίς αστερίσκους. Δώστε μας εσείς τώρα, λίγο παραπάνω δημοσιονομικό χώρο».

 
Περισσότερα: Μητσοτάκης

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER