Οκτώ χρόνια από την τραγωδία στην Marfin
Οι νεκροί παραμένουν χωρίς δικαίωση, οι δράστες είναι ασύλληπτοι και πολλά ερωτήματα είναι ακόμη αναπάντητα, οκτώ χρόνια μετά από τη δολοφονική επίθεση που σημάδεψε ανεξίτηλα τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα
- 05 Μαΐου 2018 17:56
Οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από το μεσημέρι της 5ης Μαΐου 2010, όταν τρεις εργαζόμενοι της τράπεζας Marfin βρήκαν φριχτό θάνατο ύστερα από εμπρηστική επίθεση στο υποκατάστημα όπου εργάζονταν κατά τη διάρκεια μεγάλου συλλαλητηρίου κατά του πρώτου μνημονίου.
Για την ακρίβεια πρόκειται για “τρείς συν έναν” φόνους, αφού από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών, η Παρασκευή Ζούλια 35 ετών και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου 32 ετών, η οποία ήταν τεσσάρων μηνών έγκυος.
Η επίθεση σημειώθηκε όταν τρία άτομα με καλυμμένα πρόσωπα έσπασαν το τζάμι του υποκαταστήματος της Marfin, επί της οδού Σταδίου 23 πετώντας μέσα μια μολότοφ και ένα μπουκάλι βενζίνη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η πυρκαγιά. Μέσα στην τράπεζα, που ήταν κλειστή και κλειδωμένη καθώς η μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο ήταν σε εξέλιξη βρίσκονταν την ώρα της επίθεσης οκτώ εργαζόμενοι. Οι πέντε από αυτούς κατόρθωσαν να σωθούν με αναπνευστικά προβλήματα. Οι υπόλοιποι τρεις ωστόσο, η έγκυος Αγγελική, ο Επαμεινώνδας και η Παρασσκευή, δεν στάθηκαν το ίδιο τυχεροί. Αν και βγήκαν στα μικρά μπαλκόνια, ήταν αδύνατο να διαφύγουν, ενώ δεν μπορούσαν να βγουν στην ταράτσα που ήταν επίσης κλειδωμένη. Και οι τρεις εργαζόμενοι πέθαναν από ασφυξία.
Το σκηνικό στη Σταδίου και τους πέριξ δρόμους ήταν εφιαλτικό, αν και η μεγάλη σε συμμετοχή και παλμό συγκέντρωση είχε ξεκινήσει και κυλούσε ήρεμα και ειρηνικά. Τα επεισόδια ξεκίνησαν στο ύψος της Κλαυθμώνος από κουκουλοφόρους.
Αφού ξέσπασε η φωτιά στην τράπεζα, τα ΜΑΤ απάντησαν με δακρυγόνα στην άλλη πλευρά της Σταδίου. Την ώρα που οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής πλησίαζαν στο σημείο, οι διαδηλωτές έκαναν στην άκρη για να διευκολύνουν την πρόσβαση. Ωστόσο η ατμόσφαιρα από τους καπνούς και τα χημικά ήταν αποπνικτική.
Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ομάδα ατόμων επιχείρησε να παρεμποδίσει την πρόσβαση των αρχών στο σημείο της φωτιάς. Όταν αυτή έσβησε πια, ήταν ήδη πολύ αργά για τους τρεις εργαζόμενους.
Το επόμενο διάστημα, η τραγωδία στην τράπεζα έχει σοκάρει την κοινή γνώμη. Άνθρωποι αφήνουν καθημερινά λουλούδια και σημειώματα στο σημείο. Και οι έρευνες ξεκινούν εν μέσω αλληλοκατηγοριών για την απόδοση ευθυνών.
Στη δίκη που ακολούθησε, δύο άνδρες που κάθισαν στο εδώλιο, αθωώθηκαν ομόφωνα τον Οκτώβριο του 2016. Καταδικαστικές αποφάσεις υπήρξαν κατά στελεχών της τράπεζας, για φόνο εξ αμελείας, σωματικές βλάβες και παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και εκπαίδευσης του προσωπικού, ενώ επιδικάστηκαν αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων και εγκλωβισμένους στο κτίριο.
Τα γεγονότα στην Marfin σημάδεψαν για τα επόμενα χρόνια το πολιτικό βίο, το δημόσιο λόγο, αλλά και την αντίδραση της κοινωνίας σε όσα βίωσε η χώρα στα οκτώ χρόνια της κρίσης, ενώ οι δολοφόνοι των τριών δεν βρέθηκαν ποτέ.