Παρασκευή 03, Σεπτέμβριος 2010 | H επικαιρότητα στην Ελλάδα και τον κόσμο | Ελλάδα |

Σε εφαρμογή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Που αποσκοπεί στη μείωση των δαπανών στον κλάδο της υγείας. Αλλαγές στην προμήθεια φαρμάκων και από τα νοσοκομεία, λόγω σπατάλης

Από τη Λαμία και τη Λάρισα θα ξεκινήσει ο ηλεκτρονικός έλεγχος συνταγογράφησης, που περιλαμβάνει καταρχήν τις συνταγές του ΙΚΑ, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το εγχείρημα θα ξεκινήσει από την 1η Μαΐου.



Το νέο σύστημα σκανάρει 135.000 συνταγές την ημέρα και θα εκκαθαρίζει τις συνταγές του ενός μήνα εντός του επομένου, διαδικασία που απαιτούσε μήνες με πολλά σφάλματα γιατί γινόταν χειρόγραφα.



Από την 1η Ιουνίου ξεκινά ο ηλεκτρονικός έλεγχος σε όλη την Ελλάδα και για τα υπόλοιπα ταμεία, ενώ η συνταγογράφιση δηλαδή ήδη από το γιατρό, θα  ξεκινήσει το καλοκαίρι.



Συγκράτηση δαπανών υγείας



Εξάλλου σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το ΙΚΑ επανατιμολογεί τις δαπάνες του για εξοικονόμηση πόρων, ενώ τις νέες αυτές τιμολογήσεις θα μιμηθούν και οι υπόλοιποι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.



«Οι νέες αυτές τιμές αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές και πρέπει να επεκταθούν και στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ το  αρμόδιο υπουργείο θα επεκτείνει το μέτρο αυτό εντός των επόμενων ημερών, αλλά η υποκοστολόγηση δεν σταματά εδώ, αλλά θα καλύψει όλα τα υλικά και τις σχετικές υπηρεσίες» τονίζεται στην ανακοίνωση.



Η μείωση των δαπανών υγείας έχει ξεκινήσει για τις εξής κατηγορίες κονδυλίων:



* Υλικά για επεμβάσεις καταρράκτη: Μείωση κόστους των υλικών κατά 50-60%. Προσδοκώμενο όφελος 15.000.000 ευρώ.



* Υλικά αγγειοπλαστικών στεφανιαίων αγγείων (στεντ - μπαλόνια): Μείωση κόστους κατά 60%. Προσδοκώμενο όφελος 30.000.000 ευρώ.



* Υλικά λαπαροσκοπικών επεμβάσεων: Μείωση κόστους κατά 30%. Προσδοκώμενο όφελος 6.000.000 ευρώ.



* Κατάργηση χειρουργικών υλικών μιας χρήσης (ηλεκτρόδια εξάχνωσης - συρρίκνωση ιστών): Προσδοκώμενο όφελος 600.000 ευρώ.



* Υλικά για αγγειοπλαστικές επεμβάσεις περιφερικών αγγείων: Η μείωση κόστους αφορά επεμβάσεις σε ιδιωτικά θεραπευτήρια - κλινικές. Ανάλογη ενέργεια πρέπει να γίνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, για τα νοσοκομεία (συναρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας). Τα οικονομικά οφέλη θα προκύψουν κατά την εκκαθάριση των νοσηλείων μέσα στους επόμενους 3 - 4 μήνες.



Τέλος στο χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου βρίσκονται οι παρακάτω παρεμβάσεις:



* Καθορισμός ανώτατης αποδιδόμενης τιμής για χειρουργικά ορθοπεδικά υλικά, υλικά σπονδυλοδεσίας, υλικά οστεοσύνθεσης.



* Καθορισμός ανώτατης αποδιδόμενης τιμής για συσκευές υποστήριξης αριστεράς και δεξιάς κοιλίας (τεχνητή καρδιά), το κόστος των οποίων φτάνει τις 180 - 206.000 ευρώ.



* Μείωση κόστους σε βηματοδότες όλων των τύπων.



* Καθορισμός ανώτατης αποδιδόμενης τιμής σε στεντ ενδοσκοπικά και ουρολογικά.

Σε εφαρμογή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Αφήστε το σχόλιό σας

Τα σχόλια θα πρέπει να εγκριθούν πριν εμφανιστούν

 

 
100 χαρακτήρες ακόμα
 
3000 χαρακτήρες ακόμα

Τα σχόλια θα πρέπει να εγκριθούν πριν εμφανιστούν

Όροι χρήσης

Τρύπωσαν στης Τζούλιας

Μπήκαν εκεί που κανείς δεν έχει ξαναμπεί - όπως καταγγέλλει η Τζούλια Αλεξανδράτου- οι άγνωστοι που διέρρηξαν τη βίλα της στο Διόνυσο, άνοιξαν το χρηματοκιβώτιο και πήραν 200.000 ευρώ. Φαίνεται όμως ότι ήξεραν που πήγαιναν, καθώς φρόντισαν να πάρουν και το υλικό από τις κάμερες του σπιτιού

Τους κόστισε ακριβά

Βαρύ πρόστιμο στο τηλεοπτικό κανάλι Star επέβαλε το ΕΣΡ, για την προβολή βίντεο με την Μαριάννα Ντούβλη, που προσέκρουσε στη νομοθεσία περί προστασίας ανηλίκων. Ποινές και σε άλλους σταθμούς για σειρά παραβάσεων

Τους κόστισε ακριβά

Βαρύ πρόστιμο στο τηλεοπτικό κανάλι Star επέβαλε το ΕΣΡ, για την προβολή βίντεο με την Μαριάννα Ντούβλη, που προσέκρουσε στη νομοθεσία περί προστασίας ανηλίκων. Ποινές και σε άλλους σταθμούς για σειρά παραβάσεων