“Κάνει πίσω” η ΕΚΤ στο θέμα της αυστηροποίησης των κανόνων για τα παλαιά “κόκκινα” δάνεια

“Κάνει πίσω” η ΕΚΤ στο θέμα της αυστηροποίησης των κανόνων για τα παλαιά “κόκκινα” δάνεια
Φωτογραφία αρχείου

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, μετά τις πολιτικές αντιδράσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την απόσυρση των σχεδιαζόμενων κανόνων που θα υποχρέωναν τις τράπεζες να σχηματίζουν μεγαλύτερες προβλέψεις για το απόθεμα των "κόκκινων" δανείων τους

Σοβαρό ενδεχόμενο απόσυρσης των νέων, αυστηρότερων κανόνων εποπτείας για τα παλαιά κόκκινα δάνεια εξετάζει η ΕΚΤ, ως αποτέλεσμα έντονων πολιτικών πιέσεων και φοβούμενη πιθανώς μια αστάθεια στις αγορές, που θα μπορούσε να προκαλέσει η είδηση για νέες, υψηλότερες προβλέψεις. Θα εξετασθεί η πρόοδος των πιο «κόκκινων» χωρών, όπως έιναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Λίγο καιρό μετά τη δημοσιοποίηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, των νέων  αυστηρότερων κανόνων εποπτείας που αφορούν νέα, αλλά κυρίως, παλαιά «κόκκινα» δάνεια τραπεζών της ευρωζώνης, πληθαίνουν τα σενάρια για ανατροπή σκηνικού.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται σοβαρά προβληματισμένη με τις επιπτώσεις ενός αυστηρότερου θεσμικού πλαισίου και μάλλον, ετοιμάζεται να αποσύρει τις προτάσεις της, ανταποκρινόμενη έτσι και στα εντονότατα πολιτικά αιτήματα που προέκυψαν. Οπως αναφέρει χαρακτηρηστικά δημοσίευμα του Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την απόσυρση των σχεδιαζόμενων κανόνων που θα υποχρέωναν τις τράπεζες να σχηματίζουν μεγαλύτερες προβλέψεις για το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων τους, μετά τις πολιτικές αντιδράσεις που υπήρξαν.

Οι κατευθυντήριες γραμμές, που αναμένονταν τον Μάρτιο, είχαν παρουσιασθεί ως βασικός πυλώνας του σχεδίου της ΕΚΤ για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ύψους 759 δισ. ευρώ, που επιβαρύνουν τις τράπεζες της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, η ΕΚΤ εξετάζει τώρα, αν είναι αναγκαίες νέες πολιτικές αναφορικά με τα υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, «ανάλογα με την πρόοδο που έχει γίνει από κάθε τράπεζα», ανέφερε εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας. Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα και ότι τα επόμενα βήματα συνεχίζουν να αξιολογούνται. Πηγές της ΕΚΤ δήλωσαν στο Reuters ότι αν εγκαταλειφθούν οι κανόνες, οι εποπτικές Αρχές θα συνεχίσουν την άσκηση πίεσης σε προβληματικές τράπεζες, κάνοντας χρήση των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων τους.

Να σημειωθεί ότι το  Συμβούλιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM) θα συζητήσει το θέμα σε συνεδρίαση τον επόμενο μήνα, με την τελική απόφαση να αναμένεται τον Ιούνιο, δήλωσε μία από τις πηγές.

Στο μεταξύ , μία άλλη δέσμη κατευθυντήριων γραμμών της ΕΚΤ, που αφορά τα δάνεια που θα γίνουν «κόκκινα» στο μέλλον, συνάντησε αντιδράσεις από αρκετά μέλη της Ευρωβουλής, ιδιαίτερα από την Ιταλία, καθώς και από λομπίστες. Οι κατευθύνσεις αυτές δίνουν στις τράπεζες επτά χρόνια για να σχηματίσουν προβλέψεις για τα νέα ενυπόθηκα κόκκινα δάνεια και δύο χρόνια για τα δάνεια χωρίς ενέχυρα. Το αρχικό σχέδιο της ΕΚΤ προέβλεπε την εφαρμογή ανάλογων κατευθυντήριων γραμμών και για το απόθεμα των υφιστάμενων κόκκινων δανείων, αλλά αυτό φαίνεται όλο και περισσότερο απίθανο, δήλωσαν πηγές της ΕΚΤ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα