Μην τα χάσετε

 

 

Μια εικόνα χίλιες λέξεις: Οι στρατιές νέων του Χίτλερ στη ναζιστική Γερμανία

 
 
Η φασιστική ιδεολογία διατρέχει τεράστιο κομμάτι της γερμανικής κοινωνίας του μεσοπολέμου, λίγο πριν ξεσπάσει ο Β' ΠΠ. Η παρέλαση 60.000 νέων στο Συνέδριο του ναζιστικού κόμματος στη Νυρεμβέργη
 

Ήταν Μάρτιος του 1936 (για την ακρίβεια 13 του μήνα) στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας. Ο Αδόλφος Χίτλερ βρίσκεται στην καγκελαρία της Γερμανίας από το 1933 και μεταβαίνει στην πόλη αυτή προκειμένου να παραστεί στο συνέδριο του ναζιστικού κόμματος. Η ευφορία του εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος είναι έκδηλη από την αθρόα συμμετοχή νέων στο συγκεκριμένο συνέδριο. Νέων που έχουν ενταχθεί στις τάξεις της χιτλερικής νεολαίας και παρελαύνουν για τον Φίρερ μαζικά.

 

Πριν από 81 χρόνια, 60.000 νέοι διαμόρφωσαν τον επιβλητικό σχηματισμό που βλέπετε στη φωτογραφία και παρήλασαν στα πλαίσια των εκδηλώσεων του συνεδρίου. Ως το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, οι εγγεγραμμένοι στη χιτλερική νεολαία ξεπερνούσαν τα 5 εκατομμύρια. Πέραν του καγκελάριου στη Νυρεμβέργη βρέθηκαν ανώτατα στελέχη της ναζιστικής Γερμανίας.

Από εκεί, ο Αδόλφος Χίτλερ απευθύνθηκε στο γερμανικό λαό και εξέθεσε το όραμά του για το μεγαλείο της χώρας του, ένα όραμα που έμελλε να πνίξει στο αίμα όλη την Ευρώπη.

Ήταν η αρχή του κακού, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα, η κυβέρνηση του Χίτλερ επανέφερε το στρατό στην αποστρατικοποιημένη ζώνη της Ρηνανίας, συνέπεια του τέλους του Α' ΠΠ και κατά παράβαση της συνθήκης των Βερσαλιών. Θεωρείται από πολλούς γεγονός ορόσημο, ως προς την αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων στην Ευρώπη, που οδήγησε στον όλεθρο του πολέμου.

 

ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟ: AP Photo

 

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER