Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Βενιζέλος : "Ζητώ συγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα λάθη μας"

 
 
Διαβάστε γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε συγνώμη εκ μέρους των κυβερνώντων από τους Έλληνες (Vids)
 

O Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη στο ΠΑΣΟΚ, ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα λάθη και τις παραλήψεις και του ΠΑΣΟΚ αλλά και όσων άσκησαν εξουσία για τα λάθη που έκαναν.

 

"Είμαστε εδώ για ένα ΠΑΣΟΚ ενωμένο δυνατό. Ανανεωμένο, υπεύθυνο, λαϊκό, πατριωτικό όπως αξίζει στην ιστορία μας" με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο Ευ. Βενιζέλος κάνοντας αναφορά στην χθεσινή ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI.

"Αυτό που έγινε χθες είναι η αλλαγή της εικόνας της χώρας. Όλος ο πλανήτης μιλά με θετικά λόγια για την Ελλάδα", πρόσθεσε.

"Χθες η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία, από χθες άρχισε η αλλαγή της εικόνας της χώρας", είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

"Mέσα από το διανοητικό κεφάλαιο που έχει η Ελλάδα και με τη συμμετοχή σε ένα κίνημα παραγωγής μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας. Είναι η στιγμή να απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό και να του πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις θυσίες και την ανοχή του".

"Τώρα υπάρχει προσδοκία για την αποκατάσταση των ανισοτήτων", είπε  και συνέχισε: "‘Ήρθε με ακραίο τρόπο στη χώρα το τέλος της μεταπολιτευτικής ευφορίας. Η χώρα ταπεινώθηκε, αναγκάστηκε να καταφύγει στη διεθνή βοήθεια που είναι και εξάρτηση",  και πρόσθεσε ότι στο ΠΑΣΟΚ έτυχε να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση.

"Οφείλαμε να σηκώσουμε το βάρος γιατί όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις κρύφτηκαν πίσω από την πολιτική υπευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έκανε λόγο για ασύμμετρους πολέμους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ασκώντας σφοδρή κριτική τόσο στην ελληνική αντιπολίτευση όσο και στις αγορές και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν μπόρεσαν με πολιτικούς όρους μια πολιτική κρίση.

"Την ώρα που εμείς σηκώναμε το βάρος της ευθύνης, άλλοι δημαγωγούσαν και υπεραπλούστευαν", σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

 

Στη διάρκεια της ομιλίας του έκανε δύο αναφορές στον Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι τον κάλεσε να αναλάβει τη βαριά ευθύνη για την ελληνική οικονομία, καθώς και μία αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου, για τον οποίο είπε ότι έδωσε τη δεκαετία του '80 το στίγμα του Κινήματος της Αλλαγής.

"Δυστυχώς, το κίνημα της αλλαγής μετατράπηκε κάποια στιγμή σε φοβικό συντηρητισμό. Οι μη προνομιούχοι της δεκαετίας του '80 δεν υπάρχουν πια. Πρέπει να δούμε τους μη προνομιούχους του σήμερα, το 2012, με το βλέμμα στο 2020" ανέφερε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι "το γεννετικό υλικό του ΠΑΣΟΚ συγκεφαλαιώνεται στις λέξεις αλλαγή και μη προνομιούχοι".

Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα

O υπουργός Οικονομικών  τόνισε ότι χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει Ευρώπη: 

" Χωρίς Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει η Ελλάδα την υπαρξιακή κρίση που διέρχεται. Αλλά η Ευρώπη του 2012 δεν είναι η Ευρώπη του 2.000 ούτε των εμπνευστών της.

Η σημερινή Ευρώπη είναι μονοδιάστατη, γκρίζα, είναι συντηρητική. Αναφέρομαι σε λαούς, σε κοινωνίες, σε εκλογικά σώματα, που αναδεικνύουν συγκεκριμένους συσχετισμούς και αυτά με τη σειρά τους σε συγκεκριμένες κυβερνήσεις.

Δεν αρκεί να αγωνιζόμαστε μέσα στην ευρώπη. πρέπει να αγωνιζόμαστε και για μια άλλη Ευρώπη. Μια δύσκολη και αντιφατική κίνηση, που θέλει βούληση και συμμαχίες. Τα παλιά μέτωπα που ξέρουμε δεν υπάρχουν πια»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για νέο  κοινωνικό συμβόλαιο

"Πρέπει να απαντήσουμε καταφατικά στο ερώτημα, αν υπάρχουν περιθώρια άσκησης πολιτικής σε αυτά τα πλαίσια, σε αυτήν την Ευρώπη και με αυτό το μνημόνιο. Ναι, εμείς πρέπει να διαμορφώσουμε τα πλαίσια αυτά.

Γι' αυτό χρειάζονται συντακτικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες. Πρέπει να φτιάξουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Μια διαφορετική αντίληψη για τη δημοκρατία και την πολιτική"

Ο  κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ  τα λειτουργίας μηχανισμών ελέγχου και αυτοκάθαρσης σε κάθε μορφή εξουσίας. Να προτιμηθεί  ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, βασισμένο στην ανταγωνιστικότητα.

Όπως τόνισε:

"Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πραγματικά μια φιλοεπενδυτική χώρα.  Χρειαζόμαστε χωροταξικό σχεδιασμό, γρήγορο δικαστικό έλεγχο. Πράγματα που δεν είναι δεδομένα. Αλλα είναι εμπόδια στην εθνική ανταγωνιστικότητα.

Αυτό που έγινε με την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους δείχνει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.

Μπορούμε να προσελκύσουμε άμεσα ξένες επενδύσεις, να μετατρέψουμε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σε πρόγραμμα επενδύσεων.

Οι τράπεζες, το χαρτοφυλάκιο των οποίων περιέρχεται στον έλεγχο του Δημοσίου, μπορεί να γίνουν μοχλός ανάπτυξης μέσα από τον διακανονισμό των δανείων πρέπει να μετατρέψουμε το νέο πρόγραμμα στήριξης σε ένα ολοκληρωμένο και ενδογενές εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Το ζήτημα δεν είναι η επαναδιαπραγμάτευση, αλλά η διαρκής διαπραγμάτευση και επεξεργασία αυτού του ενδογενούς σχεδίου ανασυγκρότησης. Δημοσιονομική προσαρμογή χρειαζόμασταν επειγόντως.

Αν η επιλογή ήταν δική μας, η προσαρμογή θα γινόταν με πιο ήπιο τρόπο σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα."

Το νέο ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ τόνισε:

"Πρέπει να μετατρέψουμε το ΠΑΣΟΚ από ένα κόμμα του δημόσιου τομέα σε ένα κίνημα της κοινωνίας των πολιτών, σε ένα γνήσιο λαϊκό και πατριωτικό κίνημα.

Πήραμε δύσκολες και δυσάρεστες αποφάσεις. Στο προηγούμενο Εθνικό συμβούλιο είπα ότι πικράναμε το λαό για να προστατεύσουμε το έθνος, αλλά δεν χάσαμε την ψυχή μας. Το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι ο εκφραστής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, της κεντροαριστεράς.

 Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ ανοιχτό, συλλογικό, αποκεντρωμένο, ανανεωμένο, θεσμικό. Ένα ΠΑΣΟΚ που σέβεται τη Δημοκρατία, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, το κράτος δικαίου στο εσωτερικό του. Γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για να τα σέβεται όλα αυτά σε επίπεδο κράτους και κοινωνίας. Χρειαζόμαστε ενότητα, συσπείρωση, συστράτευση και ανανέωση.

Απευθύνω πρόσκληση συστράτευσης σε όσους θα έπρεπε να είναι μαζί μας και θα είναι μαζί μας. Αλλά χρειαζόμαστε και μια νέα κοινωνική συμμαχία με συνταξιούχους, βιοτέχνες, τους ανέργους, τους νέους επιστήμονες.

Θα κάνουμε τη νέα κοινωνική συμμαχία με αυτούς που πικράναμε. Αλλά αυτή η προσπάθεια υπερβαίνει τη συγκυρία. και τελικά διαφυλάσσει εισοδήματα, προοπτικές. Η αποστολή μας είναι να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα.

Θα πρέπει να απαντήσουμε ευθέως το ερώτημα πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος μετά τις εκλογές. και αυτήν την απάντηση θα τη δώσει ο ελληνικός λαός.

Οι εκλογές είναι στρατηγικού χαρακτήρα. Κρίνουν το μέλλον της δεκαετίας, την ταυτότητα του έθνους.

Στόχος μας είναι η νίκη. Το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, ανατροπή των δημοσκοπήσεων. Τώρα αρχίζει η μάχη. Αρχίζουμε σήμερα ξανά.

Ξαναγράφουμε τους όρους της σχέσης μας με τον ελληνικό λαό, επικαλούμενοι τον Δ. Σολωμό: εθνικό είναι το αληθές."

 

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER