Στουρνάρας: “10,6 δισ. ευρώ θα πάνε στην πραγματική οικονομία”

Στουρνάρας: “10,6 δισ. ευρώ θα πάνε στην πραγματική οικονομία”
Συν. τύπου του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), Τετάρτη 4 Απρ. 2012. Στη φωτογραφία ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Ιωάννης Στουρνάρας. (EUROKINISSI / ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ) Eurokinissi

Σε εξέλιξη η συνέντευξη τύπου του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Τι είπε για το Eurogroup, τη δόση και τη μείωση του χρέους. Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα

Συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα του Eurogroup, παραχωρεί το μεσημέρι της Τετάρτης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε αναλυτικά στην εκταμίευση της δόσης και στις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ.

Επιβεβαίωσε ότι η πρώτη δόση θα εκταμιευθεί στις 13 Δεκεμβρίου. Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι τα 10, 6 δισ. θα πάνε στην πραγματική οικονομία.

Ο υπουργός τόνισε ότι μετά από διαπραγμάτευση μηνών, μειώθηκαν τα επιτόκια για το πρώτο δάνειο που είχε πάρει η Ελλάδα, ενώ αποφασίστηκε και η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα στην Ελλάδα, αλλά και το πάγωμα των τοκοχρεολυσίων για 15 έτη.

“Έχουμε να κάνουμε με μια πολύ σημαντική απόφαση, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να μείνουμε στην ευρωζώνη. Επίσης μειώνεται σημαντικά το ποσοστό του χρέους. Η απόφαση απελευθερώνει πόρους. Η Ελλάδα είναι σήμερα μια χώρα που δανείζεται με σημαντικά πιο χαμηλά επιτόκια σε σχέση με το παρελθόν” είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

O κ. Στουρνάρας, σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό κράτος δίκαιο και να εξαλείψουμε όλα τα στοιχεία σπατάλης.

Ο υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη στήριξή του, αλλά και τους στενούς του συνεργάτες και τους δημόσιους υπαλλήλους και συμβούλου, που εργάστηκαν μέρα και νύχτα.

“Δόθηκαν εύσημα στην Ελλάδα. Κανένας δεν είπε κάτι κακό για την Ελλάδα στο Eurogroup”.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι ιδιώτες θα εξοφληθούν μέχρι τον Φεβρουάριο. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμα ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να πετύχει η επαναγορά ομολόγων, που είναι μίνιμουμ υποχρέωση της Ελλάδας.

Παίρνοντας το λόγο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι την Πέμπτη, Θα παρουσιαστεί το σχέδιο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα υπογραφούν 12 μνημόνια για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα