Βιώσιμο το ελληνικό χρέος με υπογραφή – όλων – των θεσμών
Την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επικύρωσαν χθες οι επικεφαλής της ΕΕ του ΕΜΣ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ δίνοντας στην Ελλάδα μια καθαρή δίοδο για τις αγορές.
- 22 Ιουνίου 2018 07:28
Από το Λουξεμβούργο μετά την επίτευξη της συμφωνίας, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σετνένο, ο επίτροπος για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσχοβισί, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, μίλησαν για «ιστορική στιγμή» αναφερόμενη στην συμφωνία για την Ελλάδα.
Πιο σημαντικό ίσως η κοινή παραδοχή των τεσσάρων, αλλά και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι, ότι με τα μέτρα εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα, ενώ όλοι χαιρέτησαν και την δέσμευση των υπουργών οικονομικών, ότι θα παρακολουθούν στενά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αν χρειαστεί είναι έτοιμοι να λάβουν και πρόσθετα μέτρα.
Στην δήλωσή ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνιζε ότι «η υιοθέτηση του πακέτου μέτρων για το χρέος, που συμφωνήθηκε στο Eurogroup, θα βελτιώσει την βιωσιμότητα του μεσοπρόθεσμα. Είναι κλειδί να παραμείνει η Ελλάδα στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων και των ισχυρών δημοσιονομικών πολιτικών», συνεχίζει.
Παράλληλα ο επικεφαλής της ΕΚΤ «καλωσορίζει την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος μακροπρόθεσμα, σε περίπτωση που γίνουν πραγματικότητα αρνητικές οικονομικές εξελίξεις».
Η κ. Λαγκάρντ επικύρωσε το βελούδινο διαζύγιο του ΔΝΤ με το ελληνικό πρόγραμμα την ημέρα της ολοκλήρωσης του. Τόνισε βέβαια ότι το Ταμείο θα είναι παρόν στην παρακολούθηση. Σε ότι αφορά τα μέτρα που αποφασίστηκαν για το χρέος και παρά το γεγονός ότι το Ταμείο ζητούσε ακόμη πιο «γενναία» λύση, τόνισε ότι το Ταμείο μπορεί να επικυρώσει την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και χαιρέτησε την δέσμευση για νέα μέτρα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο ως το 2060.
Τι πήρε η Ελλάδα
Ποιο είναι το πακέτο που συμφωνήθηκε χθες; Η Ελλάδα αναδιαρθρώνει ολικά 96,6 δις χρέους και έχει ένα επιτοκιακό κέρδος 2% για άλλα 30 δις ευρώ. Παράλληλα εξασφαλίζει ένα κεφαλαιακό απόθεμα για μετά το πρόγραμμα της τάξης των 24,1 δις ευρώ, που εξασφαλίζουν την αποπληρωμή του συνόλου των υποχρεώσεων χρέους για περίπου 2 χρόνια δηλαδή μέχρι και το τέλος του 2020. Από αυτά τα 15 δις ευρώ θα δοθούν ως τέταρτη δόση του δανείου του ESM. Τα 5,5 δις ευρώ θα καλύψουν ανάγκες αναχρηματοδότησης χρέους και 9,5 δις θα προστεθούν στο μαξιλάρι του αποθέματος ρευστότητας (cash buffer) για μετά το πρόγραμμα. Ήδη στο λογαριασμό αυτό υπάρχουν 1,9 δις ευρώ από την δόση του Ιανουαρίου και τα 6 δις από τις εκδόσεις του 5ετούς και του επταετούς ομολόγου, ενώ σε αυτά προστίθενται και άλλα 5,5-6 δις, από τραπεζικά διαθέσιμα των δημοσίων οργανισμών.
Αναλυτικά τα μέτρα για το χρέος που αποφασίστηκαν αφορούν
Στην κατάργηση του επιτοκίου step up, που έχει συνδεθεί με το δάνειο του δεύτερου προγράμματος (EFSF). Πρόκειται για 30 δις που δανείστηκε αρχικά η Ελλάδα το 2012 για επαναγορά χρέους. Στο δάνειο αυτό υπήρχε ρήτρα ότι αν δεν εξοφλούνται μέχρι και το 2016 (κάτι που δεν έγινε) το επιτόκιο τους, από 1,5% που ήταν θα ανέβαινε στο 3,5%. Η αύξηση αυτή του επιτοκίου τώρα καταργείται.
Στη χρήση των κερδών του 2014 από τα ομόλογα που έχουν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs – SMPs) και υπολογίζονται περίπου στα 4 δις, από τον λογαριασμό του ESM και την συνέχιση της επιστροφής των ANFAs και SMPs του 2017. Αυτά θα επιστρέφονται στην Ελλάδα σε δύο ισόποσες δόσεις των 500 εκ ευρώ , τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο, (δηλαδή 1 δις το χρόνο) αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022, μέσω του ειδικού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες.
Το κύριο μέρος των μέτρων αφορά την περαιτέρω παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF [κατά 10 χρόνια] και μια επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά επίσης 10 χρόνια. Η ρύθμιση αυτή αφορά δάνεια ύψους 96,6 δις ευρώ που θα έπρεπε να αποπληρωθούν από το 2023 μέχρι και το 2043. Η αποπληρωμή θα ξεκινήσει πλέον το 2033, ενώ η ετήσια επιβάρυνση για τους κρατικούς προϋπολογισμούς μειώνεται σε μέσα επίπεδα κατά περίπου 1,3 δις το χρόνο.
Επίσης, δεσμεύτηκαν όλοι ότι στη βάση μιας νέας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς στο τέλος του 2032, το Eurogroup θα αποφασίσει αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι για τις χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους. Προϋπόθεση είναι να τηρείται το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο.
Ο γαλλικός μηχανισμός βγήκε – προς το παρόν- από το πλάνο των μέτρων, αλλά είναι ένα από τα ενδεχόμενα μελλοντικά μέτρα .
Παρακολούθηση χωρίς νέες δεσμεύσεις
Ένα δεύτερο σημείο στο οποίο στάθηκαν όλοι οι επικεφαλείς των θεσμών είναι στην μεταμνημονική παρακολούθηση της Ελλάδας όπου όλοι και ειδικά ο επίτροπος κ Μοσχοβισί τόνισε ότι θα υπάρχει μια ενισχυμένη εποπτεία αλλά δεν θα υπάρχουν νέες δεσμεύσεις Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα βγαίνει από την κρίση και δεν θέλουμε σε καμμία περίπτωση η παρακολούθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων να θυμίζει νέο μνημόνιο.
Μάλιστα το σχετικό κείμενο περιλαμβάνει έξι τομείς παρακολούθησης:
- Την δημοσιονομική διαχείριση
- Την κοινωνική πρόνοια
- Την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων
- Την συνέχιση των αλλαγών που έγιναν στις αγορές εργασίας και προϊόντων
- Την πορεία των αποκρατικοποιήσεων
- Τις αλλαγές στην δημόσια διοίκηση.