Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Στ. Κούλογλου στο Ραδιόφωνο 24/7: Πηγή πλουτισμού τα fake news

 
 
Για την ιστορία των ψευδών ειδήσεων και την εξέλιξη τους στην εποχή του Διαδικτύου μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 ο Στέλιος Κούλογλου
 

Τα fake news βλάπτουν σοβαρά τη δημοκρατία δήλωσε μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 και στην εκπομπή "Ταχείας Κυκλοφορίας" με τον Σπύρο Σεραφείμ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

 

«Οι ψευδείς ειδήσεις δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, τις είχαμε από την εποχή της ανακάλυψης της τυπογραφίας, από την εποχή του Γουτεμβέργιου. Το καινούργιο στοιχείο σήμερα είναι ότι ψευδείς ειδήσεις μπορεί να διαδώσει ο καθένας, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν και επίσης γίνεται σε μαζική κλίμακα. Οι δημοσιογράφοι συχνά κάνουν προπαγάνδα και λένε ψέμματα αλλά υπάρχουν κάποιοι μηχανισμοί ελέγχου, εάν παραβούν κανόνες δεοντολογίας. Μπορεί πιο εύκολα να αποκαλυφθεί ποιος είπε το ψέμα. Στην περίπτωση των ψεμμάτων που δημοσιεύονται μέσω των social media, αυτό είναι πιο δύσκολο (να εξακριβωθεί) γιατί συχνά είναι αδύνατο να εντοπίσει κανείς την πηγή» δήλωσε ο κ. Κούλογλου απαντώντας σε ερώτηση για το ποιοι είναι οι μηχανισμοί των fake news.

«Επίσης, ενώ παλαιότερα οι ψεύτικες ειδήσεις αναφέρονταν συχνά σε μια ή δύο εφημερίδες ή σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο, τώρα διαχέονται σε πολύ μεγάλο κοινό μέσω του διαδικτύου. Ακόμα και σήμερα, πχ οι περισσότεροι Αμερικάνοι πιστεύουν ότι ο πάπας υποστήριξε τον Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν συνέβη ποτέ» συνέχισε.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στο γεγονός ότι οι ψεύτικες ειδήσεις αποτελούν και πηγή πλουτισμού: «Στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ πριν από έξι μήνες, πλούτισαν κάποιοι πιτσιρικάδες στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία που έφτιαξαν ιστοσελίδες, στις οποίες διέδιδαν ψεύτικες ειδήσεις. Αυτές άρεσαν στους οπαδούς του Τραμπ και τους έδωσαν διαφημίσεις» επεσήμανε.

Ακούστε τη συνέντευξη του Στέλιου Κούλογλου στο Ραδιόφωνο 24/7:

 

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER