Σκοπιανό: 19 Ιανουαρίου, η ώρα της κρίσης για το όνομα

Σκοπιανό: 19 Ιανουαρίου, η ώρα της κρίσης για το όνομα
Συναντηση του Αναπλ Υπ. Εξ Γιωργου Κατρουγκαλου με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, B. Osmani --ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ συναντήθηκε με Κοτζιά. Αναμένουμε την πρόταση Νίμιτς στις 19 Ιανουαρίου, τόνισε ο Οσμάνι, ενώ χαρακτήρισε υποθέσεις όλα τα ονόματα που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι τα αλβανικά ΜΜΕ αναφέρονταν σε "Νέα Μακεδονία"

«Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συμφωνία για κάποιου είδους λύση. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, περιμένουμε τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα τέλη αυτού του μήνα, ελπίζουμε να έλθει με συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα την σκεφτούμε και μετά θα λάβουμε θέση» δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και το γεύμα εργασίας που ακολούθησε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Αποσαφήνισε, μάλιστα, πως «οτιδήποτε ακούγεται στα μέσα ενημέρωσης για διάφορα ονόματα ή προτάσεις είναι μόνο εικασίες» και δεν βοηθάει τη διαδικασία. Αυτό που έχει σημασια «είναι να είμαστε δεσμευμένοι για την αναζήτηση λύσης» μέσα στους επόμενους έξι μήνες πρόσθεσε.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις δύο σημαντικές συναντήσεις με τις οποίες εγκαινίασε τη νέα χρονιά στην Αθήνα, ο κ. Οσμάνι ανέφερε ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ δεσμεύεται για εξεύρεση λύσης και τόνισε την ανάγκη να εντατικοποιηθεί αυτή η διαδικασία μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Στη συνέχεια, στο ίδιο μήκος κύματος, χαρακτήρισε το 2018 ως «χρυσή χρονιά», μία ευκαιρία για τη χώρα του να επιτύχει πρόοδο σε σχέση με την ευρωατλαντική ολοκλήρωσή της, ιδιαίτερα ως «ιστορικό» το πρώτο εξάμηνο. «Το 2018 θα ανήκει σε εμάς, στις δύο χώρες όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μας, για να ενδυναμώσουμε τη συνεργασια μας και τελικά να λύσουμε τη διαφορά που έχουμε και ταυτόχρονα να ξεκλειδώσουμε τη διαδικασία ένταξης της χώρας μας (στους ευρωατλαντικούς θεσμούς)» σημείωσε.

Ειδικότερα, χαρακτήρισε ως ορόσημο τον προσεχή Φεβρουάριο, «με τη στρατηγική της διεύρυνσης που θα ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τη Διεύρυνση, στο πλαίσιο της βουλγαρικής Προεδρίας, στη Σόφια, και το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο».

Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στους δύο λαούς, υποστήριξε πως και στις δύο χώρες η κοινή γνώμη δεν είναι προς το παρόν έτοιμη για μία τελική λύση, λόγω της συναισθηματικής φόρτισης: «Υπάρχουν πολλά συναισθηματικά επίπεδα σε σχέση με αυτό, και στον κόσμο, αλλά και στους πολιτικούς με την εκλογική ατζέντα τους, και πρέπει να ξεφλουδίσουμε αυτά τα επίπεδα για να καταλήξουμε στην ορθολογική καρδιά τού προβλήματος και να βρούμε τη λύση». Σε αυτό το σημείο επισήμανε πως αυτός είναι ο σκοπός των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και συμπλήρωσε: «Είμαστε πολύ ειλικρινείς, διαφανείς, δεν κρύβουμε τίποτα από την κοινωνία μας, από τον λαό μας, πρέπει να βρούμε έναν κοινό τόπο και μετά να εμφανιστούμε δημόσια με τη λύση. Γι’ αυτό, απαιτείται να οικοδομηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Επίσης, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της χώρας του, ως μεταρρυθμιστική, είναι πολύ καθαρή στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να πραγματοποιήσει, τόσο στο επίπεδο των συστημικών αδυναμιών, όσο και στην αντιμετώπιση ευαίσθητων θεμάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις διεθνοτικές σχέσεις, αλλά και ζητήματα καλής γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ειδική αναφορά στις σχέσεις της πΓΔΜ με τη Βουλγαρία, τονίζοντας ότι έχουν επιλύσει τα διμερή ζητήματά τους με την υπογραφή συμφωνίας, και σημείωσε ότι τώρα η χώρα του επικεντρώνεται στο ζήτημα του ονοματολογικού με την Ελλάδα. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και οι δύο πλευρές ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και θετικής ατμόσφαιρας για να βρούμε λύση» διεμήνυσε.

Υπό αυτό το πρίσμα, εξήρε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας πως είναι ένας σημαντικός πυλώνας για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και γόνιμου έδαφους για να βρεθεί λύση. Προς αυτήν την κατεύθυνση υπογράμμισε πως συζητούνται πολλές δράσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα