“Αγανάκτησαν” και οι βουλευτές

“Αγανάκτησαν” και οι βουλευτές
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Δήμητρης Δρούτσας και ο Υπουργός Οικονομικών του Καναδά, Τζιμ Φλάχερτι, υπέγραψαν την Συμφωνία "Youth Mobility", Σάββατο 28 Μαΐου 2011, παρουσία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Πρωθυπουργού του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ. (EUROKINISSI // ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Επιστολή βόμβα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προκαλεί αναβρασμό στου Μαξίμου. Δεκαέξι βουλευτές συνέταξαν κείμενο και το υπέγραψαν ζητώντας να ενημερωθούν για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά και απολογισμό των πεπραγμένων στην οικονομία. Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή

Ηλεκτρισμένο είναι το κλίμα σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ με την απόφαση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να στείλουν ανοιχτή επιστολή στον Γ. Παπανδρέου ζητώντας του αναλυτική ενημέρωση για το  Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά και απολογισμό των πεπραγμένων στην οικονομία.

Από νωρίς που κυκλοφόρησε η σχετική πληροφορία, βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο, έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν θέτουν κανένα άλλο θέμα, όπως της αλλαγής κάποιων προβλέψεων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Όπως εξήγησαν στους δημοσιογράφους αρκετοί από αυτούς, “αν στο κείμενο υπάρξει κάτι άλλο πέραν της σύγκλησης των οργάνων”, οι ίδιοι δεν θα υπέγραφαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των βουλευτών υπήρξαν έντονες συζητήσεις για το περιεχόμενο του κειμένου και τελικά κατέληξαν να ζητήσουν τη σύγκληση των οργάνων, προκειμένου να γίνει διεξοδική συζήτηση, καθώς κάτι τέτοιο δεν έγινε πριν την ψήφιση του μνημονίου πριν από ένα χρόνο.

Οι βουλευτές, πέραν της ενημέρωσης, που θεωρούν ότι πρέπει να έχουν, ζητούν να εκφράσουν και οι ίδιοι την άποψή τους και διατυπώνουν ενστάσεις για το ενδεχόμενο να συζητηθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Όπως είπε χαρακτηριστικά στο “Αθηναϊκό Πρακτορείο” βουλευτής που υπογράφει το κείμενο, “δεν πάμε κόντρα σε τίποτα, ζητάμε διεξοδική συζήτηση”.

Ωστόσο, άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσπιστία την πρωτοβουλία των συναδέλφων τους, αναφέροντας ότι “εμένα δεν θα τολμούσαν να μου φέρουν τέτοιο κείμενο να υπογράψω”. Υπονοώντας ότι πίσω από την κίνηση αυτή υπάρχει κάποια ομαδοποίηση.

Χαρακτηριστικά επισήμαιναν ότι οι βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο, είχαν καταγραφεί παλαιότερα ως “σημιτικοί” ή “βενιζελικοί”.

Την επιστολή παρέδωσε η βουλευτής Τόνια Αντωνίου και το κείμενο έχουν υπογράψει οι παρακάτω 16 βουλευτές: Τόνια Αντωνίου, Βασίλης Γερανίδης, Σοφία Γιαννακά, Εύα Καϊλή, Κώστας Καρτάλης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Λιντζέρης, Αθανασία Μερεντίτη, Έκτορας Νασιώκας, Όλγα Ρενταρή, Βασίλης Τόγιας, Θωμάς Ρομπόπουλος, Νικόλας Σαλαγιάνης και Μιχάλης Τζελέπης.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος μίλησε στο Βήμα 99,5 οι βουλευτές ζητάνε να γίνει συζήτηση καθώς “υπάρχουν προβληματισμοί σε διάφορα επίπεδα”. Τόνισε δε ότι θα υπάρξουν προβλήματα εάν το Πρόγραμμα πάει στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση.

“Στην Ελλάδα αγωνιζόμαστε να κατοχυρώσουμε το αυτονόητο” ανέφερε, τονίζοντας ότι “υπάρχουν σημεία για τα οποία θέλουμε διευκρινίσεις”.

Αναλυτικά η επιστολή

“Στη σημερινή χωρίς προηγούμενο κρίση, οι στιγμές είναι για όλους μας ιστορικές. Αποτελεί εθνική ανάγκη να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίο μέτωπο σοβαρότητας και ευθύνης.

Πριν ένα χρόνο ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια με οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού.

Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι οι θυσίες αυτές δεν θα πιάσουν τόπο.

Βρισκόμαστε όμως σήμερα, ένα χρόνο μετά, σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο και πάλι. Γιατί; Δεν είναι απλά θέμα πολιτικής ευθύνης, είναι η λογική που επιβάλλει να υπάρξει απολογισμός. Είναι θέμα πατριωτισμού. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Είναι ζήτημα ευθύνης και συνέπειας. Είναι στοιχειώδης απόδειξη ότι σεβόμαστε την ψήφο των πολιτών.

Παράλληλα υπάρχει διάχυτη η ανησυχία πως η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μάλιστα ως άρθρο ένα.

Ανάλογες επιλογές φαίνεται να υιοθετούνται και στο ευαίσθητο ζήτημα του εθνικού μας πλούτου (αποκρατικοποιήσεις-αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας). Αποφάσεις που θα προσδιορίσουν το μέλλον του τόπου για πολλές δεκαετίες δεν μπορούν να ληφθούν παρά μόνο με πλήρη σεβασμό στις αρχές του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αυτό επιβάλλει η τήρηση του Συντάγματος και η πολιτική μας τιμή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων της Βουλής αλλά και του κόμματος, προκειμένου να υπάρξει ευρεία συζήτηση με θέματα: Απολογισμός ενός χρόνου Μνημονίου. Μεσοπρόθεσμο-πρόσθετα μέτρα 2011-αποκρατικοποιήσεις Διαδικασία εισαγωγής συζήτησης και ψήφισης των μέτρων στην Βουλή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα