Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για όλα τα νησιά της χώρας

 
 
Καθημερινή μάχη και όχι εξαγγελία είναι τα νέα μέτρα, είπε ο πρωθυπουργός από τη Νίσυρο, τα οποία αφορούν την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ, το δίκτυο ακτοπλοΐας, τις δράσεις σε Παιδεία, Αθλητισμό, Υγεία αλλά και το δίκτυο μονάδων αφαλάτωσης (Vid)
 

Δέσμη μέτρων και δράσεων που αφορούν όλα τα νησιά της χώρας ανακοίνωσε σε ομιλία του στη Νίσυρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να δείξουμε έμπρακτα την έγνοια και τη στήριξή μας στους κατοίκους των νησιών που φυλάνε Θερμοπύλες. Η Πολιτεία έχει χρέος να είναι δίπλα στους νησιώτες και να τους παρέχει ίσα δικαιώματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, ο οποίος προσέθεσε ότι «η νησιωτική πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι μια απλή εξαγγελία, αλλά μια καθημερινή μάχη» την οποία θα πρέπει να δώσουν μαζί με την κυβέρνηση όλοι οι νησιώτες.

 

Αναφερόμενος στα μέτρα που είτε έχουν αποφασιστεί είτε έχουν σχεδιαστεί από πλευράς της κυβέρνησης και πρόκειται να υλοποιηθούν, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι η αναστολή αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ θα ισχύσει για όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου και για όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, τα οποία έχουν υποστεί το βάρος της προσφυγικής κρίσης «και έχουμε υποχρέωση να τα στηρίξουμε» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Στόχος της δέσμης μέτρων είναι να μετατρέψουμε τη νησιωτικότητα σε πλεονέκτημα» τόνισε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ότι ενεργοποιείται άμεσα το συμβούλιο νησιωτικής πολιτικής, ενώ είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για το Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής.

 

Ανακοίνωσε επίσης ότι πρόκειται να επανασχεδιαστεί άμεσα το βασικό δίκτυο ακτοπλοΐας, με σκοπό να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών, ειδικά τους χειμερινούς μήνες και στο πλαίσιο αυτό ειδική επιτροπή πρόκειται να εξετάσει το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου.

Στο γενικότερο πλαίσιο μέτρων περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν την Παιδεία, τον Αθλητισμό, την Υγεία η οποία, όπως τόνισε, αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης για τα νησιά, κάνοντας μάλιστα γνωστό ότι θα υπάρξουν σύντομα προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ενώ στο στόλο του ΕΚΑΒ θα προστεθούν ταχύπλοα μέσα για τις μεταφορές ασθενών, παράλληλα με τις προσλήψεις προσωπικού.

 

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι θα υπάρξει ολοκληρωμένο δίκτυο μονάδων αφαλάτωσης για τα νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα νερού, ενώ όσον αφορά τη νησιωτική ανάπτυξη έκανε γνωστό ότι ενεργοποιούνται άμεσα δύο ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν το βόρειο και νότιο Αιγαίο, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα χρηματοδοτηθούν λιμενικά έργα, έργα προστασίας του περιβάλλοντος, έργα υποδομών και νησιωτικής επιχειρηματικότητας.

Έκανε επίσης γνωστό ότι θα ενισχυθούν οι δήμοι με έμπειρα στελέχη και θα δοθεί έμφαση στον τομέα της έρευνας για τα νησιά, με στόχο την ανάπτυξη της νησιωτικής οικονομίας.

Παράλληλα επεσήμανε ότι θα δοθεί βάρος στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, με ειδικά προγράμματα για τους νέους γεωργούς και κτηνοτρόφους των νησιωτικών περιοχών, ενώ βάρος θα δοθεί και στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

 

«Επιδιώκουμε στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση προβλημάτων των νησιών» δήλωσε ο κ. Τσίπρας ανακοινώνοντας ότι θα υπάρξουν και ειδικές ρυθμίσεις για την ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας και στα μικρά νησιά.

Καταλήγοντας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των νησιωτών, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

 

 
Περισσότερα: Τσίπρας

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER