Μην τα χάσετε

 

 

Ανοιχτή πηγή μόλυνσης μέσα στην Αθήνα

 
 
Μεγάλες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου, εντοπίστηκαν στο ρέμα Μαύρη Ώρα, που ξεκινά από Ασπρόπυργο και καταλήγει στον Σκαραμαγκά. Είναι η ίδια ουσία που ευθύνεται για τη θανάτωση κάθε ζωής στον Ασωπό
 
 

Μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Ελλάδας είναι το Θριάσιο Πεδίο, το οποίο περιλαμβάνει τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, τη Μάνδρα και τη Μαγούλα, μιας και εκεί είναι συγκεντρωμένο το 40% της βιομηχανίας, με τις βιομηχανικές μονάδες να αριθμούνται στις 670.

Η περιβαλλοντική επιβάρυνση του Θριάσιου αφορά ολόκληρη την Αττική, γιατί οι ρύποι της Ελευσίνας μεταφέρονται, μέσω του αέρα και των νερών, σε όλο το λεκανοπέδιο όπου εκεί αθροίζονται με τους αστικούς ρύπους και τους ρύπους που προέρχονται από τα υπόλοιπα γειτονικά βιομηχανικά κέντρα.

Συγκεκριμένα στο ρεύμα Μαύρη Ώρα, που ξεκινά από τις βόρειες περιοχές του Ασπροπύργου και καταλήγει στον Σκαραμαγκά, υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις ολικού, αλλά και εξασθενούς χρωμίου, ουσία στην οποία οφείλεται μεγάλο μέρος των θανάτων κάθε μορφής ζωής στον Ασωπό ποταμό, καθώς και η εκτόξευση των ποσοστών καρκίνου στα Οινόφυτα και σε άλλα χωριά της Βοιωτίας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα, την εκπόνηση Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Δυτική Αττική, ώστε να αντιμετωπιστεί η μόλυνση στην περιοχή.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον εντοπισμό των εδαφών που έχουν ρυπανθεί και των πηγών παραγωγής επικίνδυνων αποβλήτων, όπως επίσης τη συλλογή και μεταφορά των αποβλήτων, την απομάκρυνση των μπαζών και την αποκατάσταση του τοπίου.

Η προϊσταμένη του τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Ασπροπύργου, Ελένη Βερούτη, αναφέρει ότι "το 2006 σε κάποια περιπολία της υπηρεσίας συναντήσαμε ένα αγωγό με περίεργα υγρά σε χρώμα και οσμή που κατέληγε στο ρέμα της Μαύρης Ώρας.

Στείλαμε έγγραφο στην ΕΥΔΑΠ, πιστεύοντας πως ο αγωγός είναι δικός της, όμως μας απάντησαν ότι δεν ανήκε σε αυτούς. Ενημερώσαμε με έγγραφα διάφορες υπηρεσίες και κανείς δεν ήξερε".

Σύμφωνα με την κ. Βαρούτη "το 2009 στείλαμε και στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής, της οποίας η αρμόδια υπηρεσία μετά από ένα χρόνο πήρε δείγμα από το νερό του αγωγού και αποκαλύφθηκε το εξασθενές χρώμιο. Με το ειδικό ρομπότ της ΕΥΔΑΠ προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε τον αγωγό, να δούμε από πού έρχεται. Είναι δύσκολο όμως γιατί κάνει διακλαδώσεις, περνάει από ιδιόκτητα ακίνητα και δεν φτάσαμε στο τέλος του. Στη διαδρομή, σε κάποια πηγάδια της περιοχής ανιχνεύθηκε επίσης χρώμιο".

Όπως λέει το τμήμα Περιβάλλοντος του δήμου κάνει όσους ελέγχους μπορεί, αλλά διαθέτει λίγους υπάλληλους.

"Ελέγχους πραγματοποιεί και η περιφέρεια, ως επί το πλείστον έρχονται όμως μετά από καταγγελία. Χρειάζονται πιο εντατικοί έλεγχοι, γιατί η περιοχή είναι πολύ επιβαρυμένη με βιομηχανίες, για παράδειγμα βρίσκουμε συχνά πεταμένα βαρέλια με βιομηχανικά απόβλητα", τονίζει.

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER