Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του ελληνικού τουρισμού

Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του ελληνικού τουρισμού

Το πρώτο ελληνικό παράρτημα του παγκόσμιου οργανισμού e-tourism, IFITT, είναι γεγονός. Διαβάστε τι είπε στο NEWS 247 ο καθηγητής και πρόεδρος του IFITT, καθηγητής Δ. Μπούχαλης (Vids)

Την 1η Ημερίδα του πραγματοποίησε το ελληνικό παράρτημα της παγκόσμιας κοινότητας e-tourism, IFITT (International Federation of IT and Travel and Tourism), με θέμα την “επιστράτευση” της τεχνολογίας, στην τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας, με στόχο την έξοδό της από την οικονομική κρίση.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και το “πάνελ” των ομιλητών συνέθεσαν ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες, που παρουσίασαν τις παγκόσμιες τάσεις του e-tourism και την ανάγκη αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στον τουρισμό.

Η εκδήλωση “Information Technology & Tourism Competitiveness” ήταν η πρώτη επίσημη παρουσίαση του IFITT Greece, του ελληνικού παραρτήματος που έκανε εγκαίνια στη χώρας μας, τον Ιούλιο.

Το “παρών” στο Συνέδριο έδωσε ο Πρόεδρος του IFITT, καθηγητής Δημήτρης Μπούχαλης, από το Πανεπιστήμιο του Bournemouth.

Σε δηλώσεις του στο NEWS 247, ο καθηγητής μίλησε για τους σκοπούς και τις δραστηριότητες του Παγκόσμιου Οργανισμού, το ελληνικό παράρτημα, τη σύνδεση μεταξύ νέων τεχνολογιών και βελτίωσης τουριστικών υποδομών, αλλά και το πώς το e-marketing επηρεάζει και καθορίζει ως ένα σημείο τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία και προορισμούς.

Για τη γένεση, το όραμα και τους στόχους του IFITT, ο κ. Μπούχαλης είπε στο NEWS 247:

Το IFITT είναι κατά τον καθηγητή, ένα δίκτυο που φέρνει κοντά ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες, ώστε να συνεργαστούν προάγοντας τον τουρισμό. Αναφερόμενος στις δραστηριότητες του Οργανισμού, είπε:

Ο ελληνικός τουρισμός είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την Ελλάδα, με τους ξένους επισκέπτες που επισκέφτηκαν τη χώρα μας, να εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 16,5 εκατ. μέχρι το τέλος του χρόνου. Πόσο μεγάλη είναι η παγκόσμια κοινότητα του IFITT, πόσες χώρες “φιλοξενούν” παραρτήματά της και για ποιο λόγο και με ποια κριτήρια επελέγη και η Ελλάδα, για τη δημιουργία παραρτήματος ειδικά φέτος και όχι νωρίτερα;

Ακόμη, ο κ. Μπούχαλης αναφέρθηκε στην αλληλεπίδραση πληροφορικής και επικοινωνιών με την προώθηση του τουρισμού. Πώς μπορούμε, “εκμεταλλευόμενοι” τις νέες τεχνολογίες να προάγουμε τον τουρισμό και να αυξήσουμε την κερδοφορία και κατ’ επέκταση την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων;

Η εποχή των τηλεφωνικών καταλόγων για την εξεύρεση προορισμού, έδωσε τη θέση της στην εποχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών και αυτή με τη σειρά της κάνει στην άκρη, για να πάρει τη θέση της η εποχή των smartphones. Απαντώντας στην ερώτηση “τι είναι το e-marketing και πώς μπορεί να επηρεάσει τις κρατήσεις στη νέα εποχή”, καθώς και το πόσο χρειάζεται η Ελλάδα, να εκσυγχρονιστεί με αυτήν, ο κ. Μπούχαλης είπε στο NEWS 247:

Κατά την παρουσίαση των θέσεών του, στους περίπου 130 συμμετέχοντες στην Ημερίδα του IFITT Greece, ο κ. Μπούχαλης μίλησε για τις εξελίξεις στην έρευνα και τις τάσεις της βιομηχανίας του τουρισμού παγκοσμίως, τονίζοντας, μεταξύ άλλων:

“Η χρήση της τεχνολογίας στον τουρισμό δεν είναι πλέον προαιρετική αλλά απολύτως απαραίτητη για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να είναι ανταγωνιστικές. Ήδη υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα ξενοδοχείων στην Ελλάδα τα οποία έχουν το 70% των εσόδων τους μέσω On-line Κρατήσεων!

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, θεωρώ ότι έχει μια μοναδική ευκαιρία να ξεπεράσει την κρίση και να είναι ανταγωνιστική, εφόσον αξιοποιήσει αποτελεσματικά την τεχνολογία. Ειδικά οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, έχουν πλέον καταπληκτικά εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν, να προβάλλουν και να πουλήσουν ένα διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν”.  

Ο ΙFITT Greece είναι πλέον γεγονός

Τον οργανισμό IFITT Greece και τους σκοπούς του παρουσίασε ο πρόεδρός του, Δημήτρης Σερίφης.

“Στην Ελλάδα υπάρχει κενό στη σχέση συνεργασίας ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την τουριστική βιομηχανία. Το IFITT Greece καλείται να καλύψει αυτό το κενό και να δημιουργήσει έδαφος για συνεργασία και ανάπτυξη. Διαθέτουμε στη χώρα μας πολύ δυνατά μυαλά και μεγάλο ταλέντο στην τεχνολογία το οποίο αν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα θα βοηθήσει την τουριστική βιομηχανία να αναπτύξει την ανταγωνιστικότητα της”, σημείωσε.

Στην ομιλία του, ο καθηγητής από τα ΤΕΙ Κρήτης, Κωστής Αϊβαλής, παρουσίασε μια εφαρμογή web analytics, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διαχειριστές σελίδων ηλεκτρονικού εμπορίου για να έχουν πλήρη έλεγχο των χαρακτηριστικών πρόσβασης των επισκεπτών, δίνοντας εκτός από στατιστικά, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, μετρήσεις απόδοσης της εφαρμογής ηλεκτρονικού εμπορίου με πολλαπλά κριτήρια.

Σημειώνεται μάλιστα, ότι η εφαρμογή δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του ΤΕΙ Κρήτης και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο Phillip Brinkmann, Δ/νων Σύμβουλος του Travelplanet24.com, ανέλυσε το πώς η χρήση της τεχνολογίας επηρεάζει θετικά την εταιρεία, όπου με μικρές βελτιώσεις κατάφεραν να έχουν πολύ σημαντική αύξηση των εσόδων, ενώ έδειξε πρακτικούς τρόπους ανάπτυξης της παρουσίας της εταιρίας στα social media. 

Ο εκπρόσωπος του ΤripΑdvisor, Mark Leach, ενθάρρυνε τους Έλληνες επιχειρηματίες τουρισμού να καταχωρήσουν την επιχείρηση τους στο TripAdvisor, σημειώνοντας πως είναι χωρίς κόστος και δίνει τη δυνατότητα παρουσίας στη μεγαλύτερη παγκόσμια ταξιδιωτική ιστοσελίδα.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα στο TripAdvisor έχει αυξηθεί εντυπωσιακά κατά 49% φέτος, κάτι που δίνει ένα πολύ σημαντικό κίνητρο στους εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων να το εκμεταλλευθούν ως ένα δωρεάν και δυνατό εργαλείο marketing.

Λίγα λόγια για τον IFITT

Ο IFITT αποτελεί ένα κόμβο παραγωγής και διάδοσης γνώσης σχετικά με την επίδραση του e-tourism στην τουριστική βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Είναι ένας από τους παλαιότερους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στο κόσμο, ο οποίος ιδρύθηκε το 1997.

Η κοινότητα του IFITT αποτελείται από περίπου 400 επαγγελματίες του τουρισμού, οργανισμούς και ακαδημαϊκούς απ’ όλο τον κόσμο, που αξιοποιούν τη δύναμη της δικτύωσης για τη διασπορά της γνώσης παγκοσμίως, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας.

Οι τεχνολογίες  Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICTs) διαμορφώνουν το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα αναπτυχθεί η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Διαδικτυακά συστήματα κρατήσεων,  distributed multi media συστήματα, θέσεις εργασίας μέσω κινητών και ηλεκτρονικές αγορές, είναι μερικά από τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα αυτής της ανάπτυξης.

Τα εργαλεία του e-tourism, οι τεχνολογίες και οι μεθοδολογίες, μπορούν να διευκολύνουν την επαρκή δικτύωση των πληροφοριακών συστημάτων στην τουριστική  βιομηχανία. Ο οργανισμός συζητάει διεξοδικά και προωθεί τις οικονομικές, καταναλωτικές και οργανωτικές επιδράσεις του e-tourism μέσα από εκδηλώσεις, όπως το συνέδριο “ENTER”, workshops και εκδόσεις υποστηριζόμενες από το IFITT.

O οργανισμός IFITT είναι ως επί το πλείστον βασισμένος στο Internet, αλλά έχει και καταχωρημένη έδρα στο Ίνσμπουργκ της Αυστρίας. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές:

ή στο Email: [email protected] και [email protected]

Το IFITT Greece ετοιμάζει μια σειρά από δράσεις ενώ περισσότερες πληροφορίες για τον παγκόσμιο οργανισμό IFITT υπάρχουν διαθέσιμες στο

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα