Τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι: Ενός λεπτού σιγή σε όλη την Ευρώπη

default image

Βαρύ το κλίμα στη Γαλλία 48 ώρες μετά την αιματηρή επίθεση στο Παρίσι. Στο κοινοβούλιο απευθύνεται ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ παρατείνεται το καθεστώς της εκτάκτου ανάγκης στη χώρα για τρεις τουλάχιστον μήνες. Γάλλοι και Ευρωπαίοι αποτίουν φόρο τιμής στους νεκρούς του χτυπήματος (vid)

Η Γαλλία μετρά ακόμη τις πληγές της και οργανώνεται για την επόμενη μέρα του τρομοκρατικού χτυπήματος της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου, που αλλάζει τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο στο ζήτημα της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους. Σε όλη τη γαλλική επικράτεια, αλλά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στις 12.00 το μεσημέρι ώρα Γαλλίας (13.00 ώρα Ελλάδος) για τα θύματα των επιθέσεων.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να μιλήσει ενώπιον των Γάλλων βουλευτών προκειμένου να “ενώσει το Έθνος γύρω από αυτό το σκοπό”, την αντιμετώπιση δηλαδή της τρομοκρατίας. Όλο το βράδυ οι γαλλικές αρχές προχώρησαν σε ελέγχους και συλλήψεις σε μια σειρά από πόλεις της χώρας. Όπως αναφέρουν οι αρχές πρόκειται για προαγωγές στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, που δεν σχετίζονται άμεσα με την έρευνα για τις επιθέσεις αυτές καθεαυτές στο Παρίσι. Παράλληλα, η γαλλική πολεμική αεροπορία προέβη σε μαζικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Ρακά της Συρίας.

Από το προεδρικό μέγαρο ως τα σώματα ασφαλείας, τα σχολεία σε όλη τη Γαλλία οι Γάλλοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή, ενώ οι εικόνες στο βίντεο που ακολουθεί κατέγραψαν και την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ από την Αττάλεια της Τουρκίας όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των G20, όσο και ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος:

Φοιτητές του LSE στο Λονδίνο, αστυνομικοί από το Essex της Μεγάλης Βρετανίας και χιλιάδες κόσμου απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ευρώπη συγκεντρώθηκαν σε δημόσιους χώρους και παρέμειναν σιωπηλοί για τα θύματα της Παρασκευής:

Παρατείνεται το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης

Ο Γάλλος πρόεδρος κήρυξε το κράτος σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης το Σάββατο, μια κατάσταση που αναμένεται να επεκταθεί για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, παρά το γεγονός πως η γαλλική νομοθεσία προβλέπει διάρκεια 12 ημερών. Αναμένεται να παρουσιαστεί νομοθετική ρύθμιση την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο η οποία και θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο προκειμένου να επιτρέψει αυτή την παράταση.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και ΜΜΕ αναμένεται να αναστείλουν τη λειτουργία τους ακριβώς στις 12 το μεσημέρι προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς της πρωτεύουσας που μαζί με όλη τη χώρα θα συμμετέχει σε ενός λεπτού σιγή. Η υπουργός παιδείας εκτίμησε πως δάσκαλοι και καθηγητές στα γαλλικά σχολεία θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα με τους μαθητές της χώρας πριν από αυτή τη συμβολική κίνηση προς τιμήν των νεκρών. “Πριν το λεπτό σιγής θα πρέπει να υπάρξει διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με τα παιδιά. Πρέπει να τα βοηθήσουμε να εκφράσουν με λόγια τα συναισθήματά τους πριν προχωρήσουμε σε ενός λεπτού σιγή”.

Ανοίγουν τα θέατρα, τα μουσεία και οι συναυλιακοί χώροι

Σήμερα, όπως διαβάζουμε στη γαλλική Liberation, θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό αμέσως μετά τις 12.00 το μεσημέρι. Κάθε χώρος αναμένεται να ανοίξεις έπειτα από έρευνα ειδικής ομάδας υγιεινής, ασφάλειας και συνθηκών εργασίας, προκειμένου να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα επανάληψης του εφιάλτη στο συναυλιακό χώρο Μπατακλάν.

Την ίδια ώρα, οι Γάλλοι χρήστες του twitter μοιράζονται τις αναμνήσεις τους από το συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν, ο οποίος πριν σημαδευτεί ανεξίτηλα από την αιματηρή εισβολή των Τζιχαντιστών αποτελούσε ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας

Διώξεις και προσαγωγές εκτυλίχτηκαν όλη τη νύχτα σε όλη τη γαλλική επικράτεια, στα πλαίσια των εντατικοποιήσεων των ελέγχων κατά της τρομοκρατίας. Στην Γκρενόμπλ είχαμε μαζική επιχείρηση τη νύχτα, από ένοπλους αστυνομικούς με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για έξι συνολικά προσαγωγές. Στους χώρους που πραγματοποιήθηκαν οι έφοδοι βρέθηκαν όπλα, αλλά και χρήματα.

Τρία άτομα συνελήφθησαν και στην Τουλούζ, σε συνοικία της πόλης όπου διέμενε και ο διαβόητος “δολοφόνος με το σκούτερ” που αιματοκύλησε περιοχή της πόλης το 2012 πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες των ειδικών δυνάμεων. Το γαλλικό πρακτορείο αναφέρει πως και οι επιχειρήσεις στην πόλη Μπομπινιί δεν απέδωσαν κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Παράλληλα η τοπική εφημερίδα L’ Observateur de la Sambre σημειώνει πως επιχειρήσεις έγιναν και στα νότια της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε αν υπήρξαν προσαγωγές.

Νωρίτερα, το ραδιοφωνικό δίκτυο RTL μετέδωσε ότι η αστυνομία των Βρυξελλών συνέλαβε το Σάλαχ Αμπντεσλάμ, τον Γάλλο πολίτη που κατεζητείτο για τις επιθέσεις στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στη βελγική πόλη. Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, ο δράστης συνελήφθη σε διαμέρισμα της πόλης Μολενμπέκ, προάστιου της βελγικής πρωτεύουσας. Παρόλα αυτά, η πληροφορία αυτή διαψεύδεται από άλλη πηγή που επικαλείται την αστυνομία. 

168 προσαγωγές μέσα στη νύχτα

Το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε πως έχουν πραγματοποιηθεί από την αντιτρομοκρατική 168 προσαγωγές, ενώ 104 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό, στο σύνολο της γαλλικής Επικράτειας. Τέλος, 23 άτομα συνελήφθησαν έπειτα από τις επιχειρήσεις της αστυνομίας.  Παράλληλα, φαίνεται πως έξι άτομα έχουν στερηθεί της γαλλικής υπηκοότητας από την αρχή του έτους για λόγους που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

“Οι προσαγωγές μας επιτρέπουν να επιταχύνουμε τις έρευνες. Το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης τίθεται σε εφαρμογή και αποδεικνύεται αποτελεσματικό. Διάγουμε τον πόλεμο τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό” ανέφερε ο Καζνέβ.

Ξήλωμα του ακραίου ισλαμισμού στη χώρα

Επιβεβαιώνοντας τα όσα ανέφεραν γαλλικά ΜΜΕ, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών σημείωσε επίσης πως οι προσπάθειες του γαλλικού κράτους εντείνονται και στο επίπεδο των θρησκευτικών ηγετών στη χώρα. “Κινητοποιούμε κάθε μέσο προκειμένου να απελάσουμε όλους του ακραίους Ιμάμηδες και να διαλύσουμε τα τζαμιά και τους χώρους συγκέντρωσης μουσουλμάνων, όπου καλλιεργείται το μίσος” δήλωσε ο Καζνέβ.

Η γαλλική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να απελάσει οποιονδήποτε μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια και την ελευθερία της χώρας και στοχεύει σε τζαμιά και χώρους προσευχής ακραίων ισλαμιστών, όπου καλλιεργείται το μίσος. “Το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης έχει να κάνει με τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην απέλαση όσων βρίσκονται αναμεμειγμένοι ή είναι ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες” ανέφερε και συμπλήρωσε: “Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει συζήτηση εντός του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να προχωρήσουμε στη διάλυση τζαμιών στα οποία οι συμμετέχοντες καλούν ή προωθούν το μίσος. Όλα αυτά πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή με την μεγαλύτερη σαφήνεια και καθαρότητα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα