Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Δεν κάνει πίσω ο Τσίπρας και ζητά την ψήφο όλων των κομμάτων για τα μέτρα στήριξης

 
 
Η απάντηση του πρωθυπουργού στο "πάγωμα" των μέτρων για το χρέος από τους Θεσμούς. Ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες την απόφασή του να πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία για την 13η σύνταξη και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό
 

Την απόφασή του να πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία, στη μια το μεσημέρι της Πέμπτης, για τα μέτρα που ο ίδιος εξήγγειλε πριν από λίγες μέρες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, με το που έφτασε στις Βρυξέλλες.

 

Αυτό σημαίνει καταρχήν ότι ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να πάρει πίσω τα μέτρα, που έχουν προκαλέσει τη μήνιν του Βερολίνου, με αποτέλεσμα οι Θεσμοί να τα κρίνουν εκτός συμφωνίας και να παγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Επιθυμεί αντιθέτως να πιέσει και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, προκειμένου να στηρίξουν όλοι τα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και το ΦΠΑ στα νησιά.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε ανακοινώσει πως θα ψήφιζε το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, παρά τις διαφωνίες της. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης πριν λίγο επιβεβαίωσε στη Βουλή ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει το μέτρο.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ, όταν έγινε γνωστό πως οι Θεσμοί παγώνουν τα βραχυπρόθεσμα για το χρέος θεωρώντας εκτός συμφωνίας τις εξαγγελίες Τσίπρα, είχε ζητήσει να βρεθεί τρόπος ώστε οι χαμηλοσυνταξιούχοι να μη χάσουν το επίδομα.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι  "οφείλουν όλοι να σεβαστούν τον ελληνικό λαό, που επί επτά χρόνια αντιμετωπίζει όλα αυτά τα προβλήματα και κάνει όλες αυτές τις θυσίες" προσθέτοντας ότι "όλα όσα κάνουμε είναι απολύτως στο πλαίσιο της συμφωνίας. Καλούμε τους εταίρους να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους".

Προηγήθηκε, η σύντομη ανακοίνωση, μέσω tweet, του εκπροσώπου του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπου Θεσμοί επιβεβαιώνουν ότι παγώνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, χαρακτηρίζοντας εκτός συμφωνίας τα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και το ΦΠΑ στα νησιά.

AdTech Ad

"Οι Θεσμοί συμπέραναν ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται να μη συνάδουν με τη συμφωνία μας. Κάποια κράτη-μέλη το βλέπουν επίσης με τον ίδιο τρόπο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει τώρα ομοφωνία για εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αναμένουμε πλήρη έκθεση των Θεσμών τον Ιανουάριο", έγραψε ειδικότερα ο Michel Reijns.

ΣΥΡΙΖΑ: θέλουμε να αποτυπωθεί η ευρύτατη δυνατή πλειοψηφία

Στόχευση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό έχει η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή η ρύθμιση για τη στήριξη των χαμηλόμισθων. Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, εξήγησε ότι η πρωτοβουλία στοχεύει στο να αποτυπωθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία η εφάπαξ 13η σύνταξη σε 1,6 εκ. δικαιούχους. Ερωτηθείς, μάλιστα, για το αν η πρόταση στοχεύει πρωτίστως στο εσωτερικό ή το εξωτερικό ο κ. Ζαχαριάδης απάντησε: «προς όλες τις κατευθύνσεις». Άφησε, όμως, και αιχμές για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι μέχρι τώρα υπήρξαν «διακυμάνσεις» στο δημόσιο λόγο σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη της στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων.

 
Περισσότερα: Τσίπρας

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER