Από τη Μόρια στη Βικτώρια χωρίς πλάνο

Από τη Μόρια στη Βικτώρια χωρίς πλάνο
Η 20χρονη Αφγανή Φεριστέ Χουσείνι που βρίσκεται στην Βικτώρια με την οικογένειά της.

Η απουσία σχεδίου για την ένταξη στον κοινωνικό ιστό, των προσφύγων που το υπουργείο αποφάσισε να διώξει από τις δομές, έχει ήδη οδηγήσει ορισμένους στον δρόμο. Το News 24/7 μίλησε με μια πρόσφυγα που έφυγε από τη Μόρια και από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης βρισκόταν στην πλατεία Βικτωρίας.

Η 20χρονη, Φεριστέ Χουσείνι, γεννήθηκε στην πόλη Γκαζνί του Αφγανιστάν, 100 χιλιόμετρα από την Καμπούλ. Την περασμένη Πέμπτη, έφτασε στην πλατεία Βικτωρίας, μαζί με τις δύο αδερφές της και τους γονείς της.. Είναι ανάμεσα στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που έχουν ενημερωθεί πως πρέπει να αποχωρήσουν από τις δομές. Ωστόσο, η έλλειψη οργανωμένης ενταξιακής πολιτικής από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και η απουσία σχεδίου αναφορικά με το πως πρόκειται να επιβιώσουν μετά την έξωσή τους από τις δομές και μέχρι να μπορέσουν να βρουν σπίτι, έχει ήδη ως αποτέλεσμα, ορισμένοι από τους πρώτους που αποχώρησαν από τη Μόρια να φτάνουν στην πλατεία Βικτωρίας.

Η Φεριστέ Χουσείνι, έφυγε μαζί με την οικογένειά της από το Αφγανιστάν πριν από μερικά χρόνια. Αρχικά πέρασε τα σύνορα με το Ιράν. «Ξέρετε, το Αφγανιστάν δεν είναι μια ασφαλής χώρα. Καθημερινά υπάρχουν δολοφονίες και επιθέσεις από βομβιστές αυτοκτονίας. Έχουμε έρθει εδώ ψάχνοντας ασφάλεια. Όλοι όσοι έρχονται στην Ευρώπη το κάνουν γιατί δεν θέλουν τα παιδιά τους να ζήσουν σε αυτή την κατάσταση», λέει η ίδια.

Από το Ιράν, πέρασε στην Τουρκία και τον περασμένο Οκτώβριο έφτασε με βάρκα στη Λέσβο. Έμεινε για 8μιση μήνες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, πήρε άσυλο, όμως τις τελευταίες έξι ημέρες εκείνη και η οικογένειά της, βρέθηκαν στα πλακάκια της πλατείας Βικτωρίας, κουβαλώντας τα προσωπικά τους αντικείμενα σε σακούλες σκουπιδιών. Εξαρχής, η οικογένεια ήθελε να πάει στη Σουηδία, όπου βρίσκονται δύο ακόμη μέλη της, ωστόσο εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα.

«Πριν από μερικές ημέρες, μας είπαν πως από τη στιγμή που πήραμε τη σφραγίδα για το άσυλο, έπρεπε να φύγουμε από τη Μόρια» λέει στο News 24/7 κρατώντας το σφραγισμένο τρίπτυχο έγγραφο από την Υπηρεσία Ασύλου. «Δεν έχουμε κανένα πλάνο. Δεν ξέρω τι θα κάνουμε. Ελπίζω πως κάποιος οργανισμός θα μας βοηθήσει. Μέχρι τώρα κανείς δεν το έχει κάνει», συνεχίζει.

Την Τρίτη, μιλώντας για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Βικτώρια, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, άφησε υπονοούμενα για την επιλογή τους να μείνουν στην πλατεία: «Αυτοί που έχουν πάει στην Πλατεία Βικτωρίας, είναι περίπου 60 άτομα τα οποία έχουν πάρει άσυλο. Προέρχονται από τη Μόρια. Αυτοί έπρεπε να είχαν υποβάλει αίτημα στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ και να έχουν προσπαθήσει να βρουν κατοικία. Επέλεξαν μόνοι τους να πάρουν ένα εισιτήριο και να έρθουν στην Πλατεία Βικτωρίας, γιατί κάποιος τους είπε να πάνε στην πλατεία Βικτωρίας»., είπε ο υπουργός.

Από την πλευρά της, η Φεριστέ Χουσείνι, ερωτώμενη γιατί επέλεξε να πάει στην Βικτώρια, εξηγεί στο News 24/7: «Στην Μόρια μας είπαν να φύγουμε. Δεν σου λένε που να πας. Πληρώσαμε τα εισιτήρια του πλοίου και φτάσαμε στον Πειραιά. Ξέρετε μεταξύ των προσφύγων ανταλλάσσονται πληροφορίες. Οι περισσότεροι ομοεθνείς μας που ρωτήσαμε, μας είπαν να πάμε στη Βικτώρια γιατί εδώ γύρω μπορούμε να βρούμε γνωστούς μας που θα μπορούν να μας βοηθήσουν. Τελικά κανείς δεν μπορεί να το κάνει. Ο καθένας έχει τα δικά του προβλήματα».

Ο υπουργός, είπε επίσης στη συνέντευξή του στο MEGA την Τρίτη: «Δεν μπορούμε να δώσουμε ισόβια στέγη και ισόβια σύνταξη σε αυτούς που δικαιούνται διεθνή προστασία. Έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ. Αυτοί που είναι στην πλατεία Βικτωρίας δικαιούνται επιδότηση ενοικίου για να πάρουν μόνοι τους τη δικιά τους κατοικία». Ωστόσο αυτό δεν είναι ακριβές. Όπως δείχνει και το έγγραφο πληροφοριών του προγράμματος ΗΛΙΟΣ, οι πρόσφυγες δικαιούνται το επίδομα, μόνο αφότου βρουν σπίτι και προσκομίσουν το ενοικιαστήριο.

«Μας είπαν πως θα πρέπει να βρούμε σπίτι να νοικιάσουμε. Δεν έχουμε πάρει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ» λέει η 20 χρονη Αφγανή. «Απλώς πηγαίνουμε από το ένα γραφείο στο άλλο. Είναι πολύ δύσκολο να βγάλουμε άκρη με τα χαρτιά μας. Μας είπαν να πάμε σε ένα γραφείο του ΔΟΜ ώστε να κάνουμε αίτηση για να μας βοηθήσουν στην εξεύρεση σπιτιού. Κι εκεί όμως απλώς βάζεις το όνομά σου σε μια λίστα και πρέπει να περιμένεις για μήνες. Δεν ξέρουμε πότε θα βρεθεί κάτι. Τις τελευταίες δύο ημέρες εγώ με την οικογένειά μου, πηγαίνουμε στο σπίτι ενός γνωστού και κοιμόμαστε το βράδυ, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε παραπάνω. Τα βράδια κοιμόμαστε εκεί και την ημέρα επιστρέφουμε στην πλατεία».

Η οικογένεια της Φεριστέ, μαζί με άλλα 60 περίπου άτομα, είναι οι πρώτοι από εκείνους που μετά τις εξώσεις από τις δομές βρέθηκαν στον δρόμο να αναζητούν τρόπο να επιβιώσουν. Αστυνομικές δυνάμεις μαζί με τον υποδιοικητή της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, βρέθηκαν στο σημείο τις προηγούμενες δύο ημέρες, ζητώντας από τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν και να απευθυνθούν στα γραφεία του ΔΟΜ για να διευκολυνθούν όσοι είχαν πρόβλημα με την έκδοση των εγγράφων τους και να βοηθηθούν στην εξεύρεση προσωρινού καταλύματος. Στο ενδεχόμενο να μεταφερθούν προσωρινά στο καμπ του Ελαιώνα, αρκετοί ήταν αρνητικοί, μετά και την εμπειρία τους από τη Μόρια, όπου χιλιάδες αιτούντες άσυλο στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες. Τελικά τα ξημερώματα της Τετάρτης, έγινε αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων, με κατεύθυνση τον Ελαιώνα.

Υπενθυμίζεται πως όλους τους προηγούμενους μήνες, διεθνείς οργανισμοί, κόμματα τις αντιπολίτευσης και Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, επισήμαιναν δημόσια την απουσία ενταξιακών προγραμμάτων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τον νόμο που κατέθεσε τον Μάρτιο στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης για την έξωση των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές. Μένει να φανεί πλέον, τις επόμενες ημέρες, πως θα εξελιχθεί στην πράξη το σχέδιο των 11.237 εξώσεων το οποίο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει οι πρώτοι 2.000.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα