Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Δηλώσεις αρχηγών κομμάτων
Με τον Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκαν οι κατ'ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την οικονομία.
Το πρόγραμμα προσελεύσεων των πολιτικών αρχηγών τηρήθηκε κατα γράμμα, ενώ η καθεμία από τις διαδοχικές επαφές του πρωθυπουργού διήρκησε περίπου 45 λεπτά.
Πρώτη πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενώ ακολούθησαν η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και τον Αντώνη Σαμαρά και ολοκληρώθηκαν με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Αναμένεται τώρα το διάγγελμα του πρωθυπουργού στον ελληνικό λαό, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει προγραμματιστεί για τις 8 απόψε και θα αφορά την οικονομία.
Καμία στήριξη από Παπαρήγα

Βγαίνοντας από το μέγαρο Μαξίμου λίγα λεπτά μετά τις πέντε το απόγευμα, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:
"Για άλλη μία φορά βρεθήκαμε πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρωθυπουργό. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε κανένα αντιλαϊκό μέτρο, προς εξυπηρέτηση της κερδοσκοπίας. Σε ανύποπτο χρόνο είχαμε πει ότι οι συμμαχίες που είναι ενάντια στον απλό κόσμο, δεν είναι λογικές".
Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το περιεχόμενο της συζήτησης, αλλά και για πιθανή πολιτική αστάθεια λόγω της οικονομίας η Α.Παπαρήγα δήλωσε:
Δημοσιογράφος: Σας ζήτησε στήριξη σε συγκεκριμένα μέτρα; Σας ζήτησε κάτι συγκεκριμένο ο Πρωθυπουργός;
Α. Παπαρήγα: Νομίζω τα συγκεκριμένα τα έχει πει ο Πρωθυπουργός. Εμείς δε λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ δε λέει συγκεκριμένα πράγματα. Έχει και συγκεκριμένο πρόγραμμα και το εξειδικεύει και σφυγμομετρεί την αντοχή της κοινής γνώμης. Εμείς λέμε ότι η κοινή γνώμη πρέπει να πει «δεν είμαστε διατεθειμένοι να σκύψουμε το κεφάλι». Αν η κοινή γνώμη δείξει την πυγμή της, τότε κάτι θα αποτρέψει.
Δημοσιογράφος: Βλέπετε αστάθεια στο πολιτικό σκηνικό κα Παπαρήγα; Μπορεί να υπάρξει πολιτικό πρόβλημα;
Α. Παπαρήγα: Τι πολιτικό πρόβλημα; Το πολιτικό πρόβλημα σήμερα είναι ότι ετοιμάζονται καινούρια αντιλαϊκά μέτρα, πακέτο προαποφασισμένο. Αυτό είναι το πολιτικό πρόβλημα.
Ανόρθωση με ρεαλισμό και επίθεση στο ΚΚΕ ο Γ.Καρατζαφέρης

Βγαίνοντας από το μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε:
"Είναι μία περίοδος δύσκολη, που απαιτείται συναίνεση και σοβαρότητα. Τα προβλήματα είναι πολλά και συσσωρευμένα, η Ευρώπη μας τιμωρεί και δυστυχώς, δεν υπάρχει ρεαλισμός. Ο πρωθυπουργός δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με εμπάθεια, αλλά με σοβαρότητα. Δεν πρέπει να τον βλέπουμε σαν εχθρό, αλλά σαν αρωγό για κάποια πράγματα. Εμείς θα ελέγξουμε τα κίνητρα και τον σκοπό που έχει θέσει ο κ. Παπανδρέου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και αν δούμε ότι είναι βλαπτικές οι προθέσεις του απέναντι στον ελληνικό λάο, θα προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε. Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στο τι λέμε και τι κανουμε, να ενεργούμε χωρίς ακρότητες και χωρίς υπερβολές".
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις θέσεις που διατύπωσε η γ.γ.του ΚΚΕ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφέρθηκε επικριτικά στις δηλώσεις της Α.Παπαρήγα.
"Δημοσιογράφος: Η κα Παπαρήγα είπε ότι δε θα δώσει συναίνεση.
Γ. Καρατζαφέρης: Δε νομίζω ότι υπάρχει σοβαρός άνθρωπος στην Ελλάδα, που να περίμενε συναίνεση από την κα Παπαρήγα απάντησε.
Γνώμονας το συμφέρον του τόπου δήλωσε ο Αντ.Σαμαράς

Στις 17.40 κατέφθασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στο προεδρικό μέγαρο. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς δεν προέβη σε δηλώσεις, αλλά περίπου μία ώρα μετά σχολίσασε την ομιλία του με τον κ. Παπανδρέου από τα γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης.
Ο κ. Σαμαράς είπε χαρακτηριστικά:
"Η κρίση δεν ξεκίνησε ξαφνικά. Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάλαβε ή δεν θέλησε να καταλάβει και να ακούσει τον λαό. Κέρδισε τις εκλογές, αλλά δυστυχώς, δεν αντέδρασε έγκαιρα, επιδόθηκε σε καθυστερήσεις και διγλωσσία. Τα σπρεντς αυξήθηκαν μετά το δανεισμό, το κόστος δανεισμού αυξήθηκε μετά τις εκλογές και πλέον έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ΠΑΣΟΚ έδρασε με ασυγχώρητη απραξία. Εμείς ζητάμε λύσεις τώρα άμεσα, χωρίς ενδοκυβερνητικές διχογνωμίες".
Όσον αφορά την στήριξη στα πακέτα των οικονομικών μέτρων, ο ίδιος δήλωσε: "Θα στηρίξουμε το Πρόγραμμα όπου είναι απαραίτητο. Θα πούμε ναι στα μέτρα που τάσσονται υπέρ της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής. Αλλά θα πούμε όχι στα μέτρα που αποβλέπουν στην αύξηση της τιμής των καυσίμων και στην αύξηση του ΦΠΑ που θα έχει ως αποτέλεσμα να ματώσουν οι αδύναμοι. Αντίθετοι θα είμαστε και σε όποια πολιτική στήριξη ευνοήσει τη φυγή των επενδυτικών κεφαλαίων στο εξωτερικό. Χρειαζόμαστε μία ανάσα ανάπτυξης, καθώς η ύφεση θα βαθύνει ακόμα περισσότερο. Θέλουμε να στηρίξουμε τον τόπο και γι’ αυτό θα κρίνουμε με μέτρο και κατά περίπτωση το Πρόγραμμα, με γνώμονα το συμφέρον του τόπου. Δεν πρέπει να κυριαρχήσει η κυβερνητική αλαζονεία στο σημείο αυτό".
Καμμία συστράτευση και ο Α. Τσίπρας
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνοντας από το μέγαρο Μαξίμου, ανέφερε:
"Όλες αυτές οι συναντήσεις θα είχαν νόημα, αν γίνονταν πριν την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας. Πιστεύουμε ότι ο μόνος λόγος που γίνεται τώρα η κατ’ ιδίαν συνάντηση είναι για να δραματοποιήσουμε εκ των υστέρων την ανακοίνωση των αντιλαϊκών μέτρων.
Είμαστε αντίθετοι στη στήριξη του Προγράμματος. Στήριξη ο πρωθυπουργός μπορεί να έχει μόνο από τα δεξιά κόμματα, από Σαμαρά και Κρατζαφέρη. Κατανοούμε ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μία ανεξέλεγκτη κοινωνική και οικονομική κρίση και θεωρούμε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η πολιτική της Ε.Ε., η πολιτική των χρηματαγορών και των κερδοσκόπων, οι οποίες τελικά θα οδηγήσουν τη χώρα σε τέλμα.
Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει άλλο στο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης, γιατί τελικά πρόκειται για Πρόγραμμα Αποσταθεροποίησης και επαναλάβαμε τις προτάσεις για τη σύνταξη ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου με επενδύσεις για ανάπτυξη, για στήριξη της απασχόλησης και τη δημιουργία εν γένει μιας ασπίδας απέναντι στην κρίση.
Παράλληλα, στηρίξαμε τη θέση για σπάσιμο των καρτέλ των τραπεζών και για διεκδίκηση δανείων απευθείας από την ΕΚΤ με τη μορφή ομολόγων. Ακόμη μία προτεινόμενη λύση είναι ο εσωτερικός δανεισμός με εθνικά ομόλογα, η φορολογικές μεταρρυθμίσεις με κατάργηση των φοροαπαλλαγών των υψηλών στρωμάτων και κυρίως, εμμείναμε στη στήριξη των ανέργων και των αγροτών".
Ενώ συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΝ θα πρωτοστατήσει στις διεκδικήσεις του λαού για ένα αξιοπρεπές μέλλον.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ: