Η οικονομική κρίση δεν επηρέασε τελικά όσο αναμενόταν, τον ελληνικό τουρισμό, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν υπήρξε πτώση και τα νησιά γέμισαν
Ικανοποιητικά αποτελέσματα στην τουριστική κίνηση στην Ελλάδα διαπιστώνουν οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Αν και η προσέλευση τους μέσα στη θερινή περίοδο εμφανίζεται ελαφρώς πεσμένη σε σχέση με πέρσι και ο τζίρος αρκετά μειωμένος, εντούτοις διατυπώνεται αισιοδοξία ότι η τελική τουριστική εικόνα θα είναι εντέλει ενθαρρυντική.
Κύρια χαρακτηριστικά της φετινής κινητικότητας στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας είναι η προτίμηση των επισκεπτών στα νησιά καθώς και το ότι το τουριστικό ρεύμα κυρίως από δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης εμφανίζεται ενισχυμένο.
Τα μέλη του Συνδέσμου Τουριστικών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων εξέφρασαν και τη θέση τους να μην υπάρχουν αλλαγές στην ηγεσία των υπουργείων τα οποία εμπλέκονται στον τουρισμό, με επιστολή που απέστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα στον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, ο ελληνικός τουρισμός είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι, με μία μικρή μόνο πτώση και στα έσοδα καθώς έχουν μειωθεί οι διανυκτερεύσεις.
Με αυτή τη θέση συμφωνούν και οι ξενοδόχοι οι οποίοι υποστηρίζουν πως στην Αθήνα υπάρχει μία πτώση ίδια όμως με πέρσι.
Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες υποστηρίζουν ακόμα πως τον μεγαλύτερο ρόλο σε αυτή την ελεγχόμενη κατά μία έννοια πτώση έχει παίξει η οικονομική κρίση η οποία μαστίζει τις άλλες χώρες και έχει πλήξει το πορτοφόλι των τουριστών ενώ από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για έλλειψη κεντρικού τουριστικού σχεδιασμού, κάτι το οποίο απαντάται στις άλλες χώρες της Μεσογείου.
Η κίνηση σε περιοχές της χώρας
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καταγράφεται αξιοσημείωτη αύξηση στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών. Το ποσοστό της αύξησης στις αφίξεις σε Ρόδο και Κω υπερβαίνει το 10%, ενώ σε πολύ καλά επίπεδα και με ανάλογα ποσοστά εξελίσσεται η κίνηση και στα υπόλοιπα νησιά του νομού.
Ο Ιούλιος έκλεισε με αύξηση 11,45% για τη Ρόδο και σε ανάλογο ποσοστό για την Κω και σε εξίσου καλούς ρυθμούς κινείται για την ώρα και ο Αύγουστος.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Αντίθετα, πεσμένη εμφανίζεται και δη αρκετά η τουριστική κίνηση στην Πελοπόννησο.
Η πτώση σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού φτάνει κατά μέσο όρο το 30%, ενώ αισιοδοξία αποπνέει μόνον η Μεσσηνία, που παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα στην περιοχή της Πυλίας. Μάλιστα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας καταγράφεται αύξηση αφίξεων με πτήσεις τσάρτερ, σε σχέση με πέρσι της τάξης περίπου 12%.
ΣΑΜΟΣ
Ελαφρά μειωμένη είναι η φετινή προσέλευση τουριστών στη Σάμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου, τον μήνα Ιούλιο καταγράφηκαν 11.974 αφίξεις εσωτερικού και 24.173 εξωτερικού με πτήσεις τσάρτερ. Για τους αντίστοιχους περσινούς μήνες τα ποσοστά των αφίξεων ήταν 13.804 αφίξεις από πτήσεις εσωτερικού και 25.383 από πτήσεις τσάρτερ του εξωτερικού.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ανάσα για τον τουρισμό της Ανατολικής Κρήτης αλλά και όλου του νησιού γενικότερα αποτέλεσε ο Δεκαπενταύγουστος, αφού οι πληρότητες στα ξενοδοχεία άγγιξαν το 95%.
Σημειώνεται πως τον προηγούμενο μήνα, στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης", καταγράφηκαν 49.305 αφίξεις εσωτερικού έναντι 54.770 τον περσινό Ιούλιο και 414.163 αφίξεις με πτήσεις τσάρτερ έναντι 405.155 πέρσι.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Μικρή μείωση της τάξης του 1,5% στις αφίξεις στο αεροδρόμιο και το λιμάνι της Ζακύνθου, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Διεθνές Αεροδρόμιο του νησιού για τις πτήσεις τσάρτερ, τον Ιούλιο καταγράφηκαν 11.000 λιγότεροι τουρίστες από τον αντίστοιχο μήνα του 2009.
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Λιγότερες κατά 20% είναι οι διανυκτερεύσεις στη Χαλκιδική το χρονικό διάστημα από την 1η Μαΐου έως σήμερα.
Επιπλέον, ο τζίρος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εμφανίζεται μειωμένος κατά 30%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ο Αύγουστος αναμένεται να κλείσει με πληρότητες, που θα ανέρχονται σε 85%, έναντι 95% τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ: