Μην τα χάσετε

 

 

Ο θαυμαστός κόσμος του Βοζ

 
 
Ο συνιδρυτής της Apple που σχεδόν μόνος του σχεδίασε τον πρώτο Macintosh
 

Ο Στηβ Βοζνιακ θεωρείται από πολλούς ως το δίπολο του Στηβ Τζομπς, καθώς η συμπεριφορά του δεν θύμιζε σχεδόν σε τίποτα την εκκεντρική προσωπικότητα του συνεργάτη του. Ήρεμος, σεμνός, ήπιος με τους συναδέλφους του και επικεντρωμένος αποκλειστικά στη δημιουργία, ο πολωνικής καταγωγής developer έφτασε την τεχνολογία των υπολογιστών σε μορφή και επίπεδο πρωτοποριακά για τα δεδομένα της εποχής φέρνοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, την επανάσταση στον χώρο των προσωπικών υπολογιστών.

 

 

Πρώτο του επίτευγμα η δημιουργία του Apple I, ή αλλιώς ως ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός υπολογιστής του κόσμου. Για την ιστορία, παρήχθησαν περίπου 200 μονάδες και η τιμής πώλησης του ήταν τα  666.66$. Ενώ λοιπόν ο Στηβ Τζομπς ήταν το "δημόσιο πρόσωπο" της εταιρείας, ο Στηβ Βόζνιακ πίσω από τον χαρακτηρισμό του ταλαντούχου geek ξεδίπλωνε μια προσωπικότητα πολύ πιο ενδιαφέρουσα  και δημιουργική από όσο θα μπορούσαμε να προβλέψουμε.  Το 1978 σχεδίασε για τον Apple ΙΙ έναν αναγνώστη μαγνητικών δισκετών και μια επέκταση της μνήμης από τα 4Κ στα 48Κ, ενώ παράλληλα πρόσθεσε το φύλλο υπολογισμών VisiCalc στο λογισμικό του νέου μοντέλου τους . Σχεδόν αυτόματα οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν από 1.000 μηνιαίως σε 10.000 κομμάτια, κατακτώντας ένα νέο ορόσημο στην εξέλιξη των μικροϋπολογιστών.

Η ιστορία από εκεί και πέρα είναι λίγο πολύ γνωστή: Τον θρίαμβο της Apple διαδέχτηκε η κατάρρευση. Τον Φεβρουάριο του 1987 ο Βόζνιακ παραιτήθηκε από τη θέση πλήρους απασχόλησης που είχε στην Apple, παρέμεινε όμως συνεργάτης και μέτοχος της εταιρείας, που δεν άργησε να ανακάμψει. Ο Βόζνιακ, με ετήσιες αποδοχές που υπολογίζονται σε 120.000$ πλέον έχει στρέψει το ενδιαφέρον του σε αυτά που όπως ισχυρίζεται ήθελε πάντα: να εκπαιδεύει παιδιά όλων των ηλικιών στις νέες τεχνολογίες, και την πληροφορική μεταδίδοντας τους το όραμα ενός δικού τους μέλλον στην τεχνολογία.

 

Αν λοιπόν θέλεις να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου και να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στους δικούς σου στόχους δεν χρειάζεσαι τον Στηβ Βόζνιακ, αλλά το Athens Tech College που θα σε καθοδηγήσει κατάλληλα και θα σου παρέχει όλα τα εφόδια που χρειάζεσαι. Πρόκειται για το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα προσανατολισμένο σε σπουδές πληροφορικής και τεχνολογίας, με αναγνωρισμένα από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, bachelor και master και αναλαμβάνει να δημιουργήσει μελλοντικούς επαγγελματίες developers, που θα έχουν τη δυνατότητα να γραφτούν με τη σειρά τους στην ιστορία. Και όπως συμβουλεύει ο ίδιος ο Στηβ Βόζνιακ στο κλείσιμο του αυτοβιογραφικού βιβλίου του με τίτλο «iWoz», το μυστικό σε αυτήν την πορεία είναι πολύ απλό: "And have fun doing it."!

 

Κείμενο: Μαρίνα Καρπόζηλου

πηγή φωτογραφιών: AP

 
Περισσότερα: Techsuccessstories

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER