Τραπέζι για τρεις η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
ΔΝΤ, Γερμανία και Γαλλία σε μία παρτίδα "πόκερ" για την έγκριση της τεχνικής συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση. Στο τραπέζι η λύση για το χρέος. Η θέση καθενός, ο διπλός στόχος του Ταμείου και η γαλλική πρόταση που αποτέλεσε μήλο της Έριδος μεταξύ Βερολίνου - ΔΝΤ.
- 24 Μαΐου 2018 07:27
Σε μια σκληρή παρτίδα πόκερ, μεταξύ του ΔΝΤ, Γερμανίας και Γαλλίας που θα παίζεται για τουλάχιστον άλλο ένα μήνα, θα προκύψει η τελική λύση για ελάφρυνση του χρέους.
Το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, θα είναι η έγκριση της τεχνικής συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση. Η λύση για το χρέος θα συζητηθεί μεν, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις. Τουλάχιστον όχι αυτές οι οποίες έχει ζητήσει το ΔΝΤ, για να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του για την Ελλάδα.
Το παιχνίδι Γερμανίας Γαλλίας και ΔΝΤ θα συνεχίσει να διεξάγεται για αρκετές εβδομάδες ακόμη και αν το ΔΝΤ χρειαστεί να αλλάξει ρόλο παραμένοντας επόπτης χωρίς χρηματοδότηση.
Η Γερμανία, εκτός από την πολιτική ανάγκη να επιδείξει πυγμή και να επιβάλλει στην «άτακτη» Ελλάδα αυστηρή πειθαρχία θέλει και να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της στην Ευρωζώνη. Κατά βάθος, θέλει να καθυστερήσει όσο μπορεί συγκεκριμένες αποφάσεις για το χρέος, καθώς η Κυβέρνηση του Βερολίνου έχει διακηρύξει εντός της χώρας ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ως το 2030 με τα υφιστάμενα μέτρα ελάφρυνσης.
Το ΔΝΤ από την πλευρά του, έχει κάνει ήδη διαδοχικές υποχωρήσεις το τελευταίο καιρό, για να προσεγγίσει τους Ευρωπαίους στις προβλέψεις τους στον ρυθμό ανάπτυξης, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την πορεία των μέσων επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας.
Ο στόχος είναι διπλός:
– Να παραμείνει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα και να επιβεβαιώσει την παρέμβαση του στην όποια λύση αποφασιστεί για το χρέος και παράλληλα την διατηρήσει την διεθνή αναγνώριση του ως ο μόνος οργανισμός που μπορεί να επιβεβαιώσει την βιωσιμότητα του χρέους ενός κράτους μέλους του.
– Να ολοκληρώσει έστω και ένα, το τελευταίο , από τα προγράμματα που είχε με την Ελλάδα έστω και αν είναι και να διατηρήσει την επιρροή του ως επόπτης και μετά το τέλος του προγράμματος.
Απέναντι στην πάγια θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου κ. Πώλ Τόμσεν ότι το Ταμείο πρέπει να αποχωρήσει από το τραπέζι για την Ελλάδα γιατί οι Ευρωπαίοι δεν θα δώσουν την λύση που πρέπει στο ελληνικό χρέος στέκεται η «σιδηρά κυρία» του Ταμείου, η κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Για τους δικούς της λόγους επιμένει ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση με την Ελλάδα. Έτσι ο κ. Τόμσεν βρέθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο και έκανε άλλη μια συμβιβαστική πρόταση για να βρεθεί σύντομα λύση για το ελληνικό χρέος. Σε ό,τι αφορά την λειτουργία του γαλλικού μηχανισμού η εφαρμογή του οποίου θα πρέπει σύμφωνα με την Γερμανία να κρίνεται σε ετήσια βάση ο κ. Τόμσεν έχει προτείνει αιρεσιμότητα εκ των υστέρων. Δηλαδή να ανακοινωθεί το γαλλικό κλειδί ως αυτόματος μηχανισμός, για να πάρουν το μήνυμα οι αγορές, αλλά να αρθεί αν η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους της.
Ο τρίτος στο τραπέζι, η Γαλλία, πρότεινε την σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό το σημείο έγινε μήλο της Έριδας μεταξύ Βερολίνου – ΔΝΤ. Ένα χρόνο πριν λίγο μετά την εκλογή Μακρόν έκανε την πρώτη σοβαρή παρέμβασή της στην Ευρωζώνη με σημείο αναφοράς της Ελλάδας. Η πρόταση πέρασε και ενσωματώθηκε κατ αρχήν στην απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους του Eurogroup του προηγούμενου Ιουνίου. Όλον αυτόν τον καιρό παρακολουθεί από κοντά την συζήτηση που γίνεται και παρεμβαίνει τόσο στις επίσημες όσο και στις ανεπίσημες συζητήσεις διατηρώντας και διμερείς επαφές με το Βερολίνο και το ΔΝΤ. Η υιοθέτηση της πρότασής της ως έχει και στην τελική λύση για το χρέος θα κρίνει τις ισορροπίες στον λεγόμενο Γαλλογερμανικό άξονα.