Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Τσίπρας σε Μέρκελ: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ευθύνες ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

 
 
Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε την ευκαιρία της διάσκεψης για τη Συρία στο Λονδίνο για να θέσει στη Γερμανίδα καγκελάριο το ζήτημα της καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση λόγω της στάσης των θεσμών, καθώς και το ρόλο όλων των μελών της ΕΕ και της Άγκυρας στο προσφυγικό. Συνάντηση και με Κάμερον
 

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τα δύο μέτωπα στα οποία η Αθήνα δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους εταίρους, συζητήθηκαν κατά την κατ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία που πραγματοποιείται σήμερα στο Λονδίνο.

 

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Μέρκελ σχετικά με τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, όπως και για την πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εν αναμονή της απάντησης των θεσμών. Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία της ταχείας και επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να καθυστερουν την αξιολόγηση. Εξέφρασε επίσης δυσφορία για το γεγονός ότι οι θεσμοί δεν έχουν απαντήσει για το ασφαλιστικό, παρόλο που έχουν την ελληνική πρόταση από τις αρχές του έτους. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά, πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κ.Μέρκελ συμφώνησε πως οι εκκρεμότητες πρέπει να λυθούν το συντομότερο και ρώτησε τον κ.Τσίπρα για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα καθώς και τη γνώμη του για το νέο πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμο μήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

Ο πρωθυπουργός εστίασε σε αυτό το σημείο, αλλά από την πλευρά της η κ.Μέρκελ ζήτησε να έχουν τηρηθεί όλες οι δεσμεύσεις της Αθήνας για τα hotspots μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Φεβρουαρίου και ο κ.Τσίπρας διαβεβαίωσε πως όλα θα είναι έτοιμα μέχρι τότε.

 

Ο κ.Τσίπρας συναντήθηκε κατ ιδίαν και με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον. Η συνάντησή τους επικεντρώθηκε επίσης στο προσφυγικό ζήτημα και συζητήθηκε η σημασία της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης και απασχόλησης για τους Σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές στη Συρία χώρες, η οποία περιλαμβάνεται στους στόχους της Διάσκεψης Δωρητών.

Υπογραμμίστηκαν, επίσης, οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και η αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συμβολής του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Επιπλέον, συζητήθηκαν το Κυπριακό, καθώς και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

 
Περισσότερα: Πρόσφυγες, Τσίπρας, Μέρκελ

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER