Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Στη Βουλή η τροπολογία για το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά

 
 
Κατατέθηκε η τροπολογία και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δε ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, σχετικό αίτημα καταθέτει το ΠΑΣΟΚ. "Ναι" και από τη Ν.Δ. Αφορά νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού. Μέχρι πότε θα είναι σε ισχύ
 

Απόψε ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για το «πάγωμα» του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, με τη Ν.Δ. να μετακινείται από το «παρών» στο «ναι».

 

Η τροπολογία ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο για τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τον πτωχευτικό κώδικα και θα τεθεί απόψε σε ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να μην καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας σε περίπτωση που όλα τα κόμματα επιβεβαιώσουν ότι θα την υπερψηφίσουν. Το ΠΑΣΟΚ όμως θα ζητήσει τελικά ονομαστική.

Πάντως η Ν.Δ. που είχε δηλώσει «παρών» στην τροπολογία για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, έχει διαβεβαιώσει ότι αυτή τη φορά θα ψηφίσει «ναι», με γνώμονα τη στήριξη των νησιωτών.

Η τροπολογία προβλέπει ότι ο συντελεστής ΦΠΑ θα παραμείνει μειωμένος κατά 30% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην της Ρόδου και της Καρπάθου). Υπενθυμίζεται ότι στην υπόλοιπη χώρα ισχύουν συντελεστές ΦΠΑ ύψους 24%, 13% και 6%, ενώ στα νησιά που προστατεύει η τροπολογία οι συντελεστές θα είναι 17%, 9% και 4%. Σύμφωνα με την τροπολογία, το πάγωμα των συντελεστών θα επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό με 50 εκατ. ευρώ το 2017 και το εν λόγω ποσό θα καλυφθεί από την υπεραπόδοση των εσόδων του οικονομικού έτους 2016.

Τα σημεία διαφωνίας του ΠΑΣΟΚ

Δήλωση για το θέμα έκανε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός ο οποίος στάθηκε σε τέσσερα σημεία. "Η προτεινόμενη τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου χαρακτηρίζεται από τα εξής:

Πρώτον, δεν πρόκειται για κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ αλλά για αναστολή

Δεύτερον, στην αναστολή αυτή δεν περιλαμβάνονται τα μέσα μεταφοράς και τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα

Τρίτον,  η εξαίρεση της Ρόδου που είναι η πηγή της αγοράς όλης της Δωδεκανήσου πέραν των δυσκολιών που θα δημιουργήσει όσον αφορά την τροφοδότηση των άλλων νησιών δημιουργεί και προϋποθέσεις μαύρης αγοράς.

Τέταρτον, αναγράφεται ρητώς ότι  η αναστολή αφορά μόνο το 2017 και αποτιμάται από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε 50 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα καλυφθούν από άλλα ισοδύναμα, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

Παρότι ρητά αναγραφόταν και στο πρώτο και στο δεύτερο μνημόνιο ότι θα έπρεπε να εξισωθεί ο ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου με τον ΦΠΑ της ενδοχώρας, τόσο η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ όσο και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, για εθνικούς λόγους, δεν έφεραν τον εφαρμοστικό νόμο στη Βουλή, καλύπτοντας με άλλα ισοδύναμα μέτρα τη διαφορά που απαιτούσε η Τρόικα.

Δυστυχώς η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρά τις πομπώδεις προεκλογικές υποσχέσεις για την προάσπιση του ΦΠΑ των νησιών ήταν η ίδια που, με τις 47 σελίδες μέτρων που πρότεινε προς τους δανειστές, εισηγήθηκε την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών.

Τότε, με δήλωσή του, ο αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είχε πει ότι αυτό το μέτρο δε θα προχωρήσει απειλώντας μάλιστα την καταψήφισή του στη Βουλή. Όμως και τα δυο κόμματα έπραξαν το αντίθετο. 

Το θέμα της συνέπειας στις προεκλογικές ή μετεκλογικές δεσμεύσεις των 2 αυτών κομμάτων αφορά τους πολίτες οι οποίοι πρέπει να το αποτιμήσουν.

Η εθνική σημασία όμως της επιβίωσης και της συγκράτησης των πληθυσμών των νησιών του Αιγαίου είναι προφανής. Η απομόνωση των νησιών, η εξάρτησή τους από τις καιρικές συνθήκες και η εκ των πραγμάτων περιορισμένη οικονομία τους επιβάλλουν ειδικό καθεστώς για την παραμονή των κατοίκων εκεί, για να μην φτάσουμε σε ερήμωση όπως συνέβη στις αρχές του περασμένου αιώνα οπότε υπήρξε μαζική μετανάστευση των κατοίκων κυρίως προς την Αμερική και την Αυστραλία.

Ακόμα και οι σουλτάνοι επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διατηρούσαν ειδικό φορολογικό και θρησκευτικό καθεστώς προς τα νησιά προκειμένου να συγκρατήσουν τους πληθυσμούς τους και να μην τα οδηγήσουν σε ερήμωση. Η αναστολή, κατά συνέπεια, που εισηγείται η κυβέρνηση προς τη Βουλή θεωρείται ανεπαρκέστατη για τους υπερήφανους κατοίκους - ακρίτες των νησιωτικών περιοχών. Τα νησιά χρειάζονται ειδικό αναπτυξιακό καθεστώς με στόχο τον διπλασιασμό των υποδομών στον τουρισμό και ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, αλιείας, γεωργίας, κτηνοτροφίας με στόχο να καταστούν αυτάρκη.

Εφτά προτάσεις για τα νησιά από το Ποτάμι

"Το Ποτάμι από το Φθινόπωρο έχει προτείνει μέτρα στήριξης των νησιών που έχουν υποστεί μεγάλες οικονομικές ζημιές λόγω των μεταναστευτικών και προσφυγικών κυμάτων. Αντίστοιχες αρνητικές επιπτώσεις έχουν υπάρξει και στις οικονομίες παραμεθόριων περιοχών (Ειδομένη, Διδυμότειχο κ.α). Είχαμε τονίσει λοιπόν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών που έχουν πληγεί περισσότερο.

Οι 7 κοστολογημένες προτάσεις μας προέβλεπαν:

1. Διατήρηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

2. Αναστολή επιβολής τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια

3. Επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

4. Θεσμοθέτηση ρυθμίσεων οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ και τους Δήμους

5. Μείωση 50% του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα με επαγγελματική χρήση

6. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για την τουριστική περίοδο με ταυτόχρονη δέσμευση των επιχειρηματιών για τη διατήρηση των ίδιων θέσεων εργασίας,συγκριτικά με την προηγούμενη τουριστική περίοδο

7. Μείωση του ορίου για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας στα 80 ημερομίσθια (από 100)

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των παραπάνω μέτρων έχει υπολογιστεί περίπου σε 100 εκατομμύρια.

Με μεγάλη καθυστέρηση η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε κάποια μόνο απ’ τα νησιά των συνόρων και μόνο για το 2017. Καλοδεχούμενο. Το κόστος υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ κι όπως αναφέρεται στην τροπολογία «η ανωτέρω απώλεια εσόδων θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού». Αν η κυβέρνηση δεν δημιουργούσε νέες Γραμματείες, δεν προσλάμβανε νέους μετακλητούς, δεν εγκαινίαζε νέα γραφεία, θα μπορούσε να υλοποιήσει το σύνολο των προτάσεων μας. Αλλά βέβαια ο περιορισμός της σπατάλης του κομματικού κράτους είναι έξω από την λογική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ."

 
Περισσότερα: ΦΠΑ, Βουλή

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER