Financial Times: Αυτή είναι η επιστολή Τσίπρα στους δανειστές

default image

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδέχεται τους όρους της συμφωνίας που ήταν στο τραπέζι από το Σαββατοκύριακό με ελάχιστες διαφοροποιήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδεχτεί όλους τους όρους της συμφωνίας που υπήρχαν στο τραπέζι από το περασμένο Σαββατοκύριακο, με λίγες και μικρές αλλαγές, σύμφωνα με την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού την Τρίτη το απόγευμα που έβαλε και πάλι σε κίνηση τις διεργασίες του Eurogroup.

Η δισέλιδη επιστολή εστάλη στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και περιέχει μια αίτηση έκπληξη για παράταση του πλέον λήξαντος προγράμματος και τη σύναψη ενός νέου ύψους 29 δις ευρώ, όπως γράφει ο Peter Spiegel.

Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα έληξε τα μεσάνυχτα της Τρίτης και η παράτασή του δεν είναι πλέον στο τραπέζι, ο κ. Τσίπρας με τη νέα του επιστολή θα μπορούσε να βοηθήσει σαν βάση για ένα νέο πρόγραμμα μέσα στις επόμενες ημέρες. Στο κείμενό του ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδεχτεί τις μεταρρυθμίσεις για τη χώρα του, για αύξηση του ΦΠΑ και μια ειδική έκπτωση 30% στα νησιά, για πολλά από τα οποία είναι δύσκολο να γίνουν οι προμήθειες.

Στο θέμα των συντάξεων ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει την αλλαγή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 από το 2022, να ξεκινήσει από τον Οκτώβρη και όχι άμεσα. Επίσης, επιθυμεί ένα ποσό αλληλεγγύης για τους φτωχότερους συνταξιούχους, το οποίο συμφωνεί να καταργηθεί από το Δεκέμβριο του 2019.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

“Αγαπητοί διευθυντές, πρόεδροι,

Σας γράφω προκειμένου να σας ενημερώσω για τη θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας σε σχέση με τη λίστα των προαπαιτούμενων της προκαταρκτικής συμφωνίας, όπως δημοσιεύτηκε στο site της Ευρωπαϊκής επιτροπής στις 28  Ιουνίου 2015. Η ελληνική δημοκρατία είναι έτοιμη να αποδεχτεί αυτή τη συμφωνία, που υπόκειται στις παρακάτω τροποποιήσεις, προσθήκες και διευκρινήσεις, ως μέρος μιας παράτασης στο πρόγραμμα του EFSF που λήγει και μια νέα δανειακή συμφωνία ESM την οποία αιτούμαστε σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015. Όπως θα παρατηρήσετε, οι τροποποιήσεις μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται πλήρως την αξιοπιστία και την ευρωστία του σχεδίου, του όλου προγράμματος.

1. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ

Διατήρηση της έκπτωσης 30% στα νησιά να εφαρμοστεί στις νέες κλίμακες

2. Φορολογικές μεταρρυθμίσεις:

Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου στις ατομικές επιχειρήσεις στο 100% και διαγραφή του ειδικού φόρου-έκπτωσης για τους αγρότες (συμπεριλαμβανομένου και εκείνου στο πετρέλαιο)

3. Συντάξεις

Θα εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις του 2010, με τη διαφορά η μεταρρύθμιση του 2012 (για το παράγοντα βιωσιμότητας) να μεταφερθεί μέχρι την υιοθέτηση νέας νομοθεσίας το Οκτώβριο του 2015.

Το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί με το τέλος του 2019, αλλά χωρίς κάποια άμεση ενέργεια περικοπής 20% στους δικαιούχους.

Όλες οι επιπλέον χρεώσεις θα καταργηθούν με το τέλος του 2017, αρχής γενόμενης από τις 31 Οκτωβρίου 2015

4. Αγορά Εργασίας

Το νέο πλαίσιο θα νομοθετηθεί το φθινόπωρο του 2015

5. Αγορά προϊόντων

Άμεση ενσωμάτωση ειδικών συστάσεων του ΟΟΣΑ και της εργαλειοθήκης 1 (τουριστικές ενοικιάσεις, τουριστικά λεωφορεία, άδεις φορτηγών, κωδική παραδοσιακών προϊόντων και οικοδομικά υλικά), της εργαλειοθήκης 2 (ποτά και πετρελαϊκά προϊόντα) και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, απελευθέρωση των αγορών γυμναστηρίων.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, θα ενσωματώσουμε ένα φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει:

  • Δημιουργία One-Stop-Shop (OSS) για υπηρεσίες και επιχειρήσεις (καλύτερη πρακτική ανάλυση, όπως και κατανοητός οδηγός που ήδη προετοιμάζεται και ολοκληρώνεται σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ)
  • Άμεση σύσταση μιας κατανοητής εκτίμησης ανταγωνισμού σε συγκεκριμένους τομείς που χαρακτηρίζονται ολιγοπωλιακοί (π.χ. κατασκευές, χονδρικό εμπόριο, αγροτικά προϊόντα, ΜΜΕ) και υιοθέτηση συστάσεων σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΟΣΑ
  • Ενσωμάτωση άμεσα μιας κατανοητής στρατηγικής ενάντια στη διαφθορά στις επιχειρήσεις, για παράδειγμα τους δημόσιους διαγωνισμούς (έχει γίνει ήδη προετοιμασία από τον ΟΟΣΑ)

ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ θα διαχωριστούν σε ξεχωριστές νομικές οντότητες κάτω από κρατική ιδιοκτησία κατά πλειοψηφία.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Αναμένω τις απαντήσεις σας.

Με ευχές

Αλέξης Τσίπρας”

Πηγή: FT

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα