Βέτο από ΝΔ για το βέτο: Επιλογή απομόνωσης της χώρας

Βέτο από ΝΔ για το βέτο: Επιλογή απομόνωσης της χώρας
Την Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων, στον Ελαιώνα, επισκέφθηκε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υριάκος Μητσοτάκης, όπου και ενημερώθηκε από το Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, για τη λειτουργία της Δομής και τον ξενάγησε στο χώρο, έκτασης 12 στρεμμάτων, που φιλοξενεί 700 πρόσφυγες. (EUROKINISSI) Eurokinissi

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη της «ομάδας διαχείρισης κρίσεως» της ΝΔ για το προσφυγικό υπό την προεδρία Μητσοτάκη. Αύριο το μεσημέρι συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Δήλωση Μητσοτάκη

Από επιφυλακτική ως αρνητική είναι η ΝΔ στο ενδεχόμενο ενός βέτο του Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό το οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει σε περίπτωση που οι άλλες χώρες της Ευρώπης δεν δεχτούν ισομερή κατανομή των προσφύγων.

Το θέμα απασχόλησε τη σύσκεψη της Ομάδας διαχείρισης κρίσεως της ΝΔ υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη το πρωί. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ στο ερώτημα τι προτίθεται να κάνει η Συγγρού σε περίπτωση που η κυβέρνηση ζητήσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης για να πάει με τη γραμμή ενός βέτο στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ επισημαίνουν ότι «πρέπει να αποφευχθούν κινήσεις απομόνωσης της χώρας», χαρακτηρίζοντας επί της ουσίας «ολέθρια» επιλογή ένα ενδεχόμενο βέτο από Ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρίχνει το βάρος του σε μέτρα αποτροπής των ροών και ήδη σ’ αυτή την κατεύθυνση στη ΝΔ έχουν αρχίσει και κάνουν λόγο και για τη δημιουργία κέντρων κλειστού τύπου.

Στέλεχος της ΝΔ που πήρε μέρος στη σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη κάνει λόγο για «επιχειρησιακό σχέδιο της ΝΔ επαρκώς κοστολογημένο», ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση ότι «τα σύνορα δε φυλάσσονται επαρκώς» και επιβεβαιώνει πλήρως το κλίμα δυσπιστίας και καχυποψίας απέναντι σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ενόψει και του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Στη σύσκεψη αυτή υπό τον πρόεδρο της ΝΔ πήραν μέρος η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Μάκης Βορίδης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αθανάσιος Δαβάκης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Αύριο στις 12μ θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις.

Ο κ.Μητσοτάκης μετά τη σύσκεψη πραγματοποίησε δήλωση επιβεβαιώνοντας τις ενστάσεις της ΝΔ για το βέτο:

«Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να εφαρμόσει σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Η μέχρι τώρα στάση της δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη. Γι’ αυτό η κυβέρνηση οφείλει:

Πρώτον: Ακόμα και μέσα στην ημέρα να αξιοποιήσει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες βασικές δομές σίτισης, υγιεινής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Δεύτερον: Να ετοιμάσει, μέσα σε μία εβδομάδα, όλους τους απαραίτητους φυλασσόμενους, ανοιχτούς, αλλά και κλειστούς χώρους, προσωρινής διαμονής με σωστή γεωγραφική κατανομή στην Επικράτεια.

Τρίτον: Να εξασφαλίσει καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Τέταρτον: Να διασφαλίσει ότι η Νατοϊκή δύναμη θα κάνει αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε. Δηλαδή να συμβάλει αποφασιστικά, μαζί με την FRONTEX, στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών.

Πέμπτο: Να αξιοποιήσει τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς πόρους και να ζητήσει έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Έκτο: Να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας και για τη στήριξη του τουριστικού της προϊόντος.

Στις σημερινές δραματικές συνθήκες η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών είναι επιβεβλημένη. Η κρίση και η αντιμετώπισή της απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Όχι βεβιασμένες και μονομερείς επιλογές, που βαθαίνουν την απομόνωση της χώρας και τραυματίζουν περαιτέρω την αξιοπιστία της.Είναι νωπές, άλλωστε, οι μνήμες από την τραγική διαπραγμάτευση του περασμένου καλοκαιριού. Δεν θα επιτρέψουμε νέα ολέθρια λάθη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα