Αλαλούμ με τους αγνοούμενους. Σε απόγνωση οι συγγενείς τους
Πρώτα δεν έγιναν πράξη τα υπάρχοντα μοντέλα έγκαιρης προειδοποίησης και εκκένωσης των περιοχών και τώρα εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα στη διασταύρωση στοιχείων των αγνοουμένων
- 25 Ιουλίου 2018 12:02
Δυστυχώς δύο 24ωρα μετά και ακόμα δυσκολεύεται η Πολιτεία παρά τις συνεχείς συσκέψεις να εφαρμόσει υπάρχοντα μοντέλα και να συντονίσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες.
Ειδικά στο μείζον ζήτημα που αφορά την διασταύρωση των στοιχείων των αγνοουμένων και το που βρίσκεται ο καθένας για να τους εντοπίσουν οι συγγενείς τους, στην ουσία δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση, με αποτέλεσμα, συγγενείς σε απόγνωση να προσπαθούν να μάθουν την τύχη των προσφιλών τους προσώπων στους πλέον αναρμόδιους που είναι τα ΜΜΕ.
Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που έχει την ευθύνη για τον συντονισμό, δεν γνωρίζουν ποιοι και πόσοι ακριβώς είναι οι αγνοούμενοι και παραπέμπουν στην Πυροσβεστική, που δυσκολεύεται όμως να «απαντήσει» και στην Αστυνομία που είναι ενήμεροι για κάποια περιστατικά κάνουν ανεξάρτητη έρευνα επικουρικά για να διαπιστώσουν οι ίδιοι τι έχει συμβεί με άτομα που τους αναζητούν οι συγγενείς τους.
Σύμφωνα με μία γενική ενημέρωση, οι αγνοούμενοι όπως έχουν καταγραφεί από το «199» και την Πυροσβεστική ξεπερνούν τους 100, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχουν διπλοεγγραφές μεταξύ των Υπηρεσιών.
Στην επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, αναφέρονται τα εξής:
«Μέχρι στιγμής έχουμε δεχτεί δεκάδες κλήσεις για καταγραφές αγνοουμένων ατόμων. Διευκρινίζεται ότι επειδή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ταυτοποίησης των σορών, ενδεχομένως ανάμεσα στους αγνοούμενους να περιλαμβάνονται και τα 79 άτομα, των οποίων οι σοροί τους έχουν εντοπιστεί, καθώς και άτομα τα οποία έχουν επιστρέψει στους οικείους τους χωρίς να έχουν ενημερώσει για αυτό τις αρμόδιες αρχές.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται και σήμερα από περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, ανά οικοδομικό τετράγωνο, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι αγνοούμενοι δηλώνονται από τους συγγενείς και τους οικείους τους, καλώντας στον αριθμό 199».
Σε ό,τι αφορά τα θύματα, όλοι οι νεκροί μεταφέρονται από τα ψυγεία των νοσοκομείων στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών, Πειραιώς και στην Ιατροδικαστική του Πανεπιστημίου Αθηνών για το δύσκολο έργο της αναγνώρισης αφού στην πλειονότητά τους είναι απανθρακωμένοι και δεν επιτρέπεται στους συγγενείς, όπως είναι λογικό, να τους δουν.
Από κλιμάκια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. λαμβάνονται δείγματα γενετικού υλικού από τους συγγενείς για να διασταυρωθούν και να ταυτοποιηθούν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια τα θύματα, αυτή η απαραίτητη διαδικασία όμως θα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των θυμάτων.
Όσοι συγγενείς αναζητούν τους ανθρώπους τους και φοβούνται ότι ήταν θύματα, αυτής της φονικής πυρκαγιάς μπορούν να απευθύνονται στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών στο Γουδί και από εκεί θα τους δίνουν τις κατάλληλες κατευθύνσεις για να τους ληφθεί δείγμα DNA στο Πανεπιστήμιο, όπου θα εδρεύει το κλιμάκιο που έχει επιφορτιστεί με αυτή την διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά την δημοσιοποίηση η μη λίστας από τα Νοσοκομεία με τα ονόματα των τραυματιών που ενδεχομένως να βοηθούσε τους συγγενείς να βρουν τα προσφιλή τους πρόσωπα, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραπέμπουν στο Υπουργείο Υγείας, αλλά σε κάθε περίπτωση, μία λίστα θυμάτων και αγνοουμένων που συνεχώς θα ανανεώνεται, βάζοντας στην άκρη τον νόμο για την δημοσιοποίηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, θα βοηθούσε να βρεθεί μία άκρη, περισσότερο ίσως από το «μπαλάκι» που ισχύει έως αυτή την ώρα… Αυτό βεβαίως για να γίνει, χρειάζεται πολιτική βούληση και απόφαση.