Μην τα χάσετε

 

 

Βίντεο: Μήπως τελικά είμαστε δούλοι του χρήματος;

 
 
Μήπως τελικά είμαστε σκλάβοι των χρημάτων που έχουμε και εκείνων που ποθούμε διακαώς να αποκτήσουμε; Η φιλοσοφία των 8-Bit είναι ένα νοσταλγικό κίνημα, θέτει ερωτήματα και βρίσκει animated απαντήσεις (Vid)
 

Πώς εξελίσσεται ο καπιταλισμός; Ποιες είναι οι βασικές αρχές του Μαρξισμού; Τι είναι πραγματικότητα και τι όχι; Ο Eugene Wolters και η ομάδα του δημιούργησαν το "βίντεο κίνημα" της 8-Bitης φιλοσοφίας υπό το μότο, "παίζω games, άρα υπάρχω".

 

Η λογική τους απλή: Όλοι οι νέοι είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και τα video games, αφού σίγουρα θα έχουν παίξει ορισμένα από τα "κλασικά" σαν το Super Mario, έστω και μία φορά στη ζωή τους. Είναι όμως εξοικειωμένοι με τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας, της πολιτικής θεωρίας, της οικονομίας αλλά και με παλαιότερες πτυχές της pop κουλτούρας;

Ο Eugene μας μαθαίνει λοιπόν εν συντομία τα βασικά του Μαρξισμού μέσα από τους Mario Brothers, μας φέρνει στην οθόνη μας το μύθο του σπηλαίου του Πλάτωνα μέσα από το Zelda, αλλά και το μύθο του Σίσυφου μέσα από το Donkey Kong. Στα σύντομα και υπέροχα βίντεο της σειράς θα βρείτε τους Jean-Paul Sartre, Niccolò Machiavelli, Friedrich Nietzsche, Martin Heidegger, René Descartes, Søren Kierkegaard, Immanuel Kant και βέβαια, τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη.

Φυσικά, όπως είπαμε, υπάρχουν και βίντεο pop κουλτούρας αλλά και οικονομικών όρων, σαν το παρακάτω. Εδώ ο Super Mario θέτει ένα κομβικό ερώτημα που απασχολεί τη δυτική κοινωνία. "Τι εξυπηρετεί το χρήμα και τελικά, μήπως τα χρήματα μας ελέγχουν μέσα από την εξάρτηση της ύπαρξης μας από αυτά;"

Το χρήμα απελευθερώνει και εγκλωβίζει. Η νίκη του συστήματος

Στο 37ο λοιπόν επεισόδια της σειράς, το ερώτημα είναι απλό. "Σε ελέγχουν τα λεφτά;". "Αγαπάμε το χρήμα. Όσοι έχουν πολλά λεφτά παινεύονται γι' αυτό, όσοι δεν έχουν, εύχονται να είχαν", αναφέρει η ομάδα παραγωγής. "Τα λεφτά μπορούν να ικανοποιήσουν τις πιο τρελές μας φαντασιώσεις. Μεγάλα κότερα, πάρτι χλιδάτα, ή για άλλους μια τεράστια συλλογή από video games και άπειρο χρόνο για να παίζεις με αυτά. Αλλά, όσο κι αν ποθούμε τα λεφτά, για πολλούς το ερώτημα παραμένει. Μήπως όσο περισσότερα χρήματα έχεις, τόσα περισσότερα προβλήματα αποκτάς; Και σίγουρα, ισχύει και το αντίθετο. Μήπως η ανταλλακτική κοινωνία δεν είναι και τόσο ουτοπική;"

Στο παρακάτω βίντεο θα δεις, πώς γίνεσαι σταδιακά ο ίδιος ο Mario, αν ακολουθείς τυφλά το χρήμα και το σύστημα που υπηρετεί. "Γινόμαστε ο Mario συλλέγοντας νομίσματα που στο τέλος δεν θα προσφέρουν τίποτα παραπάνω. Το χρήμα απελευθερώνει και εγκλωβίζει. Πόσο εύκολο είναι να διατηρήσουμε τον ανθρωπισμό μας μέσα σε μια κοινωνία που όλοι θέλουν να αποκτήσουν χρήμα για τους ίδιους και γίνονται τυφλοί του δούλοι; Σε μια κοινωνία που όλα έχουν τη δική τους τιμή, είτε πρόκειται για τον έρωτα, είτε για την ίδια την πολιτική και την εξουσία; Η κυριαρχία του χρήματος έχει κάνει τον κόσμο πιο κυνικό και εμάς όλο και πιο απαθείς. Θέλουμε περισσότερα, όχι ποιοτικότερα πράγματα".

Να σημειωθεί βέβαια, πως το βίντεο στηλιτεύει εύστοχα τη μεγαλομανία του american dream και της "προηγμένης Δύσης", αλλά αφορά και τις κοινωνικές ομάδες που βάλλονται περισσότερο από την κρίση, καθώς υπεύθυνοι για την ίδια την κρίση είναι εκείνοι που χρόνια τώρα υπηρετούν τον υπερπλουτισμό.

 

Οι συντελεστές του βίντεο:

 

Κείμενο: Eugene Wolters

Σκηνοθεσία και υλοποίηση: Jared Bauer

Αφήγηση Nathan Lowe

Παραγωγή: MB X. McClain

Μουσική: David Krystal (davidkrystalmusic.com)

Έρευνα: Mia Wood

Animation: Matt Reichle

Artwork: Jacob S. Salamon

Όλα τα βίντεο της φιλοσοφίας των 8-Bit (8-Bit Philosophy), αναρτώνται εδώ και είναι ένα σύγχρονο έργο τέχνης.

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER