News 247
Δημοσιεύτηκε: Μάρτιος 09 2010 19:56
Ενημερώθηκε: Απρίλιος 30 2010 18:26
Τη σύσταση ενός «ευρωπαϊκού πλαισίου για συντονισμό της βοήθειας», επεξεργάζεται η ΕΕ, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν , αλλά όπως διευκρίνισε, θα απαιτηθεί η υποστήριξη όλων των χωρών μελών της ευρωζώνης.
Σήμερα εξάλλου,θα γίνει η επικύρωση των ελληνικών μέτρων κατά τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν, στην τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Στρασβούργο,.αλλά ότι αναλυτικά θα συζητηθούν στις συνεδριάσεις του Eurogroup τη Δευτέρα και του Συμβουλίου ΕCOFIN την Τρίτη, στο πλαίσιο της μηνιαίας εξέτασης, που προβλέπει το προχωρημένο στάδιο επιτήρησης.
Η "αυστηρή" πρόταση για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επεξεργάζονται το εν λόγω σχέδιο, για το οποίο οι τελικές προτάσεις αναμένεται να υιοθετηθούν εντός της ισπανικής προεδρίας, αφού εξεταστούν και οι νομικές πτυχές.
Όπως δήλωσε ο κ. Ρεν στους Financial Times Deutschland «Συνεργαζόμαστε σε αυτό (το ταμείο στήριξης) το θέμα με τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλα μέλη της ΕΕ. Ένα τέτοιο ευρωπαϊκό εργαλείο που να έχει τη στήριξη των χωρών-μελών της ευρωζώνης αλλά η βοήθεια θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους».
Τις αναφορές του κ Ρεν επιβεβαίωσε σε σημερινή ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ λέγοντας: "Είμαστε σε συζητήσεις με τα κράτη της ΕΕ για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως αυτή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα".
Η στάση Μπαρόζο
"Για να αποφευχθεί αυτό που συμβαίνει σήμερα, όπου ο καθένας έχει μία διαφορετική ιδέα, μερικές φορές ακόμη και από την ίδια κυβέρνηση δύο διαφορετικές ιδέες, δεν θέλουμε να βιαστούμε", δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
"Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι μια μακροχρόνια πρόταση, που θα χρειαστεί πιθανότατα μία αλλαγή στη Συνθήκη", σημείωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η Επιτροπή εργάζεται και στο ζήτημα μίας άλλης πρότασης "για την ενίσχυση του οικονομικού συντονισμού και της παρακολούθησης των χωρών της ζώνης του ευρώ".
Αντιδρά η Bundesbank
Αντιπαραγωγική και ασύμβατη με τους κανόνες της Ε.Ε. χαρακτήρισε την ιδέα της ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Άξελ Βέμπερ.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: "Κάθε συζήτηση για σχέδια διάσωσης είναι εντελώς αντιπαραγωγική, η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην εκτέλεση του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος, ενώ το στοιχείο της μη διάσωσης κρατών αποτελεί τον σκελετό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν βοηθούν οι συζητήσεις για την εξεύρεση τρόπων θεσμοθέτησης της παροχής βοήθειας, την ώρα που το ζήτημα είναι το πώς θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσει των προϋπολογισμών".
Ως προς τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Bundesbank δήλωσε: "Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, ακόμη και αν αυτό δεν συμβαίνει με τους όρους των προηγούμενων ετών. Δεν βλέπω να υπάρχει ανάγκη περαιτέρω σταθεροποίησης"
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ: