Σουλτς: “Αδύνατη η ανοικοδόμηση της Ελλάδας μετά από χρεοκοπία”

Σουλτς: “Αδύνατη η ανοικοδόμηση της Ελλάδας μετά από χρεοκοπία”

Διαβάστε τι δηλώνει και τι προβλέπει για την Ελλάδα σε συνέντευξή του στην Bild ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς

“Λάθος” χαρακτηρίζει την ιδέα, ότι η Ελλάδα μπορεί να ανοικοδομηθεί μετά από μία ελεγχόμενη πτώχευση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, κάνει λόγο για κίνδυνο φαινομένου “ντόμινο” σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση πιστή εφαρμογή των δεσμεύσεών της.

Εξηγώντας τι θα σημάνει ένα σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας, λέει χαρακτηριστικά:

“Όλοι οι Έλληνες θα θέλουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Μόνο που, δυστυχώς, οι τράπεζες δεν θα έχουν χρήματα. Και τότε θα έχουμε τη χρεοκοπία, όχι ενός κράτους, αλλά την καταστροφή των μέσων διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων. Το κράτος δεν θα έχει χρήματα, δεν θα μπορούν να πληρωθούν τα χρέη, η Ελλάδα θα καταστραφεί. Η συνέχεια θα είναι ένα φαινόμενο ντόμινο στην Ευρωζώνη. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε τότε να στείλει πακέτα βοήθειας για τους Έλληνες”.

“Εμπόδια στην ανάπτυξη” και “άκαμπτο σύστημα διοίκησης”

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιμένει στην τήρηση των ελληνικών δεσμεύσεων και στην προώθηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, κάνοντας λόγο για “εμπόδια στην ανάπτυξη”, που πρέπει να αρθούν.

Ακόμη, κάνει λόγο για έλλειψη σύγχρονου φορολογικού συστήματος και υπογραμμίζει, ότι η Ελλάδα πρέπει να στέλνει το μήνυμα, ότι προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια σε όποιον επιθυμεί να επενδύσει σ’αυτήν και μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει.

“Η Γερμανία είναι χώρα αλληλεγγύης”

Αντικρούοντας τα σχόλια περί “ναζιστικής κυβέρνησης” στη Γερμανία, ο κ. Σουλτς χαρακτηρίζει τη Γερμανία “χώρα αλληλεγγύης”.

“Για τη σωτηρία του ευρώ έχει δώσει εγγυήσεις 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, περίπου το 50% του ετήσιου προϋπολογισμού της”, εξηγεί.

“Θα πρέπει όμως να αναρωτηθούμε και πώς φτάσαμε ως εδώ.Πολύ γρήγορα δώσαμε την εικόνα ότι πρόκειται για τον πλούσιο θείο που δίνει χρήματα στον φτωχό συγγενή του. Αυτό είναι ανοησία. Η βοήθεια δεν είναι μια πράξη γενναιοδωρίας φιλανθρώπων, αλλά εδράζεται σε πραγματικούς λόγους. Μεγάλο μέρος των εξαγωγών μας πηγαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σταθεροποίηση του ευρώ, είναι, επομένως, προς το συμφέρον και της Γερμανίας και αυτό πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο στη συζήτηση”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα