Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Στήριξη από Μέρκελ για το Αιγαίο

 
 
Δεδομένη χαρακτήρισε η καγκελάριος Μέρκελ τη στήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα σχετικά με την αποφυγή εντάσεων από την Τουρκία στο Αιγαίο
 

H εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό συμφωνήθηκε στην τετραμερή συνάντηση μεταξύ Προέδρου Γιούνκερ, Καγκελαρίου Μέρκελ, Πρωθυπουργού Τσίπρα και Βουλγάρου ομολόγου του Μπορίσοφ. Μεταξύ των σημείων που συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν ήταν ότι θα υπάρξει παροχή Γερμανικής και ευρωπαϊκής υλικοτεχνικής υποστήριξης και ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της διαχείρισης συνόρων και επίσης σημειώθηκε η υποστήριξη της Κομισιόν στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

 

Από όλες τις πλευρές τονίστηκε ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα του μεταναστευτικού είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης είναι σημαντική και πρέπει να διαφυλαχθεί, όμως η συνεργασία αυτή απαιτεί να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο. Ύστερα από αυτήν την αναφορά του Πρωθυπουργού, η Καγκελάριος Μέρκελ του δήλωσε ότι η στήριξή μας στο θέμα αυτό είναι σαφής και δεδομένη.

Θέμα συζήτησης ήταν και η περιοδεία στα δυτικά Βαλκάνια που ξεκινάει ο Γιούνκερ από την Κυριακή και τα ζητήματα της περιοχής που αφορούν την ελληνική πλευρά.

Διμερής Τρίπρα - Μέρκελ για το Σκοπιανό

Νωρίτερα, διμερή συνάντηση είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με την Άγκελα Μέρκελ με αποκλειστικό θέμα την επίσκεψη Ζάεφ στο Βερολίνο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να υπάρξει επίλυση στο ονοματολογικό, μια σταθερή, βιώσιμη λύση και αμοιβαία αποδεκτή λύση, ενώ επανέλαβε το erga omnes, για όλες τις χρήσεις εσωτερικό και εξωτερικό. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την ηγεσία της γειτονικής χώρας ώστε να βρεθεί επίλυση.

Η διμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Η Διάσκεψη διεξάγεται ώστε να ενισχυθούν οι διεθνείς προσπάθειες, στις οποίες έχει κρίσιμο ρόλο η ΕΕ, που σχετίζονται με την παροχή πολιτικής στήριξης, καθώς και την ασφάλεια και την ανάπτυξη της περιοχής.

Με ανάρτησή του ο twitter, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη να δείξει η Ευρώπη την αλληλεγγύη της προς τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στους τομείς της ασφάλειας, της τρομοκρατίας και της φτώχειας.

«Η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με τις εξελίξεις στην Υποσαχάρια Αφρική. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της προς τις χώρες της Αφρικής, οι οποίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, της τρομοκρατίας και της φτώχειας» έγραψε ο 'Έλληνας πρωθυπουργός και ανήρτησε «οικογενειακή φωτογραφία» με τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη.

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER
Best of Network