Eurovision 1977: Όταν η Ελλάδα κατέκτησε την 5η θέση με το “Μάθημα Σολφέζ”

Eurovision 1977: Όταν η Ελλάδα κατέκτησε την 5η θέση με το “Μάθημα Σολφέζ”
Eurovision 1977 - Συμμετοχή Ελλάδας Youtube

Η εμφάνιση των Πασχάλη, Μαριάννας, Ρόμπερτ και Μπέσσυς στη Eurovision πριν από 44 χρόνια. Το μεγάλο φαβορί, οι φήμες για σαμποτάζ και το "reunion" το 2014.

Σαν σήμερα, πριν από 44 ολόκληρα χρόνια, η Ελλάδα κατέκτησε την 5η θέση στον 22ο Διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι “Μάθημα Σολφέζ” ερμηνευμένο από τους Πασχάλη Αρβανιτίδη, Μαριάννα Τόλη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μπέσσυ Αργυράκη.

Στο “Μάθημα Σολφέζ” τη μουσική είχε γράψει ο Γιώργος Χατζηνάσιος και τους στίχους η Σέβη Τηλιακού. Το τραγούδι ερμηνεύτηκε δέκατο κατά σειρά εμφάνισης εκείνη τη βραδιά (μετά τους Λίνσεϊ ντε Πωλ & Μάικ Μόραν του Ηνωμένου Βασιλείου με το “Rock Bottom” και πριν τους Ilanit του Ισραήλ με το “Ahava Hi Shir Lishnayim”).

Στο τέλος της ψηφοφορίας έλαβε 92 πόντους, τερματίζοντας στην 5η θέση στον αγώνα ανάμεσα σε 18 χώρες. Αυτή θα ήταν η καλύτερη εμφάνιση της Ελλάδας στον Διαγωνισμό μέχρι το 1992, όταν η Κλεοπάτρα τερμάτισε επίσης 5η με το “Όλου του Κόσμου η Ελπίδα”.

Νικήτρια εκείνη τη χρονιά αναδείχθηκε η Γαλλία με την Μαρί Μιριάμ και τη σύνθεση “L’ oiseau et l’ enfant” (Το Πουλί και το Παιδί).

Το “Μάθημα Σολφέζ” είχε, προηγουμένως, λάβει εξαιρετικές κριτικές και τα media της εποχής είχαν “τρελαθεί”, ενώ υπήρχε αρκετά μεγάλη διαφήμιση. Ήταν η πρώτη φορά που η χώρα πήγαινε στη Eurovision με αξιώσεις, καθώς τα αφιερώματα στα περιοδικά διαδέχονταν το ένα το άλλο και τα θετικά σχόλια που ακούγονταν από παντού, ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Η αποστολή της Ελλάδας αντιμετωπιζόταν ως φαβορί, ωστόσο, κυκλοφορούν διάφορες ιστορίες συνωμοσίας με ίντριγκες και συμφέροντα, τα οποία οδήγησαν σε σαμποτάζ της συμμετοχής μας.

Φήμες μιλούν για αντιπροσωπεία της EBU που ήρθε στη χώρα για να δει αν μπορούμε να διοργανώσουμε τον Διαγωνισμό την επόμενη χρονιά, αλλά και για “πείραγμα” στον ήχο την ώρα της ελληνικής συμμετοχής. Απογοήτευση υπήρξε και για τη βαθμολογία της ελληνικής επιτροπής, που έδωσε το 12άρι στο Μονακό, ρίχνοντας τη χώρα μας χαμηλότερες θέσεις.

Το σίγουρο είναι πως το “Μάθημα Σολφέζ” των Πασχάλη, Μαριάννας, Ρόμπερτ και Μπέσσυς έμεινε στην ιστορία. Μάλιστα, η “χρυσή τετράδα” βρέθηκε ξανά στα MAD του 2014 και τραγούδησε, σαν να μην πέρασε μια μέρα, τη μεγάλη επιτυχία της, παρέα με το συγκρότημα “Μέλισσες”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα