Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Τσίπρας κατά 'ανόητων τεχνοκρατών' του ΔΝΤ

 
 
Σκληρή γλώσσα κατά του Ταμείου χρησιμοποίησε από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός. “Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε το πλεόνασμα σε όσους έχουν ανάγκη” δήλωσε o κ. Τσίπρας
 

Επίθεση κατά του ΔΝΤ, το οποίο δεν κατονόμασε αλλά φωτογράφισε, εξαπέλυσε από τη Νίσυρο όπου βρέθηκε στον απόηχο της άρσης κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στα χθεσινά κείμενα των Τόμσεν και Ομπστφέλντ, με τα οποία το ΔΝΤ επιρρίπτει στην Ελλάδα την ευθύνη για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, όπως η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, αλλά δηλώνει ότι το ίδιο δεν επιθυμεί λιτότητα.

Σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους από αυτούς στους οποίους κινήθηκε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο κ.Τσίπρας είπε:

“Ακούω ανόητους τεχνοκράτες που έχουν κάνει λάθος στους αριθμούς στο παρελθόν, να κάνουν πάλι λάθος”. Υπενθύμισε ότι “από το 2010 μας έλεγαν ότι με αυτό το πρόγραμμα θα βγούμε από την κρίση” καθώς και ότι τα προηγούμενα χρόνια έκαναν υπεραισιόδοξες προβλέψεις επιβάλλοντας μέτρα λιτότητας και τώρα κάνουν προβλέψεις ελλείμματος ζητώντας και πάλι μέτρα λιτότητας, ενώ έχουμε ανάπτυξη και υπεραπόδοση στόχων.

 

“Έρχονται τώρα αυτοί που επέβαλαν την εξίσωση του ΦΠΑ στα νησιά μας, δίχως να έχουν υπόψη τους τι σημαίνει νησί- ίσως είχαν κάνει διακοπές στη Μύκονο και την Πάρο, αλλά και εκεί η εικόνα ευμάρειας είναι εικόνα ενός τριμήνου, δε βρέθηκαν ποτέ σε νησί το χειμώνα”, σχολίασε ο πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας ότι αυτοί λένε τώρα ότι το λάθος είναι το σωστό.

“Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, αλλά δεν θα υποστείλει τη σημαία της κοινωνικής συνοχής, της οποίας τα νησιά είναι συστατικό μέρος” δήλωσε ο κ.Τσίπρας.

Άφησε αιχμές και για την αντιπολίτευση, λέγοντας “δεν περίμενα ότι θα έχει κανείς αντιρρήσεις για στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και για το ΦΠΑ στα νησιά” και απευθυνόμενος στους νησιώτες και όλους τους πολίτες είπε “τους θέτω όλους στη δική σας κρίση”.

 

Ο κ.Τσίπρας ξεκαθάρισε άλλωστε προς πάσα κατεύθυνση ότι “θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας, αλλά δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε τα χρήματα από την υπέρβαση των στόχων σε όσους έχουν ανάγκη” ενώ υπενθύμισε προς την Ε.Ε. και με φόντο το προσφυγικό πως “είμαστε το τελευταίο επίπεδο σταθερότητας σε μία περιοχή αποσταθεροποιημένη”.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μέτρα για τη μόνιμη παραμονή των κατοίκων στα νησιά, μεταξύ των οποίων δύο ειδικά αναπτυξιακά για το βόρειο και νότιο Αιγαίο, στα οποία θα διατεθούν τα πρώτα 50 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2017-2020.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός εξαπέλυε φαρμακερά βέλη κατά του ΔΝΤ, συνεργάτες του υπενθύμιζαν με ενημερωτικό σημείωμα τις εσφαλμένες προβλέψεις του Ταμείου, αποδίδοντάς του συγκεκριμένες σκοπιμότητες.

"Είναι φανερό", συμπλήρωναν, "ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010- 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις, ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015 (3ο πρόγραμμα) κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του".

ΝΔ: Και εις άλλα ταξίδια με υγεία

«Ένας απερχόμενος πρωθυπουργός, χωρίς καμία συναίσθηση της ευθύνης που έχει, χωρίς κανένα σχέδιο για τα μεγάλα προβλήματα των κατοίκων των νησιών, μετέβη στη Νίσυρο για προπαγάνδα», αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο νησί του Αιγαίου και προσθέτει:

«Κυρίως, όμως, για να εορτάσει την επέτειο της γνωριμίας του με τον κυβερνητικό του εταίρο, για τον οποίο μάθαμε τις νεανικές κριτικές του κ. Τσίπρα. Και εις άλλα ταξίδια με υγεία».

ΚΚΕ: Επειγόντως μέτρα ανακούφισης

«Τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα των νησιών υποφέρουν από την ανεργία, την φοροεπιδρομή και τη σκληρή επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

-Που οι εξαντλημένοι, από την καλοκαιρινή περίοδο, ξενοδοχοϋπάλληλοι βρίσκονται τώρα άνεργοι και χωρίς επίδομα.

-Που οι συνεχιζόμενες περικοπές στις κρατικές δαπάνες δημιουργούν επικίνδυνες ελλείψεις στην υγεία και μεγάλα προβλήματα στην εκπαίδευση.

-Που τα περισσότερα νησιά βρίσκονται, για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποκλεισμένα από την υπόλοιπη χώρα και το κόστος της μεταφοράς είναι δυσβάστακτο. Ενώ η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη, με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση μεγάλων αεροδρομίων και λιμανιών. Εδώ εντάσσεται και ο λεγόμενος επανασχεδιασμός των ακτοπλοϊκών μεταφορών.

-Που αρκετά νησιά έχουν μετατραπεί σε χώρο διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών από την απάνθρωπη και επικίνδυνη πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.

-Που στο Αιγαίο βρίσκεται και περιπολεί, καλεσμένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το επικίνδυνο - για τους λαούς και τα κυριαρχικά δικαιώματα - ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει σύνορα και ενθαρρύνει το γκριζάρισμα του Αιγαίου, για όλα αυτά που καίνε το λαό των νησιών ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε ουσιαστικό, αντίθετα υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, ενώ η λεγόμενη νησιωτική πολιτική του περιέχει δέσμη μέτρων με νέα δώρα για τους εφοπλιστές και τους μεγάλους επιχειρηματίες» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Η αναστολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ για ορισμένα νησιά εκτός του ότι είναι προσωρινή, η κυβέρνηση τη συνδέει με την συνέχεια της απαράδεκτης κατάστασης του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Αυτή η συσχέτιση είναι απαράδεκτη» σημειώνει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «η δραστική μείωση του ΦΠΑ είναι δίκαιο και αναγκαίο μέτρο και πρέπει να εφαρμοστεί τώρα για όλα τα νησιά προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες από το πρόβλημα του αυξημένου μεταφορικού κόστους».

«Χρειάζονται να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την ανακούφιση των κατοίκων των νησιών και την αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση της πολιτικής των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων» αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση του κόμματος, καταλήγοντας «το ΚΚΕ διαβεβαιώνει τα λαϊκά στρώματα των νησιών ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την άμεση αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων τους και την ικανοποίηση των συγχρόνων αναγκών τους. Ότι θα εντείνει τις προσπάθειες ώστε να δυναμώσει η εργατική-λαϊκή πάλη και αντεπίθεση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και εξουσίας. Για να απεγκλωβιστεί η χώρα από τους επικίνδυνους για το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις λυκοσυμμαχίες».

Φωτό: sooc.gr

 
Περισσότερα: Τσίπρας

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER